Fabrica de mobilă SC SOCUB SRL din comuna Fundeni (Hanu Conachi) este prima firmă din județul Galați care a semnat un contract de finanțare cu fonduri europene prin Programul Tranziție Justă, coordonat de Consiliul Județean (CJ) Galați. Proiectul, în valoare de 53 de milioane de lei (peste 10 milioane de euro – n.r.) vizează achiziționarea de echipamente de producție, capacități de energie regenerabilă, dar și generarea de noi locuri de muncă.
Prin intermediul Programului Tranziție Justă, județul Galați are la dispoziție peste 387 de milioane de euro pentru a facilita reorientarea mediului socio-economic local spre activități cu emisii reduse de carbon.
”Din valoarea totală alocată prin acest program județului Galați, aproape jumătate din această sumă, respectiv 163 de milioane de euro, sunt destinate mediului de afaceri, pornind de la toate categoriile de IMM-uri până la o serie de companii mari, care au proiecte ample pentru implementare a unor tehnologii cu emisii reduse de carbon. În cazul de față, vorbim de o primă linie de finanțare adresată IMM-urilor, cu o valoare totală de 84 milioane de euro. Pentru aceste fonduri au fost depuse 98 de proiecte din partea companiilor gălățene, pentru o valoare totală aproape dublă față de finanțarea alocată prin această axă. Asta înseamnă că mediul de afaceri gălățean s-a mobilizat, că există interes în județul Galați pentru dezvoltarea de noi capacități de producție și, implicit, pentru generarea de noi locuri de muncă.
Astăzi semnăm acest prim contract, în valoare de 53 milioane de lei, din care 33 milioane de lei reprezintă finanțarea nerambursabilă.
În aceste zile vor mai fi semnate contractele și pentru alte companii cărora le-au fost aprobate cererile de finanțare, ce acoperă aproximativ 33 la sută din fondurile disponibile, respectiv în jur de 25 milioane de euro. Desigur, pe măsură ce cererile de finanțare vor fi în continuare aprobate, va urma și semnarea contractelor cu firmele câștigătoare”, a transmis Consiliul Județean (CJ) Galați, instituția care coordonează la nivel teritorial implementarea Programului Tranziție Justă.
Potrivit conducerii fabricii de mobilă SC SOCUB SRL, fondurile accesate prin acest prim contract vor permite o dezvoltare considerabilă a afacerilor.
”Nu este prima axă de finanțare pentru care am aplicat, dar Programul Tranziție Justă este primul pe care am și reușit să-l câștigăm. Ne bucurăm că am fost perseverenți, iar acum avem posibilitatea de a ne crește capacitatea cu ajutorul unor noi linii de producție, ce ne vor permite să devenim cel mai mare prelucrător de pal din sud-estul României, cu o capacitate de 1,7 milioane mp/an. De asemenea, vom instala panouri fotovoltaice care ne vor acoperi necesarul de energie, dar vom avea și o linie de aspirare și brichetare a deșeurilor/rumegușul, ce va putea fi folosit la centralele termice. Și foarte important, pe lângă cei 70 de angajați pe care îi avem în prezent, acest proiect va mai genera încă 72 de locuri de muncă”, a explicat Costel Buca, managerul fabricii de mobilă din Hanu – Conachi.
Contractul de finanțare a fost semnat în prezența unor reprezentanți ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Prefecturii și Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est, aceasta din urmă având și rolul de Organism Intermediar (OI) în derularea Programului Tranziție Justă din județul Galați.
”E un program-pilot la nivelul UE, bazat pe implicarea directă a comunității locale, a comunității județene în acest caz, iar echipa CJ Galați merită aprecieri pentru modul în care s-a implicat în negocierea cu Comisia Europeană în alocarea de resurse care să vizeze tranziția justă. Acest program presupune mai multe activități și credem că este important că o mare parte a fondurilor se adresează mediului de afaceri”, a subliniat directorul ADR Sud-Est, Luminița Mihailov, care a precizat că, până la sfârșitul acestui an vor fi lansate noi linii de finanțare, ce vor viza atât companiile, cât și sectorul public și chiar persoanele fizice.