La începutul săptămânii trecute era programată semnarea contractului dintre Sucursala Regională Căi Ferate (SRCF) Galați și Arcada Company, pentru refacerea porțiunilor de cale ferată distruse de inundațiile din septembrie anul trecut, pe porțiunea Chiraftei - Bârlad. Semnarea a fost amânată, deoarece, deocamdată, nu există sursă de finanțare.
Înainte ca inundațiile să rupă, în noaptea de 13/14 septembrie 2024, linia ferată, pe traseul Galați - Bârlad circulau zilnic 23 de trenuri ale operatorului privat Transferoviar Călători (TFC). În medie, circa 2.000 de călători circulau cu aceste garnituri, din care 900 aveau abonamente lunare.
Așa cum "Viața liberă" a scris în mai multe rânduri, pagubele la infrastructura feroviară s-au produs numai pe secțiunea Chiraftei - Bârlad, pe o lungime cumulată de aproximativ 10 km. Între Galați și Chiraftei și retur, trenurile circulă normal. De la Chiraftei la Bârlad și înapoi, pasagerii sunt preluați de microbuzele puse la dispoziție de TFC, care circulă pe un traseu adiacent.
La sfârșitul anului trecut, reprezentanții SRCF Galați spuneau că transbordarea pasagerilor cu microbuze este doar o soluție temporară, iar speranțele erau că, din prima jumătate a acestui an, reparațiile se vor finaliza și lucrurile vor reveni la normal.
Se pare, încă, că vom mai avea de așteptat, după cum ne-au semnalat reprezentanții Transferoviar Infrastructură (TFIN), firma care a închiriat linia Galați - Bârlad de la SRCF Galați. Situația ne-a fost confirmată apoi atât de SRCF Galați, cât și de Arcada Company.
"Contractul trebuia semnat pe 24 februarie, dar, de la București, am fost anunțați că încă nu este asigurată sursa de finanțare. Deocamdată, suntem în procedură și sper ca, în câteva zile, să se rezolve cu finanțarea și să semnăm contractul", ne-a declarat, vineri, 28 februarie, directorul SRCF Galați, Gabriel Oprea. Tot vineri, Mihai Humă, unul dintre cei doi patroni ai firmei Arcada Company, ne-a spus: "Am primit un document din partea SRCF Galați prin care eram notificați că se amână semnarea contractului. Suntem în legătură permanentă cu cei de la TFIN".
Valoarea financiară a contractului care urma să fie semnat pe 24 februarie este de 48,6 milioane de lei, fără TVA, cu o finanțare asigurată de la bugetul de stat. Durata de implementare a contractului este de 120 de zile, din care 30 de zile pentru proiectare și 90 de zile pentru execuția lucrărilor.
Conform surselor noastre, există îngrijorări date de posibilitatea ca, și în condițiile în care s-ar aproba bugetul pentru reparațiile căii ferate Chiraftei - Bârlad, acesta să nu fie prins la "forță majoră", așa cum s-a întâmplat în cazul podurilor sau căilor rutiere afectate de inundațiile din Galați și la care lucrările de reparații au început foarte rapid. Dacă lucrarea nu mai este trecută la forță majoră, ar putea însemna că va trebui să își aștepte rândul, după alte investiții considerate mai importante. Acest lucru ar echivala cu degradarea liniei și pe alte porțiuni, precum și, implicit, cu creșterea semnificativă valorii lucrărilor. "Practic, ar fi lăsat totul de izbeliște", ne-au spus sursele noastre.
Sperăm să nu se întâmple acest lucru.