Investiții de 17 milioane de euro în infrastructura unei comune

Investiții de 17 milioane de euro în infrastructura unei comune
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Când este vorba de infrastructura publică - fie că vorbim de drumuri, apă și canalizare, iluminat public, școli și grădinițe sau de protecția mediului etc. - comuna Tulucești este la concurență cu mediul urban. Drept dovadă stau cele 12 proiecte de investiții, în valoare de peste 83,8 milioane de lei (echivalentul a aproape 17 milioane de euro - n.r.) aflate în derulare la nivelul comunității locale.

"Rezolvarea problemelor ce țin de partea de infrastructură sunt prioritatea noastră numărul unu, atât a mea, ca primar, cât și a Consiliului Local", ne spune Petrică Bratu, edilul comunei Tulucești. Așa se face, de exemplu, că se află în plină desfășurare un amplu proiect de extindere a rețelei de canalizare - peste 26 km, printr-un proiect depus pe PNRR, care a atras "dintr-un foc" investiții de aproape 28 milioane de lei! "E un proiect foarte important - alimentarea cu apă o aveam rezolvată, iar acum vom dubla și rețeaua de canalizare din comună.

Mai mult, vom moderniza și extinde capacitatea de operare a stației de epurare. Vom face inclusiv racordurile către populație, prin urmare rezolvăm problema canalizării - un domeniu căutat, solicitat și demn de condiții urbane - pentru 95 la sută din localitate. Practic, va mai rămâne neacoperită doar o zonă recent cuprinsă în intravilan, dar și aici avem un studiu de fezabilitate realizat, sperăm să atragem fonduri, să asigurăm complet aceste utilități", ne-a explicat primarul Petrică Bratu.

Acesta a precizat că Tuluceștiul are și avantajul că își gestionează singur serviciile de apă și canalizare, ceea ce a permis inclusiv menținerea prețurilor aproape la jumătate față de cele practicate în Galați.

Ca treaba să fie și mai bine așezată, o bună parte din zona în care acum se lucrează la canalizare va intra și într-un proces de modernizare a infrastructurii rutiere. Prin programul "Anghel Saligny", peste 16,74 de milioane de lei se vor investi în modernizarea a 8,6 km de drumuri comunale. "Acum, la nivelul comunei, cam 60 la sută din rețeaua stradală este modernizată, iar prin acest proiect vom ajunge la 70-75 la sută. Din păcate, deși comuna e mare, finanțările sunt limitate valoric, din acest motiv n-am reușit încă să ajungem la 100 la sută. Dar mai avem ceva disponibilități în fondul de dezvoltare și vom asfalta încă 5 km cu bani de la bugetul local. De asemenea, prin faptul că avem și statutul de localitate turistică de interes local, sperăm să avem acces și la alte surse de finanțare, de exemplu pentru a asigura legătura cu anumite obiective de interes din zonă", a precizat Petrică Bratu.

Interesant este că, la nivelul comunei, începe să se contureze o "bază tehnică" edilitară. Astfel, în apropierea stației de epurare, printr-un proiect în valoare de 4,75 milioane de lei, se află în curs de realizare un Centru de aport voluntar pentru colectarea deșeurilor, unde vor fi platforme și containere speciale pentru deșeuri de uz casnic (ex: electrocasnice uzate, frigidere, televizoare vechi etc.), materiale periculoase (ex: vopseluri, medicamente expirate, baterii etc.), dar și posibilități de depozitare a deșeurilor de curte sau din construcții.

Dar una dintre piesele de rezistență în acest ansamblu tehnic se anunță a fi un parc fotovoltaic, cu o putere instalată de 400 kW. Proiectul, în valoare de 3,44 milioane de lei, prin Fondul de Modernizare, este în curs de contractare, planul fiind ca acesta să devină funcțional până la finalul lui 2025. "În prezent, e o provocare să-ți asiguri independența energetică și reducerea costurilor la energie. Avem deja proiecte în această direcție - mă refer, de exemplu, la iluminatul public, unde instalăm în jur de 700 de lămpi economice, comandate de la distanță, investiție de 1,9 milioane de lei, din Fondul de Mediu. Dar cu acest parc fotovoltaic vom merge și mai departe și vom asigura consumul energetic la obiectivele de interes public - primărie, școli, grădinițe, cămin cultural, iluminat public și poate chiar și o parte din consumul la stația de apă", a mai arătat primarul din Tulucești. Cererea de finanțare privind parcul fotovoltaic este aprobată, iar zilele trecute au fost transmise documentele în vederea semnării contractul de finanțare și lansarea licitațiilor de realizare a proiectului. Și cum energia regenerabilă va însemna bani economisiți, noi investiții vor fi accesibile la nivelul comunității locale.

Școala din Șivița, refăcută din temelii cu bani europeni

Când ai în localitate în jur de 650 de copii care merg la școală sau la grădiniță, investițiile în sistemul de educație sunt esențiale, ne spune primarul comunei Tulucești, Petrică Bratu.

După ce în satul Tulucești a fost ridicată o școală nou-nouță, printr-o investiție de 6,7 milioane de euro din fonduri europene, iată că și școala din Șivița a intrat într-un amplu proces de modernizare. "Avem un proiect de creștere a eficienței energetice, în valoare de 5,25 mlioane de lei, prin Fondul de Mediu, dar care practic echivalează cu o reparație capitală. Lucrările sunt în plină desfășurare. Se schimbă tot: tâmplărie, instalații electrice, rețeaua de încălzire, se reface acoperișul, hidroizolația, termoizolația etc. Pe scurt, vom avea un imobil ca nou. Acum lucrările sunt realizate cam în proporție de 60 la sută și cert este că, în anul școlar 2025-2026, copiii din Șivița vor învăța în școala modernizată din temelii. Avem și dotările necesare - mobilier școlar, inclusiv table interactive - am reușit să le achiziționăm încă de acum doi ani, tot printr-un proiect cu finanțare europeană, prin urmare această unitate de învățământ va fi și ea la cele mai înalte standarde", ne-a spus primarul Petrică Bratu.

Pe lângă cele două școli, la Tulucești se mai află foarte aproape de faza de implementare un proiect pentru construirea unei creșe, aprobat la finanțare prin Compania Națională de Investiții, precum și un proiect de creștere a eficienței energetice la grădinița din Tulucești.

 

Centru de zi pentru persoanele vârstnice

Una dintre investițiile "de suflet" din comuna Tulucești, cu un important impact social, este viitorul Centru de zi pentru bătrâni, un proiect câștigat prin finanțare PNRR de primăria din localitate.

"Am avut foarte multe solicitări pentru a veni în sprijinul persoanelor în vârstă. Mulți dintre cei tineri au plecat la muncă în străinătate, sunt persoane în vârstă care acum cu greu au un sprijin la bătrânețe, sunt și persoane care pur și simplu nu mai au pe nimeni. Acest centru pentru bătrâni se adresează unor astfel de persoane - e un loc de socializare, de asistență din partea unor cadre specializate, avem și o sală de mese, dar vom avea și servicii de îngrijire și chiar recuperare fizică. Centrul va avea o capacitate de 75 de persoane - 50 de persoane efectiv în centru, iar 25 de persoane cu asistență la domiciliu"”, ne-a declarat primarul Petrică Bratu.

Licitațiile aferente acestui proiect au fost deja organizate - proiectare plus execuție, iar în primăvară vor începe lucrările. Potrivit indicatorilor din proiect, centrul de zi pentru bătrâni ar urma să fie complet în funcțiune și autorizat până cel târziu la mijlocul lui 2026.

 

 

Citit 6545 ori Ultima modificare Joi, 31 Octombrie 2024 19:19

1 comentariu

  • postat de gigel
    Vineri, 01 Noiembrie 2024 06:14
    46.97.170.***
    Un lucru minunat pentru toti batranii fiindca in Tatarca este un centru pentru batrani privat unde sunt preturi colosale si nimeni nu verifica acest lucru. Cum poate un batran sa plateasca 5000 lei pe luna?
    1
    11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.