Acord pentru o axă de transport între Galați și Vukovar, pentru dezvoltarea afacerilor pe Dunăre (FOTO)

Acord pentru o axă de transport între Galați și Vukovar, pentru dezvoltarea afacerilor pe Dunăre (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(42 voturi)

Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați și Autoritatea Portuară Vukovar (Croația) au încheiat joi, 30 mai, un Memorandum de cooperare menit să contribuie la dezvoltarea unei axe logistice în transportul pe Dunăre.

Evenimentul a avut loc, în sala de conferințe a Primăriei Galați, în prezența europarlamentarului Dan Nica, membru al Comisiei ITRE a Parlamentului European, a unor reprezentanți ai administrației publice gălățene, operatori portuari, transportatori și a altor agenți economici care, într-un fel sau altul au legătură cu activitatea pe Dunăre.

APDM Galați și Autoritatea Portului Vukovar au deja un istoric bogat în cooperarea interinstituțională, facilitată de proiectele europene ce au vizat obiective precum dezvoltarea transporturilor pe apele interioare (DaHar) sau armonizarea legislativă și protecția mediului (Wanda și Co-Wanda). De asemenea, cele două administrații au colaborat în cadrul unui proiect-pilot ce a evaluat timpii și costurile transportului containerizat dintre Asia spre Vukovar, cu folosirea facilităților din Portul Galați.

”Avem deja aceste patru proiecte în care am colaborat, iar acum dorim să ducem relațiile la un nivel superior, interesul fiind foarte mare legat de oportunitățile de dezvoltare a unor noi rute comerciale, mai ales că în Portul Galați se află în curs de realizare și platforma multimodală. Ne referim în special la traficul containerizat, dar sunt și agenți economici care își doresc, de exemplu, să dezvolte rute turistice, pe Dunăre, între Vukovar și Galați", ne-a declarat directorul general al APDM Galați, Marcela Daniela Costea.

La rândul său, reprezentantul Autorității Portuare Vukovar, directorul Grgo Sabljic, a ținut să aprecieze colaborarea cu autoritățile gălățene. "Acest acord este o continuare a parteneriatului pe care îl avem deja cu APDM Galați. Ne dorim să dezvoltăm relațiile între operatorii din România și Croația și ne bucurăm că am găsit la Galați parteneri de încredere. Le mulțumesc tuturor pentru deschidere și sunt convins că împreună putem avea o poziție puternică pe piață în domeniul transporturilor navale și activitatea portuară", a explicat Grgo Sabljic.

Cadrul de cooperare dintre porturile Galați și Vukovar este unul favorabil, accentul pus pe transportul pe apele interioare ale Uniunii Europene fiind tot mai mare, a subliniat europarlamentarul Dan Nica. "La nivelul Parlamentului European și Comisiei Europene se pune tot mai mult accent pe transportul pe Dunăre, acesta fiind cel mai ecologic, dar și cel mai economic și eficient în materie de folosire a resurselor. Inclusiv în Comisia ITRE am încercat să punem accentul pe colaborarea între porturile europene, precum cea de acum dintre Galați și Vukovar. Fonduri importante sunt puse la dispoziția operatorilor pentru achiziționarea de echipamente și dezvoltarea facilităților portuare, iar platforma multimodală de la Galați este un exemplu în acest sens", a arătat europarlamentarul gălățean.

Memorandumul de înțelegere între Portul Galați și Portul Vukovar acoperă o gamă largă de domenii de cooperare, dintre care amintim: transportul de mărfuri generale sau mărfuri containerizate; transportul de pasageri și promovarea reciprocă prin acțiuni și evenimente specifice; asistență consultativă în procesul de adaptare a politicii portuare și a bunelor practici conform standardelor Uniunii Europene în domeniu; schimb de experiență și vizite tehnice în porturile aflate sub jurisdicția celor două administrații din România și Croația; identificarea și abordarea comună a proiectelor finanțate de UE menite să îmbunătățească activitățile portuare din România și Croația, precum și dezvoltarea navigației pe apele interioare.

Citit 6089 ori Ultima modificare Vineri, 31 Mai 2024 20:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.