De ce nu avem încă rezultatele oficiale ale alegerilor locale de la Galaţi

De ce nu avem încă rezultatele oficiale ale alegerilor locale de la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Bun-găsit în Galaţiul situaţiilor absurde în care numărul voturilor care au ieşit din urnă este mai mare decât numărul participanţilor la vot

Nu este o glumă, ci o situaţie cât se poate de reală, în care se află câteva secţii de votare din Galaţi. Iar din cauza acestei situaţii nu avem nici acum, la aproape o săptămână de la scrutin, rezultatele oficiale ale alegerilor locale din 9 iunie 2024.

Duminica trecută, pe 9 iunie 2024, gălăţenii se lăsau aşteptaţi la urne, prezenţa la alegerile locale şi europarlamentare ajungând în judeţ la aproape 43 la sută. În vreme ce rezultatele oficiale ale alegerilor europarlamentare la Galaţi au fost centralizate încă de miercuri noaptea, iată că am ajuns în ziua de duminică, 16 iunie, şi încă nu avem rezultatele oficiale ale alegerilor locale la Galaţi! O situaţie nemaiîntâlnită în istoria scrutinurilor din ultimii 24 de ani.

Motivul pentru care nu avem încă rezultate oficiale îl constituie faptul că, în anumite secţii, numărul voturilor valabil exprimate este mai mare decât diferenţa dintre numărul total al alegătorilor prezenţi şi numărul total al voturilor nule! Deşi pe baza rezultatelor provizorii ale alegerilor locale se ştie deja cine vor fi primarii şi preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, datele oficiale privind numărul de voturi întârzie.

În vreme ce Birourile electorale municipal şi judeţean Galaţi păstrează tăcerea, informaţii oficiale despre situaţia reală am putut afla din documentele făcute publice pe site-urile Biroului Electoral Central (BEC) şi Instituţiei Prefectului judeţului Galaţi.

Ce solicită Biroul Electoral Judeţean şi ce i se răspunde

Dintr-un document făcut public de Biroul Electoral Central (BEC), aflăm despre solicitarea făcută de Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Galaţi. Conform documentului, BEJ Galaţi solicită pentru a treia oară adoptarea de către BEC a unei hotărâri prin care să poată fi validate în aplicaţia de centralizare procesele-verbale în care nu se respectă cheia de control prevăzută de dispoziţiile legale: "Vă rugăm să ne precizaţi o modalitate de corecţie a proceselor-verbale în care se constată că numărul total de voturi valabil exprimate într-o secţie de votare ESTE MAI MARE decât diferenţa dintre numărul total al alegătorilor prezenţi la vot în secţia de votare respectivă şi numărul total al voturilor nule din secţia de votare respectivă". Biroul Electoral Judeţean Galaţi oferă ca exemplu soluţia adoptată la alegerile parlamentare: scăderea din numărul de voturi nule sau, dacă acestea sunt insuficiente, din umărul voturilor albe, a diferenţei dintre suma voturilor valabil exprimate, a voturilor nule şi a celor albe, pe de o parte, şi numărul total al alegătorilor prezenţi la urne, pe de altă parte.

BEJ Galaţi dă asigurări că prin implementarea unei asemenea soluţii nu se influenţează nici repartizarea mandatelor de consilier local şi judeţean, nici alegerea preşedintelui şi a primarului. Şi că nu se denaturează nici intenţia de vot a alegătorilor. BEJ Galaţi cere cu insistenţă "o rezolvare unitară la nivel naţional" a acestor situaţii. BEC a răspuns însă sec: "Recomandăm renumărarea voturilor din secţiile de votare unde se înregistrează astfel de situaţii, sub supravegherea birourilor electorale de circumscripţie ierarhic superioare".

Renumărarea voturilor, cerută de BEJ Galaţi

Printr-o hotărâre publicată pe 14 iunie pe portalul Instituţiei Prefectului Galaţi, BEJ Galaţi a cerut, la rândul său, renumărarea voturilor din secţiile de votare în care se constată neconcordanţe în procesele-verbale de consemnare a rezultatului votării sau nu se respectă cheia de control şi, desigur, să i se aducă la cunoştinţă situaţiile respective.

Conform datelor noastre, voturile ieşite în plus din urnă ar putea fi acele situaţii pe care ziarul nostru le-a semnalat încă din ziua alegerilor: în unele secţii de votare, din greşeală, alegătorilor li s-au înmânat mai multe buletine de vot de acelaşi fel. Şi, după cum se pare, aceste buletine de vot au fost ştampilate corect şi introduse în urnă de către alegători...

Citit 4466 ori Ultima modificare Luni, 17 Iunie 2024 19:55

6 comentarii

 • postat de ICTosca
  Luni, 17 Iunie 2024 14:01
  5.13.164.***
  ...Guvernarea Nicu si Marcel...Țociu si Palade...Vasilache si Marioara. Doi incompetenti, da smecheri de nu se mai poate. Zic ei. Unul, general, spaima talibanilor impuscati de americani..Altul revolutionar, spaima Omar Haisanilor..Romania analfabetilor functionali.
  1
  9
 • postat de macarie banu
  Luni, 17 Iunie 2024 13:07
  89.137.225.***
  cate doua...important e ca aia mica a lu' Firea si-a vazut visul implinit...tot a iesit ioroparlamentaritza.Acu ie colegutza cu nea Nica,isi mai cumpara si ea niste Vuitoane d;alea ca prea ramasese in urma,radea si Udrea de ea...Voturili sa fie sanatoase,daca a iesit cine trebe... restul e can-can.
  1
  6
 • postat de Amica
  Duminică, 16 Iunie 2024 19:41
  89.137.229.***
  Buletinele de vot au fost câte doua băgate unul în altul.
  La instruirea președinților nu s--a spus acest lucru. Din la greșeală s-au dat câte doua.
  6
  14
 • postat de florin
  Duminică, 16 Iunie 2024 18:06
  31.217.164.***
  A fost un haos la nivel național creat cu bună știință!Cu aceasta comasare Nicu și Marcel au reușit anularea unui milion de voturi!Cea mai lacoma și slab pregătită clasa politică din ultimii 34 de ani! Noapte buna!
  3
  49
 • postat de rodax
  Duminică, 16 Iunie 2024 16:05
  92.83.34.***
  Brambureală și haos.
  1
  39
 • postat de Albert
  Duminică, 16 Iunie 2024 15:12
  86.124.201.***
  Din greșeală s au înmânat votanților mai multe buletine de vot... Oare? Restul se înțelege de la sine.
  5
  52

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro