Crunta realitate socială - ŞOMAJUL DIN MEDIUL RURAL, alimentat de lene şi lipsa de educaţie

Crunta realitate socială - ŞOMAJUL DIN MEDIUL RURAL, alimentat de lene şi lipsa de educaţie
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* Mai bine de 80 la sută dintre şomerii gălăţeni sunt din mediul rural, majoritatea mulţumiţi doar cu venitul minim garantat oferit de stat


Nivelul redus de pregătire profesională este principalul „motor” al creşterii şomajului, sistemul educaţional fiind încă mult în urma necesităţilor sociale, apreciază preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon.

"Educaţia a fost privită, din păcate, în ultimele decenii mai degrabă ca „o cheltuială” şi mai puţin ca o investiţie care, în cele din urmă, este generatoare de forţă de muncă bine pregătită. Aşa se face că s-a cam dus mitul că în România în general, în Galaţi în particular, găseşti forţă de muncă ieftină şi bine pregătită. Nici ieftină nu mai este, iar asta nu atât din cauza salariilor, cât a cheltuielilor la care, cu tot cu taxe şi impozite, se ajunge, în final, în materie de costuri ale angajatorului cu forţa de muncă, dar nici foarte bine pregătită, cel puţin pe domeniile pe care le cere piaţa. Greu mai găseşti astăzi un strungar, un sudor, un mecanic bun, iar asta este o consecinţă a lipsei unei strategii pe termen lung în formare profesională, în special la nivelul studiilor medii”, a arătat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon.

Cu şomajul pe masă

Opiniile mediului de afaceri sunt întărite inclusiv de evoluţia şomajului. Aşa cum v-am informat în paginile ziarului nostru, rata şomajului în judeţul Galaţi a ajuns, la nivelul lunii iulie, la 9,48 la sută. La modul concret, asta înseamnă la nivelul judeţului nu mai puţin de 19.434 de şomeri. Mai mult decât atât, mai bine de 17.200 de persoane sunt şomeri neindemnizaţi, adică persoane care se află din punct de vedere al veniturilor la limita subzistenţei.

„Grosul acestor şomeri, aproape 80 la sută, este reprezentat de persoane cu un nivel de instruire redus. Iar dacă mergem mai departe, vom vedea că tot mai bine de 80 la sută, respectiv peste 15.100 de persoane sunt din mediul rural”, a precizat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi.

Cu detalii suplimentare privind consecinţele economico-sociale ale şomajului vin şi analizele realizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi. „Ponderea şomerilor din mediul urban este inferioară celei din mediul rural, dat fiind faptul că majoritatea şomerilor indemnizaţi provin de la agenţi economici care îşi desfăşoară activitatea în zonele urbane, iar şomerii neindemnizaţi, în număr mai mare decât cei indemnizaţi, preponderent beneficiari ai prevederilor Legii 416/2001 privind acordarea venitului minim garantat, sunt în majoritate din mediul rural, şomeri de lungă durată, cu şanse reduse de încadrare”, se arată într-un raport prezentat în cadrul Consiliului Consultativ al AJOFM Galaţi.

Asistenţă socială, dar până unde?

În opinia patronatelor, măsurile de reintegrare pe piaţa muncii ar trebui, totuşi, stimulate, inclusiv prin regândirea sistemului de asistenţă socială.

„Înaintea măsurilor de asistenţă socială, ar trebui, poate, găsite metode de angrenare în circuitul productiv a unei mase de şomeri care tinde să fie tot mai amorfă şi tot mai puţin interesată de eventualele posibilităţi care pot să apară pe piaţa muncii. Sunt agenţi economici din judeţ care se plâng de faptul că pur şi simplu nu găsesc oameni dispuşi să lucreze la câmp, care se mulţumesc doar cu acel venit minim garantat sau alte forme de asistenţă socială. Credem că aici ar trebui să se facă ceva, pentru că una este ca statul să sprijine, să spunem, o familie care nu poate să-şi ţină copilul la şcoală sau o persoană care, sub o formă sau alta, este defavorizată social - bătrâni, bolnavi şi una este ca sistemul de asistenţă socială să întreţină, pe anumite segmente, nemunca.”

În acest context, creşterea nivelului de educaţie este deopotrivă cheia pentru un nivel mai ridicat de implicare socială, dar şi de acces spre locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite.

Citit 5615 ori Ultima modificare Joi, 10 Septembrie 2015 02:28

17 comentarii

  • postat de unu oarecare
    Duminică, 23 August 2015 21:23
    80.187.98.***
    D-le Filimon, de ce nu spuneti in felul urmator: Galatiul, ca oras, a pierdut cel mai multi cetateni dintre toate orasele resedinta de judet, din tara, asta in ultimii 10 ani! "Pierdut" ma reger la migrarea galatenilor spre Occident asa ca intrebarea corecta este: cati someri avea orasul Galaţi daca cei 60.000 de cetateni (in general, tineri) nu migrau?
    0
    1
    Raportează
  • postat de cetatean
    Duminică, 23 August 2015 07:22
    79.116.107.***
    La Vaslui nu e lege, si la fel e peste tot in mediul rural din Romania. La crima, furat, viol, bataie inainte, dar la munca: BA!! Ce s-a intamplat acolo e ca la Sodoma, rusine sa le fie tarani afurisiti si needucati, animale inculte si proaste cu tupeu !!! Unde mai pui ca mama acelui violator l-a incurajat, o cu.va acum asa merita putorile alea sa-si vada odraslele in puscarie, asta este educatia primita, acum sigur ca le e frica de ce lise poate intampla dupa gratii, foarte bine sa vada si ei cum este!! Nu generalizez, dar 80% de la tara asa sunt, niste dobitoci.
    2
    11
    Raportează
  • postat de Tot un sociolog
    Sâmbătă, 22 August 2015 22:42
    78.96.40.***
    1) Filimon stie ce spune. A muncit, este invatat cu munca de orice fel, are si pregatire de sociolog.
    2) Cine a distrus Combinatul? Adica, cine l-a privatizat pentru a fi distrus?
    3) Daca nu ar fi patroni, asa cum sunt ei, suntem morti cu totii. Desigur, mai e si varianta intoarcerii la comunism.
    4
    5
    Raportează
  • postat de plebea muncitoare
    Sâmbătă, 22 August 2015 21:47
    109.99.98.***
    te muncesc de te ia dracu patroni si nu iti da nimic te lehamiti de toate si cam minte domnul de la judet multi tineri au luat calea strainatati ca in sate e jelanie stapan e boierul [primarul] asa ca cel care a scris articolul nu e prea informat .
    3
    5
    Raportează
  • postat de Johnescu
    Sâmbătă, 22 August 2015 19:41
    5.13.130.***
    Daca somajul pe municipiu reprezinta 20% din total, iar judetul are un somaj de 10% din totalul de galateni, asta inseamna ca in mun. Galati avem un somaj de 2%. Adica la nivelul somajului din orasele decente din tara. Adica Stan nu are nici-o vina pt lipsa locurilor de munca la nivel de judet. Poate Bacalbasa...
    Judetul Galati e pe primul loc in zona sud-est si pe 4 pe tara la somaj. In acelasi timp, e pe 2 in est si sud-est, dupa Constanta, si undeva intre primele 10 dpdv al salariului mediu.
    http://www.gandul.info/stiri/harta-salariilor-din-romania-vezi-in-ce-judete-se-castiga-mai-bine-decat-anul-trecut-verifica-daca-te-incadrezi-in-medie-8132966/galerie
    Orasul sta f bine din punctul asta de vedere, judetul e praf. Solutiile ar fi investitiile in infrastructura, educatie, sprijin fiscal pt IMM-uri.
    Stan e de vina pt halul in care arata orasul, pt cum sunt tratati cetatenii, pt lipsa unor investitori noi, care sa insemne competitivitate pe piata muncii, care sa insemne aducerea inapoi a galatenilor raspanditi prin tara sau strainatate.
    Prefectul si CJ-ul sunt de vina pt mentinerea starii actuale in judet, pt lipsa de preocupare fata de crearea de oportunitati in mediul rural, pt starea drumurilor.
    Presa locala e de vina pt ca incearca sa vanda doar senzationalul, fara sa spuna si partile relativ pozitive, fara critica obiectiva, fara investigatii profesioniste care sa se lase cu dosare penale.
    Noi suntem de vina pt ca ne lasam calcati pe cap, acceptam cum suntem condusi de cetele de incompetenti, toleram mizeriile dintre noi si nu cerem respect, nu cautam respect, nu respectam.
    4
    7
    Raportează
  • postat de luke
    Sâmbătă, 22 August 2015 17:35
    89.136.186.***
    cetatean si daca sparg seminte in fata casei care e problema ?..oricum ulita noastara e mai curate ca strada voastra....gura ca ca iar va alerg cu furca :)
    15
    1
    Raportează
  • postat de un cetatean
    Sâmbătă, 22 August 2015 17:16
    79.116.106.***
    hai sa fim seriosi!PUTE ruralul de puturosi.nu vor sa munceasca.se multumesc cu putinul dat de primarie........!stau beti toate ziulica de lunga si sparg seminte........
    2
    13
    Raportează
  • postat de aser
    Sâmbătă, 22 August 2015 13:42
    86.127.212.***
    Gigi , ai perfecta dreptate! Zona asta a Moldovei s-a dus dracului de tot! Jumatate din stirile de la ora 5 sunt de la Iasi, Vaslui, Galati, Braila.
    1
    9
    Raportează
  • postat de Catalin
    Sâmbătă, 22 August 2015 12:45
    94.68.123.***
    gigione, stai jos, 4!
    12
    3
    Raportează
  • postat de gigione24
    Sâmbătă, 22 August 2015 12:25
    88.255.159.***
    Sunteti cel putin jalnici ceicare invinovatesc doar psd-ul! Memoria romanului cea scurta! A uitat toata lumea de celebrul pdl vopsit azi in pnl, care guverna 2004-2012 sub diferite forme! Toate partidele au partea de vina pentru ca totul porneste de la educatie! Am mai sugerat celor de la vl sa faca reportaje in crasmele din satele judetului la ora 9 dimineata si apoi mai vorbim! Ruralul nostru plin de traditii genereaza azi doar semi-analfabetism, violenta si infractionalitate, in mare parte!
    6
    17
    Raportează
  • postat de Cumparator de tigai dar num,ai la oferta!!
    Sâmbătă, 22 August 2015 10:56
    5.13.132.***
    Ce ne mai miram...aceasti oameni sunt creati si folositi de toate partidele politice aflate la putere de la revolutie pana in prezent ca masa de manipulat pentru vot.Daca ar fi investitii ce trebuie atrase de asa zisi politicieni.... si acei oameni si-ar recastiga demnitatea ,ar avea un loc de munca si nu ar mai asteapta ajutorul de stat de la primar...galeata,bricheta,sacosa cu produse din 4 in 4 ani!!
    Dar de acum e foarte greu sa mai schimbi pe unii dintre ei care sunt formolizati la birtul din sat!!!
    2
    12
    Raportează
  • postat de eu marius stan nu promit mai multe decat pot face
    Sâmbătă, 22 August 2015 10:43
    79.116.102.***
    direct raspunzator pentru situatia creeata este primarul galatiului care in fapt nu aduce nimik orasului, marea majoritate a somerilor sunt indreptati pe aceasta cale pentru ca orasul este slab nu are antrepenori si lideri de valoare
    7
    7
    Raportează
  • postat de Angela Merkl
    Sâmbătă, 22 August 2015 07:18
    84.117.40.***
    Pai daca ati inchis toate fabricile si uzinele din tara, fa cakapitalistikor, unde sa mai munceasca oamenii ?
    9
    9
    Raportează
  • postat de Numai o catastrofa naturala, un razboi, pot sa faca selectia intrun popor indobitocit!
    Sâmbătă, 22 August 2015 06:50
    78.96.253.***
    Somerii din mediul rural, asistatii social cu venit minim garantat, muiti-s posmagii?

    Ia sa nu se dea ajutoare decat la cei care intradevar nu pot sa munceasca, batrani, copii institoonalizati, nu parintilor bani pentru bautura, bolnavilor si celor cu handicap major.

    De unde moda asta ca statul trebuie sa asigure un venit unei persoane apte de munca, care mai si refuza locurile de munca oferite?!Numai in tara asta condusa de hoti, trantori, mafioti, turnatori si vanzatori de tara, se poate asa ceva, intretinutii pe banii societatii, masa de vot, ascensiune la conducerea tarii a gunoaielor umane, aflate si in prezent in Parlament, Guvern, in conducerea localitatilor tari.

    Si, luati aminte, la alegerile din 2016,deja pomenilor se dau de pe acum, PSD-ul se vrea in continuare la furat in frunte cu copy-paste Ponta si mafiotii pe care-i vedeti zilnic la televizor.

    Vai de tarisoara asta care nu mai este a romanilor, vanduta strainilor.Spune-ti acest lucru maselor indobitocite de mafia PSD-istasi ve-ti vedea ce spun!
    4
    23
    Raportează
  • postat de Marius STANica
    Sâmbătă, 22 August 2015 06:16
    84.117.40.***
    Pai,f, daca ati inchis toate fabricile si u 1990, unde sa mai munceasca OAMENII ?zinele dupa
    9
    12
    Raportează
  • postat de Gopo
    Sâmbătă, 22 August 2015 05:35
    109.166.128.***
    Daca ar fi dupa patronate, somerii ar fi direct eutanasiati si incinerati. Cum se face tovarase Filimon ca aceeasi romani leneși si needucati sunt muncitori excelenți in țări civilizate? Nu cumva acolo sunt platiti corect, la timp si legal?
    10
    17
    Raportează
  • postat de crystal
    Sâmbătă, 22 August 2015 02:28
    95.76.32.***
    A avut PSD-ul grija sa fure la greu de la revolutie incoace incat a saracit populatia Romaniei, fie ea de la tara sau de la oras incat sa nu isi permita multi un calculator cu internet acasa. Si asa a impuscat 2 iepuri deodata, creand o bucla fara iesire : buzunarele pline si indobitocirea populatiei. Indobitocirea populatiei care asigura buzunarele pline si tot asa.
    Pai nu ? Nu trebuie sa ne facem vacante de lux prin Dubai si sa ne plimbam cu vaporul pentru miliardari ? Las ca daca da tarcoala DNAul sau ANAFul ne imbolnavim de urgenta, ne doare un cot, un genunchi, un fund, s.a.m.d. si disparem din peisajul romanesc pentru o vreme.
    6
    24
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.