Probabil că mulți dintre dumneavoastră ați văzut, dimineața, în diferite cartiere ale orașului, câte o cisternă cu apă a operatorului regional Apă Canal Galați care intră pe străduțele dintre blocuri
Acolo, mai mulți oameni așteaptă pregătiți cu zeci de bidoane goale, de cinci litri sau mai mari, pe care să le umple de la cisternă. Este un ritual care se repetă zilnic, la aceleași ore. La unele blocuri, cisterna vine de zece ani! Gălățenii care așteaptă cisterna cu apă în fiecare zi locuiesc în blocurile la care Apă Canal a sistat furnizarea apei la robinet, din cauza unor datorii uriașe. Nu sunt multe blocuri, dar sunt destule, dacă putem spune așa.
Conform Biroului de presă al Apă Canal SA, din totalul de 727 de asociații de proprietari existente în municipiul Galați, sunt sistate blocuri din 44 de asociații, ceea ce reprezintă circa 6% din totalul acestora. Datoriile totale ale acestor asociații erau, la 30 aprilie 2024, de peste 8 milioane de lei, mai exact 8.245.367 de lei. Cifra reprezintă 65% din soldul total al asociațiilor de proprietari existent la sfârșitul lunii aprilie. Toate aceste asociații sistate au datorii mai vechi de 270 de zile de la emiterea facturilor.
Blocuri cu datorii istorice
"Sunt asociații «istorice» din punct de vedere al vechimii soldurilor și debranșării, majoritatea fiind debranșate în perioada 2014-2015. Apă Canal Galați face eforturi substanțiale pentru asigurarea apei cu cisterna, zilnic, în ciuda faptului că aceste asociații de proprietari nu mai fac plăți. Majoritatea locatarilor bun-platnici din cadrul acestor asociații cu datorii restante s-au branșat individual și beneficiază de serviciul de alimentare cu apă, ca urmare a campaniei duse în acest sens de operatorul Apă Canal Galați în ultimii ani. Subliniem că am încercat inițial recuperarea pe cale amiabilă a creanțelor de la asociațiile de proprietari prin încheierea angajamentelor de plată eșalonată a soldurilor restante, reeșalonarea datoriilor și revizuirea angajamentelor de plată inițiale, restricționarea alimentării cu apă potabilă numai la blocurile și scările care aveau datorii mai mari (conform informațiilor furnizate de asociațiile de proprietari). Din păcate, însă, asociațiile de proprietari nu sunt întotdeauna receptive la soluțiile oferite de noi pentru scăderea soldurilor restante datorate", au declarat pentru "Viața liberă" reprezentanții Biroului de presă al Apă Canal Galați.
Cisterna vine gratis
Pentru cei fără branșamente individuale și care au în continuare datorii la plata cheltuielilor de întreținere (reprezentând servicii de alimentare cu apă și de canalizare), Apă Canal Galați asigură cisterna cu apă în zona blocurilor sistate. Sunt trei cisterne, fiecare cu o capacitate de șapte metri cubi, care circulă zilnic pe la blocurile sistate. Oamenii coboară cu bidoanele, le umplu și urcă la loc în case, fără să achite niciun leu. "Ducem apă zilnic, nimeni nu plătește nimic", spun cei de la Biroul de presă al companiei.
Cea mai mare datorie, de peste 600.000 de lei, la blocul G2 din Micro 19
Conform reprezentanților Apă Canal, sistarea alimentării cu apă la asociațiile de proprietari restante s-a dovedit a fi cea mai eficientă metodă de recuperare a debitelor. În multe cazuri, datoriile sunt mult mai vechi de 270 de zile. 12 asociații au "împlinit" luna aceasta zece ani de când au fost debranșate de la apă, iar alte 15 asociații au "făcut" nouă ani. S-a mai făcut, pe ici, pe colo, câte o plată stingheră, dar nesemnificativă față de debitul total.
De exemplu, Asociația 414 din Micro 19 (scările 1, 2 și 3 de la blocul G4), sistată începând cu 3 iunie 2014 și cu un sold total de 83.615,96 lei, a achitat în primele patru luni ale anului suma de 42,91 lei. Mai puțin decât valoarea a două pachete de țigări! Un alt exemplu, Asociația 711 din Micro 39 (scări de la blocurile A8, A9, B8, C8, C9 și C120), cu un sold de 189.893,94 lei, a plătit 17,39 lei! Iar Asociația Dunărea C29 (blocul cu același nume din Țiglina I) a achitat 5 lei din datoria totală de 5.325,14 lei!
Lista celor 44 de asociații sistate cuprinde blocuri din mai multe cartiere ale orașului: Micro 14, 16, 17, 20, 21, 38, 39, 39 A și 39 B, 40, Siderurgiștilor Vest, I.C. Frimu, Țiglina I, Traian Nord.
Documentul poate fi accesat pe site-ul apacanal.ro; se tastează "asociații sistate" la rubrica "Căutare" și se dă click pe primul rezultat afișat. Se deschide un nou link, cu un text urmat de un tabel excel, în care pot fi văzute toate datele referitoare la blocurile lăsate fără apă la robinet. Cele mai recente date sunt de la sfârșitul lunii aprilie 2024.
Cel mai, cea mai...
Până atunci, iată un "rezumat": cea mai veche debranșare datează din 3 iunie 2014 (blocuri de la 12 asociații), iar cea mai recentă, din 6 octombrie 2023. Cel mai mare sold înregistrat la data de 30 aprilie era cel al Asociației 402 din Micro 19 (bloc G2, scările 1, 2 și 3): 608.505,49 lei. Cel mai mic sold: 30,28 lei, al Asociației 123 (bloc A3, sc. 1, str. Traian 135-137). Cea mai mare sumă achitată în primele patru luni ale anului a fost de 2.538,22 lei (Asociația 320 Siderurgiștilor Vest, în contul unui sold de circa 20.000 de lei), iar cele mai mici - diferite de zero, bineînțeles - au fost de 5 lei (Asociația Dunărea C29 - sold de 5.325,14 lei) și de 5,63 lei (Asociația 802 din Micro 38, în contul unei datorii de 10.707 lei).
Conform Biroului de presă al Apă Canal, la blocurile sistate de la furnizarea apei sunt maximum 200 de apartamente rămase cu alimentarea din instalațiile comune ale acestor asociații, o parte din acestea fiind nelocuite.