Sfârșitul primului semestru al acestui an a adus o stagnare pe piața muncii gălățene, nemaifiind înregistrată o creștere semnificativă a numărului de salariați
De asemenea, salariul mediu net a înregistrat chiar un ușor regres, pe fondul creșterii salariilor din agricultură, dar al scăderii salariilor din industrie și construcții, precum și salariilor din sectorul serviciilor.
Pe cifre, efectivul salariaților din județul Galați era, la sfârșitul primului semestru al acestui an, de 122.880 de persoane, potrivit datelor centralizate de Direcția Județeană de Statistică (DJS) Galați.
Strict la nivelul lunii iunie, creșterea numărului de salariați a fost de doar... trei persoane. Pe de altă parte, față de luna corespunzătoare din anul 2023, în iunie 2024 s-a înregistrat o creștere a numărului de salariați cu 1.157 de persoane.
Această relativă stagnare de pe piața muncii gălățene vine după mai bine de jumătate de an de creștere a numărului de salariați. Spre comparație, la sfârșitul anului trecut, în județul Galați erau 121.446 de salariați, cu 1.434 mai puțini decât în prezent. În cursul acestui an, cea mai bună evoluție a fost înregistrată în cursul lunii aprilie, când numărul de salariați a ajuns la 122.990 de persoane.
Creștere anuală cu 18,3 la sută a salariului mediu net
În ceea ce privește veniturile, în luna iunie 2024, câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 7.616 lei, cu 1,01 la sută mai mic decât în luna precedentă. Acest ușor recul a venit după ce, în ultimul an, trendul salariilor a fost unul de creștere accentuată. Astfel, față de iunie 2023, câștigul salarial mediu nominal brut din luna iunie 2024 a înregistrat în județul Galați o creștere de nu mai puțin de 20,8 la sută!
Dacă ne raportăm la câștigul salarial mediu net - ce rămâne după plata taxelor și contribuțiilor sociale, acesta a fost în luna iunie 2024 de 4.680 de lei, în scădere cu 1,87 la sută față de mai 2024. În același timp, față de luna iunie 2023, câștigul salarial mediu nominal net din luna iunie 2024 a înregistrat în județul Galați o creștere cu 18,3 la sută.
Pe de altă parte, salariile din județul nostru rămân în continuare destul de mult sub media națională. Mai exact, câştigul salarial mediu net pe țară în luna iunie s-a ridicat la 5.176 de lei, în creştere cu 58 de lei (+1,1 la sută) faţă de mai 2024. De asemenea, în comparație cu luna iunie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,5 la sută.
Prin urmare, chiar dacă între salariul mediu net la nivelul județului Galați și cel național există încă o diferență de 496 de lei, ritmul anual de crește a salariilor din Galați a fost cu aproape 6 la sută mai mare decât cel la nivel național, ceea ce a dus la o oarecare diminuare a diferențelor.
Nu în ultimul rând, trebuie ținut cont că evoluția salariilor diferă de la un domeniu de activitate la altul. "La nivelul județului Galați, față de luna precedentă, câștigul salarial mediu nominal net din luna iunie 2024 a crescut cu 14,79 la sută în Agricultură, silvicultură și pescuit, dar a scăzut cu 2,85 la sută în Servicii și cu 1,11 la sută în Industrie și construcții", precizează Direcția Județeană de Statistică Galați.
În aceste condiții, la nivelul județului Galați, la sfârșitul primului semestru al acestui an, salariul mediu net în Agricultură, silvicultură și pescuit a ajuns la 4.446 de lei, peste cel din Industrie și construcții, unde a fost de 4.358 de lei. Această evoluție oarecum neașteptată reflectă, se pare, lipsa de mână de lucru din agricultură în perioadele de vârf ale anului. Dincolo de aceste rezultate, zona de Servicii și-a păstrat poziția cu cele mai mari venituri, cu un salariu mediu net de 4.876 de lei.