Profesori români din cinci ţări se întâlnesc la Galați, la un congres al cadrelor didactice

Profesori români din cinci ţări se întâlnesc la Galați, la un congres al cadrelor didactice
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În perioada 28-31 iulie, Asociația Generală a Învățătorilor din România (AGIRo) și Asociația „Danubiana” Galați organizează, în municipiul Galați și în comuna Smulți, cea de-a 47-a ediție a Congresului Internațional al Cadrelor Didactice din România și al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare. Congresul reunește cadre didactice din România și din comunitățile istorice românești din Republica Moldova, Ucraina, Serbia și Ungaria.

Evenimentul marchează 120 de ani de la primul congres AGIRo, desfășurat în 1905 la Galați, și tot atâția ani de când comuna Smulți a găzduit sediul național al AGIRo și al revistei sale.

În cadrul congresului se va desfășura și ediția a XXII-a a Simpozionului Internațional „Portrete de dascăli”, dedicat unor mari personalități ale învățământului gălățean (Ion Gh. Dumitraşcu, George P. Salviu, Dimitrie V. Țoni, Teodor D. Iacobescu, Ene I. Patriciu, Apostol D. Culea).

Pentru că se anunță un eveniment de mare amploare, organizarea congresului s-a făcut cu minuțiozitate, până la cele mai mici detalii. Programul participanților la simpozion va fi unul plin de evenimente de interes.

Pe 28 iulie, participanții vor fi cazați, la hotelurile „Ibis” și „Mercure”, iar în aceași zi, de la ora 19.30, vor face un tur pietonal care va cuprinde o vizită la Biserica fortificată „Sfânta Precista”.

Pe 29 iulie, între orele 9.00 și 11.45, va avea loc festivitatea de deschidere a congresului, în Aula Universității ,,Dunărea de Jos” (moderator, profesor Ghiță Nazare), iar programul va continua, în partea a doua a zilei, cu workshopuri pe tema "Interferențe cultural-educative", la Universitatea "Dunărea de Jos", coordonate de profesoarele Gina Burghiu (Colegiul Național "Costache Negri" Galați), Daniela Bobu (Colegiul Național „Costache Negri” Galați) și Tincuța Tufă (Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” Galați). Ziua se va finaliza cu o vizită la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos.

În ziua următoare, este programată o excursie tematică pe traseul Galați - Smulți și prezentarea geografică și culturală a județului Galați, program realizat de profesoarele Gina Burghiu (Colegiul Național “Costache Negri” Galați) și Mariana Ardeleanu (Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” Galați). În intervalul orar 9.30 - 15.30, participanții vor asista la programul organizat de Primăria comunei Smulți și Școala Generală „Ene Patriciu” din localitate. După-amiază, va avea loc o vizită la Colegiul Național "Costache Negri" Galați și prezentarea școlii. Seara, elevi gălățeni laureați ai unor concursuri naționale vor prezenta un program un artistic.

Ziua de 31 iulie va debuta pentru oaspeți cu o vizită la Casa ”Cuza Vodă” din Galați, unde va avea loc prezentarea și descrierea personalității marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza, întemeietorul României moderne.

Citit 1098 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Iulie 2025 17:25

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro