Orașele înfrățite cu Galațiul nu au venit cu nicio investiție

Orașele înfrățite cu Galațiul nu au venit cu nicio investiție
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Coventry din Marea Britanie, Pireu din Grecia, Wuhan din China, Limon din Costa Rica, Pessac din Franța, National City din Indiana și Hammond din California (Statele Unite), Ancona din Italia, Cahul din Republica Moldova – toate aceste orașe au un lucru în comun: Galațiul. Sunt orașele cu care municipiul s-a înfrățit în ultimii 60 de ani și din care, din păcate, nu a venit niciun investitor. Cele mai multe acțiuni comune au avut loc împreună cu francezii din Pessac, parteneri de nădejde și de cursă lungă, și, în ultimii ani, cu moldovenii din Cahul. Niciuna din colaborările Galațiului cu aceste două orașe-frate nu a vizat domeniul economic, ci aspecte sociale, culturale și sportive.     

Am solicitat recent Biroului de presă al Primăriei Galați un bilanț al activităților comune înregistrate în ultimii ani cu reprezentanți ai orașelor cu care Galațiul este înfrățit. Este aceeași solicitare pe care am adresat-o și Consiliului Județean Galați și despre care ați putut citi în articolul „Frații din străinătate ai Galațiului. Uitați de chinezi și ruși, dar și de italieni și englezi”. În ce privește „frații” din străinătate ai municipiului Galați, este de menționat că, în afara excepțiilor Pessac, Wuhan și Cahul, nu avem alte exemple de cooperare.

Coventry, cel mai vechi oraș-frate cu Galațiul

Conform Primăriei Galați, cea mai veche înfrățire a municipiului Galați este cu orașul Coventry din Regatul Unit și datează din 1964. Piața din complexul Francezi a fost botezată „Coventry”, cu o placă de bronz amplasată pe peretele exterior al librăriei. Legenda momentului spunea că, la reciprocitate, și britanicii au botezat „Galați” un obiectiv din orașul lor. Nu am putut confirma această informație. În paranteză fie spus, de la ei ne-a venit verbul „a coventriza”, care înseamnă a distruge complet, exact ceea ce a făcut aviația germană cu orașul Coventry în cel de-al doilea război mondial.

În anii ’80 ai secolului trecut, am consemnat încă două înfrățiri ale orașului Galați: cu Pireu din Grecia (în 1985) și cu Wuhan din China (1987). Nu am găsit informații despre vreo eventuală colaborare cu grecii din Pireu. Au existat, însă, contacte și întâlniri cu chinezii din Wuhan, soldate din păcate cu rezultate nule.

Wuhan – vorbe multe, fapte puține

În noiembrie 1990, la Galați s-au încheiat convenții cu Wuhanul privind schimburi economice (mărfuri prin contrapartidă cu Combinatul SIDEX), schimburi de studenți, de cadre medicale. Un an mai târziu, s-a extins acordul de cooperare și în domeniul cultural și cel sportiv, iar în 1995 s-a semnat un memorandum de principiu pentru preparativele expoziţiei de comercializare de mărfuri exportate din Wuhan. Relațiile dintre cele două municipalități s-au reluat în martie 2002, când o delegație chineză a vizitat municipiul Galați.

Apoi, în 2014, o delegație din Wuhan a venit la Consiliul Județean. La vremea respectivă, „Viața liberă” relata următoarele: „Autoritățile locale de la acea vreme le-au prezentat asiaticilor proiectul privind tunelul pe sub Dunăre și le-au vorbit despre aeroportul mult-promis de către politicieni, dintre Galați și Brăila, precum și despre proiectul drumului expres Galați-Brăila, al cărui studiu de fezabilitate zace, din 2008, în sertarele Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale”. Tot atunci, gălățenii le-au propus chinezilor un proiect unic pentru România la acea vreme: înființarea unei clinici bazate pe medicina tradițională chineză.

Cu alte prilejuri, chinezii ne-au propus să construiască aici o fabrică de anvelope, cea mai mare din sud-estul Europei, sau o fabrică de tractoare (care, între timp, s-a făcut la Deva). Nimic din toate acestea nu s-a finalizat.

Americanii tot n-au venit

În ultima decadă a secolului trecut s-au consemnat încă patru înfrățiri, conform datelor furnizate de Primăria Galați: cu orașul Limon din Costa Rica (1992), cu Pessac din Franța (1993) și cu două orașe din Statele Unite: National City din Indiana (1995) și Hammond din California (1997). Ultimele două înfrățiri s-au făcut cu orașul italian Ancona (în 2002) și orașul Cahul din Republica Moldova (în 2018), mai mult un acord de cooperare transfrontalieră.

Conform informațiilor noastre, americanii nu au venit nici de această dată, cum nu au venit nici cei din Costa Rica. Au fost, însă, nenumărate acțiuni derulate cu francezii din Pessac și, mai nou, cu Cahulul. Primăria Galați ne-a furnizat mai multe detalii, grupate cronologic.

Pessac și Galați, o relație specială

În 2018, s-a semnat înțelegerea de cooperare cu orașul Cahul, în incinta Lapidariumului. Alături de oficialități, au fost prezenți și directori de muzee, de biblioteci și de instituții de cultură.

În același an, municipalitatea Pessac a organizat întâlnirea orașelor europene înfrățite cu orașul Pessac: Göppingen din Germania, Burgos din Spania, Viana do Castelo din Portugalia și Galați din Romania. Au avut loc schimburi culturale, conferințe, proiecții de filme, expoziții de fotografie și artă populară specifică zonelor înfrățite, gale și spectacole stradale, orașul Galați fiind reprezentat de elevi de la Școala Populară de Arte Galați, secțiunile canto muzică ușoară, dans modern și dansuri populare.

În 2022, ca urmare a declanșării războiului din Ucraina, Comitetul de înfrățire și Primăria Municipiului Pessac, în coordonare cu Regiunea Nouvelle Aquitaine, au lansat o acțiune de solidaritate, împreună cu orașul Galați, în susținerea refugiaților ucraineni. Au fost organizate puncte de colectare răspândite în orașul Pessac și un loc central de depozitare. Mulți cetățeni și-au oferit ajutorul, fiind implicate mai multe asociații. Donațiile de la diverși sponsori au fost folosite pentru a cumpăra produsele necesare, dar și pentru a asigura logistica aferentă transportului acestor ajutoare.

Un an mai târziu, un proiect comun Galați – Pessac a vizat schimburi de experiență pe linie sportivă, respectiv, artistică. În luna iulie, la Galați, a fost organizat un turneu de rugby între echipa Liceului „Traian Vuia” și echipa U17 Pessac Rugby. Rugbiștii francezi au vizitat atracții turistice din Galați, au petrecut o zi la Plaja Dunărea și au vizitat sediul Primăriei.

În noiembrie, la Pessac, sub egida „30 de ani de înfrățire”, s-a desfășurat un eveniment artistic realizat în comun de  Orchestra Simfonică din Pessac și elevii Școlii de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați, în Sala de concerte „Romy Schneider” din Pessac. La Mediateca „Jacques Ellul” din Pessac, s-a desfășurat o „călătorie culturală” în România prin intermediul fotografiei și cărților.

În 2024, la Galați, elevii Școlii de Arte „Dimitrie Cuclin” au făcut echipă cu reprezentanții Orchestrei Simfonice din Pessac pe scena Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” într-un concert simfonic de talie europeană. Orchestra reunită a evoluat pe rând sub bagheta dirijorilor Jean Marie Juan și Sorin Oancea. Alături de aceștia a evoluat și renumita Eva Cusmir, pianistă de origine română. Tot în cadrul proiectului a fost susținut un spectacol de cameră la Casa Artelor și la Biblioteca Franceză, un recital Yves Tastet (voce) și Ema Cușmir (pian).

Totodată, la sala de spectacole a Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”, sub egida „2 ani de rezistență, 2 ani de suferințe ale poporului ucrainean”, a fost susținut un moment comemorativ artistic, în care au evoluat muzicieni francezi și elevi ai Liceului de Arte și artiști din cadrul Uniunii Ucrainenilor din România – Filiala Galați.

A urmat un nou meci de rugby, la Pessac, între echipa U17 Pessac Rugby și cea a Liceului Traian Vuia, eveniment dedicat memoriei lui Viorel Secuianu, figură emblematică a rugby-ului gălățean.

Nu în ultimul rând, în decembrie 2024, la Cahul, a avut loc ceremonia de inaugurare a monumentului ridicat în memoria jertfelor deportărilor staliniste, proiect realizat cu suportul financiar al Primăriei Municipiului Galați.

Citit 4893 ori Ultima modificare Vineri, 07 Februarie 2025 18:10

12 comentarii

  • postat de Camelia
    Sâmbătă, 08 Februarie 2025 21:18
    109.166.132.***
    Orașul Betonel ! Oare Betonel a observat că la centru se fac restructurări, începând cu personalul care taie frunze la câini ? Hai Betonel , îndrăznește ! Mediul privat are nevoie de muncitori !
    3
    10
  • Sâmbătă, 08 Februarie 2025 19:31
    86.124.202.***
    Infratirile astea sunt motive gasite de barosani ca sa faca moaca pe banii statului excursii pe afara.De parca lumea nu stie asta, pleaca sefu in vizita cu secretara sau in cel mai rau caz, cu nevasta
    3
    11
  • postat de Un roman
    Sâmbătă, 08 Februarie 2025 15:39
    185.19.166.***
    Nu știu cât au făcut aceste orașe pentru Galați dar de Wuhan nu vreau să mai aud nicicând. Din vina celor de acolo am suferit doi ani și au murit mulți oameni. E mai bine că nu au investit nimic.
    4
    11
  • postat de Cristi
    Sâmbătă, 08 Februarie 2025 08:40
    5.2.209.***
    Plimbari, concedii platite, infratiri.
    2
    11
  • postat de florin
    Sâmbătă, 08 Februarie 2025 08:36
    86.124.202.***
    Anul trecut Betonel anunță că vreo 6 firme vin in Parcul Industrial!Era secret numele de parcă acestor firme le era rușine că vin la Galați!Bateriile au căzut la ulei elvețienii au plecat cu banii dec
    3
    11
  • postat de Dan
    Sâmbătă, 08 Februarie 2025 06:01
    86.124.200.***
    Să ne uităm în ograda noastră,administrația ne fură și batjocorește.Cu ce ar fi datori acei oameni dacă noi nu facem nimic constructiv.Pucheanu e un incompetent!
    2
    11
  • postat de paloma
    Sâmbătă, 08 Februarie 2025 00:26
    86.124.200.***
    Fug toti de Galati, ca "dracu' de tamaie !" In curand vom deveni Braila !!!...
    20
    26
  • postat de Omu Păiangăn
    Vineri, 07 Februarie 2025 23:35
    86.124.202.***
    Dar Galațiul cu ce investiție a venit în orașele înfrățite?
    5
    45
  • postat de Von Bergovicz
    Vineri, 07 Februarie 2025 22:46
    109.166.130.***
    E firesc sa fie asa. Cine e prost sa investească într un cătun de la marginea Europei? S a plimbat Pucheanu & co pe banii proștilor. S au dus și ei la femei departe de casă. Atat tot
    14
    41
  • postat de Camelia
    Vineri, 07 Februarie 2025 22:37
    86.124.202.***
    INFRATIRILE s-au facut ca motiv de EXCURSII a sefilor din Primarie pe bani destui precum cei din CCR.
    13
    40
  • postat de Razzy
    Vineri, 07 Februarie 2025 21:46
    86.124.200.***
    ))))) Dar cine a crezut vreo clipa in balivernele strainilor si ca s-ar infaptui ceva din ce au mintit ei ? S-au plimbat putin prin Europa, au mancat, baut si s-au crucit pe seama infrastructurii....
    14
    26
  • postat de Dax
    Vineri, 07 Februarie 2025 21:22
    128.127.118.***
    Era o gluma/meme care umbla pe net: "Tu ai prietena, dar ea stie?" Asa si cu Galatiul... "Avem infratiri intre orase, dar ei stiu?" Si nu ma refer la documente, ca oricine poate sa scrie si sa semneze
    15
    34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.