"Cu tot respectul, vă rog să abordați și subiectul adeverințelor pentru mica recalculare. La Combinat, din știința mea, s-au depus peste 7.000 de cereri pentru adeverințele necesare pentru așa-zisa mica recalculare. Momentan, nimeni nu a primit un răspuns ori clarificare. E liniște și pace"; "Când se eliberează adeverințele de venit în combinat? Se vor supune legii sau nu? E vorba de mii de pensionari din perioada de dinainte de 2021. Vă mulțumesc!".
Acestea sunt doar două dintre mesajele primite pe adresa redacției din partea unor foști angajați ai combinatului siderurgic, acum pensionari, pe tema recalculării pensiilor.
Am solicitat lămuriri pe acest subiect din partea administrației combinatului, iar un purtător de cuvânt al LIBERTY Galați a afirmat: "Așa cum au declarat marile companii încă din aprilie anul acesta, implementarea noii legislații privind pensiile reprezintă un proces foarte complex, care presupune zeci de mii de ore de lucru alocate de fiecare companie pentru eliberarea adeverințelor. Cu toate acestea, până în prezent, am reușit să eliberăm câteva mii de adeverințe și facem toate eforturile să răspundem în mod eficient numărului mare de cereri din partea foștilor angajați. Avem deja o echipă dedicată care se ocupă intensiv de acest proiect, care necesită foarte mult timp, și recrutăm personal suplimentar pentru această echipă. Continuăm să facem tot posibilul pentru a oferi cât mai curând informațiile relevante."
Cursa pentru adeverințe
Reamintim că, începând cu 1 septembrie 2024, va intra în vigoare Legea nr. 360/2023, care le permite pensionarilor recalcularea pensiilor pe baza veniturilor brute realizate de-a lungul activității desfășurate. Este motivul pentru care foarte mulți pensionari din România vor începe o adevărată "cruciadă" pentru a-și obține - de la foștii angajatori, ITM-uri sau arhive - diversele documente de care au nevoie pentru a-și proba vechimea și veniturile brute obținute de-a lungul anilor în care au muncit. Lesne de înțeles, acest asalt al pensionarilor echivalează cu un impact uriaș asupra departamentelor de personal ale firmelor care au avut zeci de mii de angajați în perioada comunismului, așa cum a fost și combinatul siderurgic de la Galați.
Acesta este aspectul semnalat, în aprilie, de Uniunea Producătorilor de Oțel din România (UniRomSider) și la care face referire purtătorul de cuvânt Liberty. Membrii UniRomSider au prezentat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale un plan care include o serie de măsuri de sprijin pentru marile companii, printre care sprijin financiar acordat de stat pentru digitalizarea fostelor companii de stat care au până la 40.000 de foști angajați în sistemul de pensii și extinderea termenului de eliberare a adeverințelor de pensie de la 15 la 90 de zile, ținând cont de numărul potențialelor solicitări.
Un ghișeu special la Casa de Pensii Galați
Conform lui Nicu Zburlea, director executiv adjunct al Casei Județene de Pensii (CJP) Galați, nu este o aglomerație mare la ghișeele instituției: "Se întâmplă să vină mai mulți oameni deodată, cum a fost luni, dar asta s-a întâmplat după patru zile de minivacanță, zile în care instituția nu a lucrat. Sunt situații normale, câteodată e mai multă lume la ghișee și după două ore nu mai e nimeni".
Casa Județeană de Pensii Galați primește adeverințele de venit aduse pentru recalcularea pensiilor, dar acestea vor fi prelucrate abia din septembrie, când se va primi și programul informatic necesar. Ghișeele CJP Galați sunt deschise în fiecare zi a săptămânii, de luni până joi între 8.00 și 16.30 și vinerea de la 8.00 la 14.00. "Pentru ca oamenii să nu aștepte degeaba la un alt ghișeu, Camera 5 este dedicată celor cu probleme la pensiile recalculate", ne-a mai spus Nicu Zburlea.