De câţiva ani, după ce excursiile cu bărcile pe Dunăre au luat avânt, se vorbește din ce în ce mai mult despre o mică insulă sălbatică situată la 15 kilometri de Galați, la gura de vărsare a râului Prut în Dunăre, acolo unde "se întâlnesc" trei țări: România, Moldova și Ucraina. I se spune „Insula Cailor”, pentru că pe acest ostrov (ceea ce este, de fapt) există o „herghelie” de cai sălbatici, dar nu acesta este și numele oficial al insulei...
În urmă cu aproximativ 20 de ani, când pescuiam la „Scurta”, zona situată între Cotu Pisicii și „gura Prutului”, un pescar în vârstă, fost polițist de frontieră, mi-a povestit că insula era folosită, pe vremuri, de contrabandiștii de alcool și țigări moldoveni, români și ucraineni ca ascunzătoare pentru „marfă” și, din acest motiv, era cunoscută cu numele de „Insula Cărăușului” (Cărăușilor).
Cum au ajuns caii pe insulă
"A fost o secetă mare prin anii '80, iar localnicii din comuna Grindu nu au mai avut cu ce să-şi hrănească animalele. Drept urmare, sătenii transportau primăvara caii cu lotcile şi îi lăsau pe insulă, pentru ca toamna târziu să-i recupereze. La un moment dat, însă, caii au fost abandonaţi acolo, s-au înmulțit în timp și s-au sălbăticit. Scoarța de copac este hrana lor pe timpul iernii, uneori chiar și vara, atunci când Dunărea este crescută și nu au parte de limba de nisip care le permite accesul mai facil la ţărm. În anul 2006, pe insulă erau în jur de zece cai, iar anul trecut, în decembrie, am numărat 49", spunea Viorel Ionuţ Gagu, pentru presa locală, în octombrie 2023.
Există totuşi un nume oficial al insulei...
Insula s-a format în urmă cu mai mult de 100 de ani, dar caii au apărut acolo doar cu aproximativ 30 de ani în urmă. Oare insula n-a avut niciun nume până au ajuns caii acolo? Greu de crezut, nu-i așa?
Conform datelor găsite de noi, Hotărârea Consiliului Judeţului Galaţi nr. 46/1994, privind instituirea regimului de protecţie oficială a unor zone şi monumente de pe teritoriul judeţului Galaţi, menționează că această insulă, cu suprafața aproximativă de 62 de hectare, face parte din aria protejată a Parcului Natural "Lunca Joasă a Prutului Inferior" și are numele oficial „Ostrovul Prut”.
Numele insulei este menționat și în HG nr. 2.151 din 30 noiembrie 2004, privind instituirea regimului de arie naturală protejată pentru noi zone: „Ostrovul Prut” (Insula Cărăuşului), arie naturală protejată (2.410 - Legea 5/2000), la vărsarea Prutului în Dunăre, care cuprinde parcela silvică 82 a U.P. V Lunca Prut, dintre bornele silvice 166-167, OS Galaţi".
Rezervaţia naturală Ostrovul Prut este situată pe raza administrativă a municipiului Galaţi şi este catalogată ca rezervaţie forestieră de interes naţional. Aceasta protejează habitatele de pădure naturală de zonă umedă, cu zăvoaie de plop indigen şi salcie.
Insula este accesibilă turiştilor datorită lui Viorel Ionuţ Gagu, un gălăţean care a renunţat la uniforma de poliţist pentru a se dedica pasiunii sale pentru călătoriile pe Dunăre şi organizează excursii cu barca pe ostrovul sălbăticit...