Cum au intrat în insolvență zeci de firme din județul Galați

Cum au intrat în insolvență zeci de firme din județul Galați
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă în primele şase luni din acest an a fost de 3.684, în creştere cu 8,32 la sută faţă de perioada similară din 2023, când au fost înregistrate 3.401 de insolvenţe, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Strict la nivelul Regiunii Sud-Est, din care face parte și Galațiul, în primul semestru al acestui an s-au înregistrat 387 de insolvențe, față de 420 de insolvențe în aceeași perioadă a anului trecut. Asta înseamnă că, spre deosebire de trendul național, în Regiunea Sud-Est, per ansamblu, cazurile de insolvență au scăzut cu 7,85 la sută.

Cele mai multe firme şi PFA intrate în insolvenţă, la nivel național, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2024, au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 683, număr în scădere cu 2,43 la sută faţă de primele şase luni din 2023. Pe locurile următoare în ierarhia insolvenţelor se află judeţele Bihor, cu 309 insolvenţe (plus 17,49 la sută), Cluj - 266 (plus 37,82 la sută), Timiş - 195 (plus 27,45 la sută), Iaşi - 158 (plus 5,33 la sută) şi Ilfov - 141 (plus 17,5 la sută).

Cele mai puţine insolvenţe s-au consemnat în judeţele Harghita - 12 (minus 20 la sută), Mehedinţi - 15 (minus 28,57 la sută), Vaslui - 14 (minus 36,36 la sută) şi Covasna - 19 (plus 46,15 la sută).

Galațiul, locul trei la nivel regional

La nivelul Regiunii Sud-Est, județul Galați s-a plasat pe locul trei ca număr de insolvențe, cu un total de 75 de cazuri, față de 69 de insolvențe în aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce corespunde unei creșteri cu 8,7 la sută a acestor cazuri.

Județul Galați a fost devansat de Constanța, care în primul semestru al acestui an a înregistrat 104 firme care au intrat în insolvență, în scădere, totuși, cu 33,76 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, când se înregistrau 157 de insolvențe. În fața Galațiului ca număr de insolvențe, în primul semestru al acestui an, s-a mai plasat Buzăul, cu 83 de cazuri, în creștere cu 6,41 la sută față de primul semestru al anului trecut, când au fost 78 de insolvențe.

În celelalte județe din Regiunea Sud-Est, în primele șase luni ale acestui an, s-au mai înregistrat 53 de cazuri de insolvență în Brăila (plus 15,22 la sută), Tulcea – 25 de insolvențe (minus 26,47 la sută) și Vrancea – 47 de cazuri (plus 30,5 la sută).

Potrivit unei analize de piață a CITR, companie specializată pe insolvență și restructurare, majoritatea companiilor au intrat în insolvență din cauza problemelor de lichiditate. În special, întreprinderile mici și mijlocii s-au confruntat cu dificultăți în gestionarea fluxului de numerar, fiind incapabile să-și acopere obligațiile financiare pe termen scurt. La acestea s-au adăugat și datoriile acumulate pe termen lung și incapacitatea de a le restructura în mod eficient, numeroase companii nereușind să-și renegocieze termenele de plată.

De asemenea, o altă cauză a fost creșterea costurilor operaționale, precum cele cu materia primă și energia, care au afectat marjele de profit ale companiilor. O serie de companii au fost afectate și de scăderea vânzărilor și a cererii, în special în comerț, pe fondul creșterii inflației și a incertitudinilor economice.

Nu în ultimul rând, potrivit studiului CITR, deciziile de management inadecvate și lipsa unui plan de afaceri robust au fost, de asemenea, factori care au contribuit la insolvența unor companii. Lipsa unei strategii clare de gestionare a crizelor și de prevenire a materializării riscurilor a fost evidentă în multe cazuri analizate.

Care au fost domeniile cele mai afectate

Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de insolvenţe, la nivel național, s-a înregistrat în comerţul cu ridicata, amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 933 (plus 1,57 la sută comparativ cu primele şase luni din 2023), construcţii - 761 (plus 12,08 la sută) şi în industria prelucrătoare - 432 (plus 12,21 la sută).

În acest context, în studiul CITR se precizează că sectorul comerțului a fost afectat de schimbările din comportamentul consumatorilor, influențate de inflație și creșterea costurilor de trai. Reducerea puterii de cumpărare a determinat o scădere a vânzărilor și, implicit, a veniturilor, forțând multe afaceri să declare insolvența.

Sectorul construcțiilor s-a confruntat cu majorări semnificative ale prețurilor materialelor și cu dificultăți în accesarea finanțării. Incertitudinile economice și întârzierile în proiectele de infrastructură au contribuit, de asemenea, la instabilitatea acestui domeniu.

De asemenea, industria prelucrătoare a fost afectată de problemele din lanțurile de aprovizionare și de creșterea costurilor de producție. În plus, schimbările tehnologice rapide și nevoia de adaptare au pus presiune suplimentară asupra companiilor din acest sector.

Strict în luna iunie 2024, potrivit datelor ONRC s-au consemnat 593 de insolvenţe, dintre care 65 de cazuri au fost în Regiunea Sud-Est: Galați - 17 insolvențe, Brăila – trei insolvențe, Buzău – 13 insolvențe, Constanța – 22 insolvențe, Tulcea – șase insolvențe, Vrancea – patru insolvențe.

Citit 7935 ori Ultima modificare Duminică, 01 Septembrie 2024 16:24

3 comentarii

  • postat de Cetatean
    Luni, 02 Septembrie 2024 13:47
    78.96.85.***
    Cine verifica de ce întra firmele în insoventa.Cine rezista in conditiile în care șpăgile ptr. Contracte și plățile la facturi sunt permanente și mari. Câteva care sunt abonate la banii statului, se știu care, SI CARE DIN PACATE NU AU FACUT NIMIC CORECT SI BUN.CINE TREBUIE SA VERIFICE. A SURZIT
    0
    8
  • postat de Trandafirul Galben
    Luni, 02 Septembrie 2024 11:33
    5.13.175.***
    Nimeni nu investighează câte firme sunt nevoite să-și închidă activitatea din cauza "șmecherilor din APARATUL DE STAT" care au afaceri interpuse sau din cauza Poliției Locale și a Primarului reales,cu acel ACORD AL PRIMARULUI.
    Poate Dumnezeu își va face timp și pentru nesătuii de la Stat și Primări
    0
    11
  • postat de Albert
    Luni, 02 Septembrie 2024 09:04
    86.124.202.***
    5% insolventa " pe bune ", restul sunt cei care dau tunuri, cu ajutorul justiției în continuare.
    Exp.: Menarom pec, a cerut insolv în 2020, e în insolv și acum, fără perspective, cei 80 creditori nu și au primit banii nici acum.
    0
    13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.