Proiectul variantei ocolitoare (VO) - centura mare - a municipiului Galați va fi "descentralizat" și "va fi dat către autoritățile locale, în speță către CJ Galați", a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, într-un răspuns la o interpelare adresată de deputatul Bogdan Rodeanu, în timpul dezbaterilor privind proiectul de buget pe anului 2025.
În cadrul Comisiei de Buget-Finanțe a Parlamentului, deputatul gălățean a atras atenția asupra faptului că, pentru proiectul Variantei Ocolitoare (VO) a Galațiului, în bugetul de stat pe 2025 a fost prinsă doar suma de 5 milioane de lei și a cerut explicații suplimentare ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu. Acesta din urmă a arătat că "sunt foarte multe obiective care sunt absolut necesare pentru fiecare comunitate locală", iar drumul mare de centură al Galațiului este unul dintre ele.
"Știu foarte bine - inclusiv azi-dimineață (4 februarie - n.r.) am avut o discuție cu președintele CJ Galați, dl Costel Fotea. Intenția mea este următoarea - și nu e doar intenție, se va și materializa în perioada următoare: așa cum la DN 25 am descentralizat și l-am dat către autoritățile locale, în speță către CJ Galați (e vorba de proiectul "Modernizare drumuri existente între Galaţi şi Hanu Conachi - DN 2B şi DN 25 - n.r.), la fel voi face și aici, pentru că lucrurile vor merge mult mai rapid - Primăria, împreună cu CJ Galați - iar proiectul se poate implementa mai repede.
Problema de finanțare este următoarea: în momentul în care eu am obiective de acest tip, care sunt finanțabile prin fonduri europene - făcând parte și din Master Plan, așa cum ați amintit și dumneavoastră - nu are importanță foarte mare cât e alocat ca sumă, pentru că ele lucrează, dacă vreți, pe principiul "vaselor comunicante" și pot lua fonduri - dacă proiectul înaintează foarte bine față de altele - fără rectificare bugetară și muta pe aceste obiective".
Reacție la nivelul CJ Galați
În legătură cu planurile Ministerului Transporturilor, președintele CJ Galați, Costel Fotea, a venit cu o serie de detalii privind discuția avută cu ministrul Sorin Grindeanu:
"Lucrurile stau în modul următor: în primul rând, CJ Galați preia centura Galațiului, cu condiția ca Ministerul Transporturilor să ne ajute și să ne asigure finanțare prin Programul Transport (PoT), altfel CJ Galați nu va prelua acest proiect, pentru că nu ne putem permite să finanțăm din bugetul propriu un proiect care poate ajunge și la 200 milioane de euro.
Un al doilea aspect este legat de contractul pe care CNAIR îl are deja cu un constructor (UMB - n.r.) și aceasta este o problemă juridică pe care CNAIR trebuie să o rezolve. După ce este rezolvată această problemă juridică, putem să discutăm de parteneriatul pe care CJ Galați îl va face cu Ministerul Transporturilor, prin CNAIR, pentru realizarea proiectului.
Și trei, pot să spun că avem o relație de colaborare foarte, foarte bună cu Ministerul Transporturilor și pe celelalte proiecte majore - precum cel privind DN 25, de 370 milioane de euro, precum și drumul de legătură între DX Brăila-Galaţi şi VO Galaţi, de aproape 170 milioane de euro - avem HG-urile pentru aceste investiții aprobate. Prin urmare, doresc să-i mulțumesc lui Sorin Grindeanu pentru implicare și nu numai lui, ci și directorului CNAIR, Cristian Pistol, precum și celorlalți specialiști de la Ministerul Transporturilor, care au fost și sunt alături de proiectele Galațiului și ale CJ Galați".
Proiectul variantei ocolitoare a Galațiului va lua tot forma unui parteneriat între CJ Galați și CNAIR. "De ce a spus dl ministru că ar merge mai repede așa? Pentru că, în România, fiecare județ are un număr de proiecte - cu drumuri expres, cu centuri ocolitoare, cu poduri, cu autostrăzi etc. La ora actuală sunt foarte multe proiecte la nivel național, mai ales la nivelul Transporturilor. Ori pe un proiect de interes județean, concentrarea aparatului CJ Galați pentru ca lucrurile să fie sârguincios și temeinic făcute este mai mare decât, poate, a unui angajat din minister, care trebuie să gestioneze un proiect pentru Suceava, unul pentru Galați, unul pentru Cluj și așa mai departe. Colectivul CJ Galați, cu siguranță, va fi mai determinat în parcurgerea mai rapidă și eficientă a etapelor pentru realizarea acestui obiectiv", a explicat președintele CJ, Costel Fotea.
Strategie pentru deblocare
În prezent, CJ Galați pregătește lansarea cu clauză suspensivă a licitației privind proiectarea tehnică și execuția lucrărilor din cadrul proiectului "Drum de legătură între DX Brăila-Galaţi şi VO Galaţi", în valoare de 812,2 milioane de lei (163,2 milioane de euro), investiție ai cărei indicatori tehnico-economici au fost recent aprobați de Ministerul Transporturilor.
Acest drum ar putea fi și cheia deblocării proiectului privind centura mare a Galațiului. Asta pentru că proiectul drumului de legătură, lansat de CJ Galați în parteneriat cu CNAIR, va furniza inclusiv indicatorii de trafic necesari pentru ca centura mare a Galațiului să poate obține finanțare din bani europeni, prin Programul Transporturi (PoT).
La modul practic, drumul va avea un traseu de la nodul rutier de pe DJ 251, de lângă Smârdan - inclus și pe traseul drumului de centură al Galațiului - până la Movileni (traseul va include un pod peste halda de zgură, prin spatele Combinatului, precum și un tunel pe sub calea ferată - n.r.), de unde vor fi legături fie spre autostrada Moldovei A7, fie spre drumul expres Galați - Brăila și podul peste Dunăre. Foarte important, acest drum va permite inclusiv o reconfigurare a drumului de centură al Galațiului și o scurtare a acestuia de la 33 km la aproximativ 22 km, ceea ce ar facilita, odată cu noii indicatori de trafic, și obținerea finanțării.
Scurtă istorie a variantei ocolitoare
Varianta ocolitoare a Galațiului a fost "o poveste cu suspine" începând din 2020, când într-un context mai degrabă electoral, Guvernul Orban a lansat acest proiect, fiind ulterior semnat de către CNAIR un contract cu constructorul UMB, la o valoare de 704 milioane de lei (aproximativ 145 milioane de euro, la acel moment - n.r.). Din păcate, ulterior s-a constat că proiectul era mult subevaluat, suma alocată neacoperind nici jumătate din valoarea reală a proiectului. Mai mult, sumele în cauză urmau să provină, teoretic, de la bugetul de stat și nu printr-un proiect cu fonduri europene, așa cum ar fi fost firesc, poate, pentru un proiect de o asemenea anvergură.
În cele din urmă, UMB a solicitat în august 2023 rezilierea contractului, dar Ministerul Transporturilor, inclusiv după rocadele guvernamentale, a susținut în continuare că proiectul încă mai are șanse de a fi realizat. De altfel, reprezentanții administrației publice gălățene, prin CJ Galați, au insistat și ei pentru ca proiectul să rămână pe agenda Ministerului Transporturilor.