"Ciupeala", secretul comerţului în Galaţi/ Ce au găsit poliţiştii la cele mai recente controale

"Ciupeala", secretul comerţului în Galaţi/ Ce au găsit poliţiştii la cele mai recente controale
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Nouă societăţi comerciale au fost luate la puricat în ultima perioada de poliţişti şi inspectorii ITM, care aveau informaţii că în respectivele firme, majoritatea puncte de desfacere (magazine), nu se eliberează bonuri fiscale ori aprovizionarea se face fără acte.

Analiza în teren a documentelor a arătat că evaziunea la tejghea este încă departe de a fi stârpită, la patru dintre firmele controlate organele statului găsind deficienţe grave. Bonurile fiscale se eliberau doar din când în când, iar într-unul dintre cazuri nu exista nici măcar casă de marcat. Nici nu ar fi avut de ce, pentru că o importantă cantitate de marfă nu era înregistrată în evidenţele contabile.

"La trei puncte de desfacere cu amănuntul s-a constatat că administratorii nu emiteau în totalitate sau în parte bonuri fiscale pentru sumele încasate din vânzarea mărfurilor sau că unitatea nu era dotată cu aparate de marcat electronice fiscale. Au fost aplicate în acest sens patru sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 15.500 lei şi s-a dispus măsura complementară a confiscării stocului de marfă, în valoare de 11.200 lei, întrucât nu existau documente de provenienţă. De asemenea, a fost confiscată suma de 1.318 lei, neînregistrată din vânzări", explică cms. şef Ştefan Gohoreanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Printre mărfurile fără acte depistate în magazinele verificate s-a aflat şi o importantă cantitate de tutun, introdusă ilegal pe teritoriul românesc. 4.800 de ţigări timbrate în Republica Moldova au fost confiscate, poliţiştii întocmind trei dosare pentru contrabandă şi unul pentru evaziune fiscală.

Tone de grâu fără acte

Cu paguba cea mai mare s-a ales, fără îndoială, administratorul unei societăţi cu profil de morărit şi panificaţie, unde au fost găsite 46 de tone de grâu fără documente de provenienţă, care urmau să fie măcinate şi utilizate în procesul de producţie. Agentul a primit o amendă de 2.000 de lei, iar grâul a fost confiscat, contravaloarea sa urmând să fie virată la bugetul de stat.

Angajaţi fără contracte

Dacă poliţiştii au dat amenzi în stânga şi în dreapta şi au deschis dosare penale, nici inspectorii de muncă nu s-au plictisit. După verificarea documentelor personalului care lucrează în cele nouă societăţi controlate, a reieşit că trei salariaţi nu aveau contracte de muncă, deşi prestau activităţi la respectivele puncte de lucru. Inspectorii de muncă urmează să stabilească circumstanţele fiecăruia dintre cazurile depistate şi să aplice sancţiunile prevăzute de legislaţia în vigoare.

Citit 5312 ori Ultima modificare Luni, 17 August 2015 13:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.