Miercuri, 23 iulie, elevii care au completat opțiunile pentru admiterea la liceu au aflat dacă din toamnă vor învăța la liceul dorit.
Pentru a afla câți elevi au rămas nerepartizați la Galați, am solicitat informații din partea reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean, care ne-au precizat că, din totalul de de 3.036 de elevi care au susținut examenele din cadrul Evaluării Naționale, 2.991 au fost repartizați în această primă sesiune, iar 45 au rămas nerepartizați.
Repartizarea se realizează automat, la nivel național, printr-un algoritm informatic care ține cont de trei factori esențiali: media de admitere (formată exclusiv din media obținută la Evaluarea Națională 2025), opțiunile completate în fișa de înscriere, în ordinea preferințelor, numărul de locuri disponibile la liceele din județ.
Elevii cu cele mai mari medii sunt repartizați primii. Pentru fiecare candidat, algoritmul caută prima opțiune din listă unde mai sunt locuri libere. Dacă toate opțiunile sunt deja ocupate de elevi cu medii mai mari, candidatul rămâne nerepartizat, indiferent de nota obținută. Trebuie menționat faptul că elevii nerepartizați nu au completat suficiente opțiuni sau au făcut opțiuni neinspirate.
Conform calendarului admiterii în învățământul liceal, în intervalul 24-29 iulie, dosarele de înscriere vor fi depuse la liceele la care elevii au fost repartizați. Soluționarea situațiilor speciale (postrepartizare) prevăzute în metodologie este programată în zilele de 30, 31 iulie și 1 august, la nivelul comisiilor județene de admitere.
A doua etapă a admiterii în învățământul liceal de stat, rezervată elevilor din seria curentă, precum și celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2025-2026, se va desfășura în perioada 1-19 august. La această etapă vor putea participa și cei 3.442 de absolvenți nerepartizați la nivel național, numărul total de locuri rămase libere fiind de 6.606.
În etapele speciale anterioare repartizării computerizate, au mai fost admiși în învățământul liceal: 13.452 de elevi la specializări vocaționale, 816 elevi la specializările vocațional militare, 3.027 de elevi pe locurile rezervate pentru romi și 2.021 de elevi pe locurile rezervate celor cu cerințe educaționale speciale (CES) - învățământ de masă. Alți 16.675 de absolvenți de gimnaziu s-au înscris în învățământul profesional.