În Șantierul Naval Damen Galați a avut loc ceremonia de începere a debitării și punere a chilei pentru o navă multifuncțională de ultimă generație – un portavion de drone, destinat Marinei Militare din Portugalia. Invitați de onoare ai ceremoniei au fost ministrul portughez al Apărării, Nuno Melo, șeful Statului Major al Marinei Portugheze, amiralul Gouveia e Melo, precum și ambasadorul Portugaliei în România, Excelența Sa, Paulo Cunha Alves.
Contractul pentru construirea acestei nave – o premieră în industria navală militară – a fost semnat în noiembrie 2023, în urma unei licitații. Proiectul este finanțat de Mecanismul de Redresare și Reziliență (RRF) al Uniunii Europene, care face parte din NextGenerationEU (pachetul de redresare economică pentru sprijinirea statelor membre UE afectate de pandemia de COVID-19).
Gazdă a ceremoniilor din Șantierul Naval Damen Galați a fost, alături de constructorii gălățeni, directorul comercial al Grupului Damen, Jan-Wim Dekker. Acesta a precizat că, luând în considerare conceptul prezentat de Marina Portugheză, Damen a cooperat îndeaproape cu aceasta în dezvoltarea unei nave care să îndeplinească cerințele specifice. Nava, NRP Dom João II, oferă o versatilitate de neegalat, cu capabilități care includ cercetare științifică și tehnologică, căutare și salvare, ajutor de urgență, precum și siguranță maritimă și monitorizare a mediului și a condițiilor meteorologice.
Având în vedere importanța tot mai mare a dronelor și tehnologiei autonome în ajutorul de urgență și supraveghere, nava multifuncțională este capabilă să transporte și să lanseze Vehicule Subacvatice Fără Pilot (UUV), Vehicule de Suprafață Fără Pilot (USV) și Vehicule Aeriene Fără Pilot (UAV). Pentru acestea din urmă, nava dispune de un heliport de 96 x 11 metri.
Nava de 107 metri dispune de 650mp de spațiu pe punte, potrivit pentru transportul până la 18 TEU-uri. La nevoie, aceasta poate găzdui sisteme modulare specifice misiunii, cum ar fi spitale, camere hiperbarice și echipamente ROV. Pentru a facilita explorarea oceanelor și cercetarea, nava va fi dotată cu facilități de laborator de ultimă generație și cazare pentru personalul științific.
Ministrul portughez al Apărării, Nuno Melo, a subliniat importanța strategică pe care portavionul de drone construit la Galați o va avea pentru țara sa: ”A investi în domeniul maritim înseamnă a investi în viitorul Portugaliei și al cetățenilor săi. Ca națiune europeană și atlantică, cu o bogată moștenire globală, interesele noastre se află atât în Europa, cât și în Atlantic, cele două spații cele mai vitale de interes național. Poziționată ca o punte-cheie între Europa, Africa și Americi, Portugalia se află în centrul globalizării, jucând un rol central în afacerile maritime la scară globală.
Această poziție vine însă și cu o responsabilitate. Vasta zonă maritimă aflată sub jurisdicția portugheză reprezintă o mare parte a zonelor economice exclusive ale tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. Protecția acestui domeniu este esențială, mai ales că ne confruntăm cu o concurență strategică tot mai mare în Atlanticul de Nord. Este imperativ să ne consolidăm capacitățile de a aborda aceste amenințări. Viitoarea navă multifuncțională este un element cheie pentru a răspunde acestor provocări. Încorporând tehnologii avansate, cum ar fi sistemele robotice aeriene, de suprafață și subacvatice, alături de inteligența artificială, ne poziționăm în fruntea inovației maritime. Această navă nu numai că va spori eficacitatea și siguranța operațiunilor noastre pe mare, dar va contribui și în alte domenii, de la monitorizarea mediului până la aplicarea regulamentelor privind pescuitul și cercetarea științifică”.
Ceremonia de punere a chilei este, în tradiția navaliștilor, momentul în care nava ”prinde viață” și are vechime de secole, fiind moștenită de la vechii corăbieri. Ceremonia constă în plasarea unei monede sub chila navei, gest considerat aducător de noroc și prosperitate pentru nava care va înfrunta mările.
Numele navei inovatoare construite la Galați va fi legat de cel al Regelui João al II-lea, numit adesea „Prințul Perfect”, care a jucat un rol esențial în modelarea Epocii de Aur a Portugaliei din timpul Marilor Explorări geografice, și va simboliza nu numai un tribut adus moștenirii regale, ci și continuitatea tradiției maritime a Portugaliei.
Nava NRP Dom João II este programată pentru livrare în 2026, când se va alătura altor două nave construite de Damen, NRP Bartolomeu Dias, de 122 metri lungime, și NRP D. Francisco de Almeida.