Afacerea „Nordis” are tentacule și la Galați. Sunt vizate firme și persoane fizice

Afacerea „Nordis” are tentacule și la Galați. Sunt vizate firme și persoane fizice
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

65 de percheziții, dintre care două pe raza Principatului Monaco și 63 în mai multe județe ale țării, printre care și Galați, sunt făcute astăzi de procurorii DIICOT în dosarul ”Nordis”.

Anchetatorii vorbesc despre un prejudiciu de aproape 200.000.000 de euro, printr-o schemă extrem de complicată în care au fost antrenate mai multe firme paravan prin intermediul cărora ar fi fost înșelați cumpărători și comise fraude prin plata taxelor și impozitelor către stat.

Acuzațiile formulate de procurorii DIICOT - Structura Centrală sunt foarte grave: constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată.

Zeci de firme și persoane fizice implicate

Până la acest moment, în cauză sunt vizate 32 de societăți comerciale și 40 de persoane fizice, care au acționat începând cu anul 2018, printr-o schemă  de tip piramidal în care au fost antrenate pe mai multe firme din județele Ilfov, Constanța, Galați, Giurgiu, Bistrița Năsăud și Prahova, dar și din municipiul București. 

”Trei dintre suspecți au inițiat și constituit un grup infracțional organizat, structurat pe un model piramidal cu trei paliere, care a conceput și pus în aplicare un mecanism infracțional complex, constând în promovarea și dezvoltarea unor proiecte imobiliare sub acoperirea mai multor societăți comerciale, urmate de încasarea de sume de bani de la cumpărători, delapidarea fondurilor societăților, inducerea în eroare a cumpărătorilor cu ocazia executării ante-contractelor și contractelor de vânzare-cumpărare, evidențierea de operațiuni fictive în contabilitatea societăților controlate în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat și stabilirea cu rea-credință a taxelor (TVA), având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul de stat ori compensări datorate bugetului general cauzându-se prejudicii societăților comerciale, clienților cumpărători și bugetului de stat”, au arătat reprezentanții DIICOT în cursul dimineții de luni, 3 februarie. 

Banii, spălați prin persoane fizice 

Pentru a se pierde urma sumelor de bani inițiatorii afacerii au apelat la persoane fizice, interpuse, aflate în relații de prietenie sau rudenie cu inițiatorii grupului. În schemă au fost introduși inclusiv avocați și notari, pentru perfectarea documentelor. 

”Ultimul palier a sprijinit grupul infracțional organizat, pe anumite componente sau în anumite perioade, având atribuții de a întocmi documentația aferentă operațiunilor de vânzare a imobilelor, apartamentare, intabulare sau consultanță juridică (notari și avocați) și de a încasa sume de bani provenite din săvârșirea infracțiunii de delapidare, sub diferite titluri justificative. Actele de urmărire penală au condus la constatarea faptului că, în perioada 2019-2024 liderii grupului infracțional organizat, prin intermediul a cinci societăți comerciale, au încasat de la clienți persoane fizice sau juridice cu titlu de avans în cadrul unor promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, respectiv contracte de vânzare-cumpărare (apartamente/parcări și mobilier), suma de peste  957.000.000 lei, respectiv peste 195 milioane euro”, au mai consemnat procurorii DIICOT.

Fondurile astfel constituite au fost delapidate, de regulă într-un interval scurt de timp, prin transferuri către persoane fizice, membri ai grupului infracțional organizat, transferuri către persoane juridice, societăți afiliate structurii criminale, plata de salarii, dar și diverse cheltuieli voluptorii (care nu sunt neapărat necesare n.a.), în suma de aproximativ 346.000.000 lei și 2.400.000 euro. Indiferent de traseul parcurs, sumele de bani au urmat aceeași destinație, conturile membrilor grupării și retragerea în numerar.

Cumpărători de apartamente, înșelați

O altă componentă activității infracționale a grupării ar fi fost reprezentată de vânzarea de apartamente în ansambluri rezidențiale aflate în proces de construcție, pe care le scoteau la vânzare, însă din faza de proiect.

”Suspecții au indus în eroare, cu ocazia executării unor promisiuni de vânzare-cumpărare, acte adiționale și contracte de vânzare cumpărare având ca obiect imobile (apartamente) în cadrul unor ansambluri rezidențiale, mai multe persoane fizice și juridice, în mod direct sau indirect, prin intermediul angajaților societăților cu atribuții în vânzări, prin prezentarea ca adevărată a unor fapte mincinoase constând în finalizarea unor etape ale proiectelor, predarea apartamentelor către un număr mare de clienți, afirmarea unor procente mari de vânzări, respectiv epuizarea acestora, amânarea nejustificată și repetată a semnării contractelor prin prezentarea deformată a realității obiective și prin presarea clienților cumpărători să accepte alte termene și condiții dezavantajoase, invocarea unor impedimente inexistente la semnarea contractelor”, au subliniat anchetatorii.

În plus, unii dintre clienți au avut surpriza să descopere în actele pe care le semnau obligații neasumate inițial, de genul cedării folosinței locuințelor pe o perioadă lungă de timp, anumite clauze de confidențialitate ori interdicția notării în cartea funciară a promisiunilor de vânzare-cumpărare.

”Suspecții au recurs, de asemenea, la recompartimentări ale imobilelor pentru a îngreuna identificarea apartamentelor care au făcut obiectul  promisiunilor de vânzare, obstrucționarea accesului clienților în șantiere pentru a verifica stadiul lucrărilor, vânzarea în bloc a unui număr mare de apartamente către propriile societăți urmată la scurt timp de rezoluțiunea vânzării, în scopul needificării și/sau nepunerii la dispoziția clienților a imobilelor contractate. Astfel, membrii grupării de criminalitate organizată au produs  pagube materiale substanțiale  clienților, corelativ cu obținerea de către ei a unor foloase patrimoniale injuste”, se mai arată în comunicatul DIICOT.  

Persoanele vizate de anchetă urmau să fie duse la DIICOT pentru audieri și luarea măsurilor legale.

Citit 24106 ori Ultima modificare Luni, 03 Februarie 2025 14:13

10 comentarii

  • postat de Lulu
    Miercuri, 12 Februarie 2025 14:27
    46.97.171.***
    Acelasi caz ca și la Galați cu firma turca Beyler. Toți au fost complici, BANC POST, contabili, judecători. Ptr ca au fost oameni simpli DIICOT, DNA, PARCHET NU S AU DERANJAT. NOI II PLATIM.
    0
    0
  • postat de Cernea
    Marți, 04 Februarie 2025 14:22
    46.97.171.***
    Același lucru s a întâmplat și la Galați cu Dupa ce s a plătit au întrat în insolventa. Instantele s au bâlbâit de la fond la recurs. Au ramas oamenii pagubiti. Unii si au pus capat zilelor. Parchetu
    0
    2
  • postat de Adrian
    Marți, 04 Februarie 2025 00:24
    128.127.118.***
    Deci dosarul are 200 milioane euro prejudiciu dar piticot sparge usi de apartamente de 60 000...ce faceau aia lipeau plicurile pt actele de vanzare cumparare? Ascuteau creioanele?
    3
    5
  • postat de Dax
    Luni, 03 Februarie 2025 17:54
    128.127.118.***
    Dă Doamne!!! Aveam o vaga presimtire ca toate blocurile astea aparute ca ciupercile dupa ploaie in ultimii ani au ceva putred la mijloc... Nu toate, doar multe din ele.
    6
    45
  • postat de Von Bergovicz
    Luni, 03 Februarie 2025 15:02
    84.117.46.***
    Speram ca si Covrigaru sa fie prins in schema. Ca doar nu a iesit fum fara foc. Pe ei!
    8
    70
  • postat de Covrigar de Buzău
    Luni, 03 Februarie 2025 14:39
    86.124.202.***
    Sunt implicați și parlamentarii din Galați?
    7
    72
  • postat de ciclop
    Luni, 03 Februarie 2025 14:08
    86.120.239.***
    Se fac percheziții și la UM0771 ?
    8
    60
  • postat de CTP
    Luni, 03 Februarie 2025 14:05
    89.137.230.***
    Numele firmelor! Când e vorba de vreun amărât care lucrează la stat îl prezentați cu date de când era la grupa mijlocie. Ăștia șmecheri vă cheamă la proces!
    11
    96
  • postat de D
    Luni, 03 Februarie 2025 13:46
    188.26.124.***
    Sefa comisiei juridice din cameră, PSD. Dacă am avea justiție în țara asta aceste fapte nu s-ar întâmpla. Un pic de vâlvă și apoi tăcere, până la prescriere.
    6
    96
  • postat de Avans_Pt_Blana_Ursului
    Luni, 03 Februarie 2025 12:51
    86.120.239.***
    Si la Galati,dezvoltatorul nici nu a săpat groapa de fundație că și a pus anunț cu apartamente de vânzare.La cele construite deja,noaptea se văd 2 lumini in tot blocul,dar ele cică sunt vândute toate
    6
    86

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.