PRIMELE VICTIME ale CANICULEI la Galaţi. Mii de apartamente FĂRĂ APĂ POTABILĂ

PRIMELE VICTIME ale CANICULEI la Galaţi. Mii de apartamente FĂRĂ APĂ POTABILĂ
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Căldura mare, monşer! Asta au spus toţi gălăţenii, ieri, pe parcursul întregii zile, motivaţi de arşiţa de afară şi de Codul Portocaliu emis de meteorologi. Dacă unii au avut şansa să nu iasă din case, la orele prânzului străzile fiind aproape pustii, alţii s-au topit sub razele toride ale soarelui, încercând să se răcorească aşa cum au putut.

În categoria celor mai puţini norocoşi s-au numărat şi câţiva pacienţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei", care au fost internaţi în cele 20 la sută din saloane care nu au aer condiţionat. Deşi conducerea spitalului a luat măsuri astfel încât toate ferestrele să fie acoperite cu draperii, pacienţii au fost obligaţi fie să îşi aducă în camere ventilatoare, fie să apeleze la evantaie, prosoape umede sau "duşuri" reci la chiuvetele din saloane. "E cald, dar nici cu aer condiţionat nu este foarte sănătos. Ce să facem, trebuie să rezistăm. Ne mai ştergem cu un prosop, mai folosim evantaiul", ne-a spus una din paciente. Bolnavi şi sufocaţi de cele peste 30 de grade din saloane, pacienţii ne-au spsu că ar fi bine ca Ministerul Sănătăţii să aloce mai mulţi bani spitalelor, astfel încât să fie condiţii pentru toată lumea. "Ar trebui mai mulţi bani. E bine măcar că avem draperii, mai ţin un pic de umbră", ne-a spus o altă pacientă.

Mai norocoşi, alţi pacienţi, aflaţi în saloanele situate pe partea spitalului unde soarele bate toată ziua, au beneficiat de aerul condiţionat. "Avem cam 80 la sută din saloane dotate cu aer condiţionat. Restul au oricum frigidere şi draperii, astfel încât oamenii să poată avea apă rece şi un pic de umbră. Pe parcurs, în funcţie de buget, o să fie dotate cu aer condiţionat toate saloanele. Până atunci, însă, toate saloanele stau cu uşile deschise, pentru ca aerul mai rece să ajungă şi la cei care nu au astfel de dotări în salon", ne-a declarat Mariana Skowronski, director îngrijiri medicale în cadrul spitalului.

Opt leşinaţi pe stradă şi un infarct, din cauza caniculei

Căldura dogoritoare a făcut victime printre gălăţeni. Peste un sfert dintre apelurile înregistrate marţi, 7 iulie, la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Galaţi au avut legătură cu zăpuşeala din timpul zilei. "Din cele 199 de solicitări înregistrate în 24 de ore, 53 au fost provocate de caniculă. Printre acestea, au fost 12 cazuri de lipotimii (leşinuri - n.r.), dintre care opt în stradă, şase accidente vasculare cerebrale, un infarct şi 17 cazuri de hipertensiune arterială", a precizat dr. Mihai Polinschi, directorul Serviciului de Ambulanţă Galaţi.

Sfaturi pentru următoarele zile

Este indicat să nu vă expuneţi la soare între orele 11,00 şi 18,00. Dacă totuşi ieşiţi afară în acest interval de timp, purtaţi haine lejere, deschise la culoare şi făcute din materiale textile naturale. Protejaţi-vă capul cu şapcă sau cu o pălărie şi nu beţi alcool, cafea sau ceaiuri diuretice. În schimb, beţi suficientă apă, la intervale regulate de timp. Copiii, bătrânii şi persoanele care desfăşoară activităţi în bătaia soarelui sunt cei mai afectaţi de valurile de caniculă.

Apă la sticlă, dar de la cisternă

Dacă pentru majoritatea o sticlă de apă reprezintă o sursă bună de hidratare şi de răcorire, pentru gălăţenii care fac parte din asociaţiile sistate de la furnizarea apei potabile, sticla de apă reprezintă un calvar. La aproape 40 de grade, locuitorii a peste 3.000 de apartamente din Galaţi au fost obligaţi să îşi ia apă de la cisterne. Şi asta pentru a avea apă de băut, de gătit şi de pus în toalete. De făcut două - trei duşuri pe zi, aşa cum recomandă specialiştii, nu se pune problema pentru aceşti oameni. "Sunt bolnavă de cancer, am copilul cu şase operaţii şi eu stau la coadă să iau apă de la cisternă. Aşa cum sunt eu, car apă pentru strictul necesar. Nu se poate aşa ceva", ne-a mărturist o gălăţeancă.

În astfel de condiţii au trecut gălăţenii peste prima zi de Cod Portocaliu de caniculă. Trebuie să recunoaştem faptul că foarte mulţi oameni au înţeles că nu trebuie să iasă din case, sfat pe care specialiştii îl dau şi pentru ziau de astăzi, când avertizarea meteo expriră abia după orele prânzului.

Foto Bogdan Codrescu

Citit 18462 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 10:54

6 comentarii

 • postat de Barbasov
  Luni, 27 Iulie 2015 14:10
  178.138.35.***
  Marius stan primarul orașului galați ,este mână în mână cu asociațiile ,au furat la grămadă e o mafie acolo ,iar marius stan e capul răutăților ,este adevărat sunt și restanțieri ,dar cei care sunt cu factura la zi de ce trebuie să plătească măgăriile altora?oameni bătrâni bolnavi ,poate au făcut foamea să fie cu datoriile la zi ,să arzi în iad marius stan îți vine rândul dna nu iartă ,ai distrus și echipa locală un bandit.Marius stan=apaterm=jaf de miliarde=corupți=pușcărie
  9
  8
  Raportează
 • postat de adrian
  Joi, 09 Iulie 2015 15:05
  79.116.89.***
  @cineva. Esti prost tare. Sunt oameni fara datorii la intretinete si au apa oprita. Aici nu mai e vb de stare materiala. Aici e vb de conducerea din oras la fel ca si cea din tara. De (...). Cum ar fi sa iti taie lumina ca vecinu nu a platit o? Sa te muti tu la tara sa faci focu sa ai lumina (...).
  5
  19
  Raportează
 • postat de altcineva
  Joi, 09 Iulie 2015 13:45
  84.117.46.***
  @cineva-i handicapat..
  5
  4
  Raportează
 • postat de cineva
  Joi, 09 Iulie 2015 11:23
  5.13.226.***
  Viata la bloc nu e obligatorie. Sta cine isi permite. Daca nu iti permiti, te duci la tara si iti faci fantana in curte si esti independent. Decat sa traiesti degeaba la oras, mai bine degeaba la tara, dar macar ai apa.
  16
  20
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Joi, 09 Iulie 2015 10:18
  188.26.6.***
  In sec. XXI sa nu ai apa potabila si sa supravietuiesti este o exceptie de la regula normalitatii. Pina si vitele mai dau cu copita cind latul le e prea strins darmite oamenii?
  2
  22
  Raportează
 • postat de Bravo voua
  Joi, 09 Iulie 2015 05:56
  108.245.201.***
  Vai de mama voastra,,,,traiti exact ca vitele ,,
  2
  21
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.