Penitenciarul dă forță de muncă pentru cinci companii gălățene. Alternativă pentru întreprinzători

Penitenciarul dă forță de muncă pentru cinci companii gălățene. Alternativă pentru întreprinzători
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Prestatorii de servicii, privați sau de utilitate publică, au o alternativă viabilă în recrutarea forței de muncă fără a suporta costurile inerente angajării de personal în condițiile Codului Muncii

Recrutarea de persoane private de libertate, prin încheierea de contracte de prestări servicii cu Penitenciarul Galați, este o soluție folosită în mod curent de o serie de operatori economici, în condițiile în care tot mai mulți angajatori strâng rândurile din cauza lipsei de oameni și a taxelor foarte mari.

Seriozitate, disciplină, costuri mici, punctualitate, lipsa riscului ca angajatul că intre în grevă sau să ceară plata orelor suplimentare ori a altor sporuri, bonusuri sau prime, și mai ales scutirea de plata taxelor și impozitelor pentru asigurări sociale. Sunt cele mai importante avantaje pe care companiile le pot avea în eventualitatea în care apelează la forța de muncă oferită de Penitenciar. Și este destulă, ne asigură reprezentanții unității de detenție cu regim de maximă siguranță, firmele care apelează la astfel de servicii prin încheierea de contracte nefiind puse în fața riscului de a rămâne "cu ochii în soare". Persoanele private de libertate pot fi angrenate în activități variate, ce presupun în general prestările de servicii sau confecții, producție de ambalaje din carton sau mase plastice, accesorii auto, componente electronice, confecții textile sau încălțăminte, construcții, igienizare, întreținere spații verzi, tâmplărie, producție de mobilier sau orice activități ce presupun lucrul manual sub diverse forme. Iată o gamă variată de domenii de activitate pentru care persoanele încarcerate fie nu au nevoie de o calificare specială, fie o pot dobândi chiar în  timpul executării pedepsei.

Avantaje de ambele părți

Forța de muncă din Penitenciar nu se termină niciodată, deci asigurarea unui număr constant de lucrători este primul avantaj pe care îl au firmele care optează pentru această soluție. În plus, prin încheierea de contracte de prestări servicii și plata prețului stabilit cu unitatea de detenție, întreprinzătorul nu mai achită asigurări sociale, prime, sporuri ori alte cheltuieli inerente contractelor individuale de muncă. Riscul întreruperii lucrului este zero, la fel ca indisciplina muncitorilor a căror supraveghere este asigurată de Penitenciar. Alte aspecte importante care vin în sprijinul firmelor sunt reprezentate de posibilitatea asigurării lucrului în schimburi, dacă este nevoie, precum și oportunitatea de a recruta, din rândul deținuților, posibili viitori angajați în momentul în care aceștia vor fi liberați. O perspectivă la care deținuții ar putea ajunge mai rapid tot în eventualitatea în care muncesc, principalul avantaj ce le revine lor, ca potențială forță de muncă. Munca reprezintă o componentă importantă a procesului de reeducare și un aspect esențial la individualizarea perioadei de executare efectivă a pedepsei. Cu alte cuvinte, cine muncește are șanse mai mari să iasă mai repede din pușcărie. În plus, reintegrarea socială după liberare va fi mai ușoară, deținuții având un as în mânecă prin calificarea dobândită și chiar un potențial angajator care să îi țină departe de viitoarele riscuri de recidivă.

Cine lucrează cu deținuți în Galați

Cinci sunt companiile care, în acest moment, au contracte de prestări servicii cu Penitenciarul de Maximă Siguranță din Galați. După cum ne-a informat purtătorul de cuvânt al unității, cms. Simona Cozma, contractanții au ca obiect de activitate sortarea și manipularea de mărfuri, cultivarea și procesarea fructelor, salubrizare și construcții. Defalcat, cele mai multe persoane private de libertate sunt angrenate la munci necalificate în construcții (30 de deținuți). Alți 15 sunt culegători de fructe pentru un operator economic, zece întrețin spațiile verzi pentru Ecosal, iar opt sunt "angajați" la două firme pentru sortare și manipulare mărfuri.

Ce firme pot solicita

Companiile care pot solicita furnizarea de forță de muncă de către penitenciar trebuie, dincolo de specificul obiectului de activitate generic expus mai sus, să îndeplinească o serie de criterii, dintre care cele mai importante fac referire la conduită. Mai exact, reprezentantul companiei va trebui să se angajeze, printr-o declarație pe proprie răspundere, că nu se află în niciuna dintre situațiile de incompatibilitate prevăzute de Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice (condamnări definitive pentru infracțiuni din sfera spălării banilor, traficului de persoane, corupție, acte de terorism, fraudă etc.), neplata taxelor și impozitelor, să nu fie în procedură de faliment sau lichidare sau în alte situații de excludere de la procedurile achizițiilor publice. Pe lângă aceasta, compania va depune o copie a certificatului de înregistrare, o copie a certificatului constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului, ultimul bilanţ contabil şi achitarea unui avans lunar în procent de 40 la sută, din valoarea lunară a prestaţiei de servicii cu regularizarea acestuia lunară și o declaraţie pe proprie răspundere că nu există obligaţii de plată restante către unităţi subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Citit 5661 ori Ultima modificare Duminică, 23 Iunie 2024 16:59

2 comentarii

  • postat de Un patit…
    Luni, 24 Iunie 2024 14:57
    82.79.138.***
    Din cate stiu, ,,lucratorii obisnuiti,, nu prea pun botu la treaba, sunt interesati de ajutoare sociale si cam atat, munca mai de loc, maicu seama la sate, ii rogi cu mancare si bani si nimic, intreaba daca primesc si bautura, lene si milogeala de la stat.
    Acordarea acestor ajutoare, AR TREBUI CANT
    0
    10
  • postat de pro
    Duminică, 23 Iunie 2024 22:08
    5.13.202.***
    Sindicatele nu au nimic de spus???
    Pentru patron e perfect sa lucreze cu detinuti sau cu asiatici. Lucratorilor obisnuiti, care nu au plecat in Vest cine le apara interesele??
    7
    29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.