Vara asta, vizitaţi mânăstirile din nordul Moldovei!

Vara asta, vizitaţi mânăstirile din nordul Moldovei!
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* De la Putna lui Ştefan cel Mare la Agapia, Voroneţ, Suceviţa şi alte lăcaşuri încărcate de istorie şi spiritualitate creştină

Dacă n-aţi ajuns până acum pe la Mânăstirile din nordul Moldovei, n-ar trebui, sub nicio formă, să mai lăsaţi să treacă încă o vară fără să le vizitaţi. O să vă placă, o să învăţaţi multe despre istoria şi spiritualitatea care ne definesc şi, pe deasupra, o să vă liniştiţi sufletul şi mintea. Încă un avantaj: nici n-o să plătiţi cât pentru o vacanţă de lux, la Mamaia. Gândiţi-vă că sunt sute de nemţi şi olandezi care bat drumul din ţările lor tocmai până aici, ca să viziteze mânăstirile bucovinene, aşa că ar fi şi păcat ca noi să nu le trecem pragul, cu toate că locuim la doar şase ore distanţă de mers cu maşina sau cu trenul! Din datele ghizilor şi alte turiştilor, reiese că sunt măcar şapte mânăstiri pe care n-ar trebui să le ratăm, atunci când ajungem în Nordul Moldovei: Agapia Nouă, Voroneţ, Humor, Arbore, Moldoviţa, Suceviţa şi, evident, Putna. Bineînţeles că ar mai fi şi altele. Spre exemplu, de la Suceviţa până la Mânăstirea Bogdana, pe care n-am inclus-o în circuit, sunt doar 15 kilometri de mers cu maşina. De ce n-aţi vizita-o şi pe aceasta, mai ales dacă nu ştiţi când veţi mai ajunge, încă o dată, prin zonă? Per total, în zonă sunt măcar vreo 22 de biserici pe care merită să le vizitaţi.

Vă spunem astăzi pe ce cale să o apucaţi ca să ajungeţi în pridvorul celor mai cunoscute mânăstiri din Bucovina, dar şi cât vă costă să le vizitaţi.

Drumul de la Galaţi la Putna

Din oraşul nostru şi până în comuna succeveană Putna aveţi de mers cu maşina vreo şase ore. Ne-am gândit că ar fi bine să ajungeţi acolo, înainte de toate, pentru că această comună este practic centrul regiunii prin care veţi călători, în următoarele zile, ca să vizitaţi (măcar) cele şapte mânăstiri. Puteţi alege, evident, şi alt traseu. S-ar putea să parcurgeţi cei 405 kilometri într-un timp mai lung, mai cu seamă dacă prindeţi vreme ploioasă, ceaţă sau aglomeraţie. Partea bună este că aproape trei sferturi din drum îl veţi parcurge pe E85, dar în rest drumul nu e tocmai bun peste tot. Odată ajunşi însă, veţi vedea că a meritat efortul şi aveţi şanse să vă întrebaţi cum de n-aţi mers până acum.

Aveţi trei variante de transport: cu maşina personală, cu microbuzul sau cu trenul. Iată şi costurile. Dacă plecaţi cu maşina, la un consum mediu de benzină de 7,5 litri la suta de kilometri, veţi avea nevoie de aproape 31 de litri de carburant. Veţi plăti, deci, pe benzină, cam 180 de lei, la dus şi tot pe atâta la întors. Acestei cheltuieli i se adaugă şi cea cu carburantul de care aveţi nevoie ca să vă deplasaţi prin nordul Moldovei, de la o mănăstire la alta şi spre alte obiective pe care aţi vrea să le mai vizitaţi. Deci, încă vreo 250 de lei. Per total, s-ar duce măcar 650 de lei pe combustibil şi încă 13 lei pe rovinietă, dacă rămâneţi aici o săptămână.

Mânăstirile de vizitat

Putna. Este ctitoria lui Ştefan cel Mare şi a fost fondată în anul 1466. Din cercetările arheologice efectuate la faţa locului, a reieşit că nu trăiau oameni în acest perimetru înaintea construirii sfântului locaş. Era aici pădure, care ar fi fost defrişată prin ardere. Alţi experţi susţin, însă, că aici ar fi existat, totuşi, o vatră monahală. După constituirea mânăstirii, din acte reiese că Ştefan cel Mare îi cumpărase şi dăruise satul Jicovul de Sus, ca să asigure întreţinerea noii comunităţi monahale. Pe latura sudică a incintei, existase şi o casă domnească. La origini, biserica pare să fi fost una fortificată, dat fiind faptul că aici domnitorul Moldovei şi-ar fi adunat valori de toate felurile şi ar fi pus bazele unor ateliere diverse, de la ţesături şi ceramică, până la orfevrărie. Mânăstirea a ars, potrivit letopiseţelor locului, în 1484, într-o proporţie care n-a fost stabilită exact. S-a refăcut însă totul, iar Ştefan continuă să dea daruri mânăstirii, adunând la Putna adevărate comori de spiritualitate şi artă populară. Potrivit menţiunilor testamentare ale voievodului, mânăstirii îi reveneau aproape 20 de sate, plus alte pământuri. Alţi voievozi vor sărăci sau vor îmbogăţi Putna, dar importanţa ei se va păstra, de-a lungul veacurilor.

Suceviţa. E la 35 de kilometri de Putna, înspre sud-vest şi a fost ctitorită de familia Movilă, la finele secolului al XVI-lea, iar primii călugări de aici i-au fost discipoli lui Daniil Sihastrul. Este atestată documentar în 1586, din iniţiativa mitropolitului Gheorghe Movilă. Pictura e legată de numele lui Ioan Zugravul şi al fratelui acestuia, Sofronie. Veţi întâlni aici pictura exterioară specifică, cu o realizare considerată a fi printre cele mai reuşite. Cercetătorul de artă francez Paul Henry consideră Suceviţa „testamentul artei moldoveneşti”, fiind ultima căreia i s-a realizat pictura exterioară din seria: Humor, Moldoviţa, Arbore, Voroneţ. Mânăstirea are şi un muzeu. La nici 23 de kilometri depărtare se află mânăstirea Arbore.

Arbore. E la 41 de kilometri de Putna, înspre sud-est. Nu are turle şi e construită din piatră brută şi cărămidă. A fost construită în 1502, iar ctitorul mânăstirii este fostul spătar al Sucevei, Luca Arbore. În 1497, hatmanul era un erou pentru că rezistase vreme de două săptămâni unui asediu polonez. În 1523, moare decapitat din porunca lui Ştefăniţă Vodă. De-a lungul vremii, au slujit aici peste 45 de preoţi. De aici, în 15 kilometri ajungeţi la Voroneţ.

Voroneţ. Situată la 78 de kilometri de Putna. A fost construită în anul 1488, tot de către Ştefan cel Mare. Numele ei a fost strâns legat de isihasmul românesc, până în 1785. La acel moment, odată cu anexarea Bucovinei de către Imperiul Habsburgic, vatra monahală s-a mutat. Specialiştii în arta sacrului spun adesea că Voroneţul este „Capela Sixtină a Orientului” pentru fresca intitulată „Judecata de apoi”. Albastrul de Voroneţ este considerat unic în lume. Veţi găsi aici, străjuit de o candelă aprinsă, mormântul lui Daniil Sihastrul. La 36 de kilometri depărtare este mânăstirea Moldoviţa.

Moldoviţa. E la 71 de kilometri de Putna, înspre sud-vest şi este mânăstirea cu cea mai bine păstrată pictură exterioară, dintre cele bucovinene. Sub streşini, veţi vedea 105 nişe. În fiecare este pictat câte un înger. Este ctitoria lui Petru Rareş, din perioada 1532 – 1537. Înainte, mai existase aici o mănăstire, pe care documentele vremii o pomenesc prin anul 1410, în vremea domnitorului Alexandru cel Bun. Mânăstirea are şi un muzeu în care se găsesc, pe lângă broderii şi cărţi liturgice vechi şi descoperiri arheologice şi scaunul lui Petru Rareş.

De la Moldoviţa până la Mânăstirea Humor mai sunt 42 de kilometri.

Humor. Situată la 75 de kilometri de comuna Putna. Când ajunge Petru Rareş domn, mânăstirea Humorului era pustiită, cel mai probabil de pe urma lungilor războaie pe care le purtase Ştefan cel Mare. Sfântul locaş este restaurat. Pictura este una considerată excepţională de către experţi.

Agapia Nouă. E la 131 de kilometri de Putna, în apropierea oraşului Târgu Neamţ. A fost construită în 1642 -1644 şi este în strânsă legătura cu mânăstirea Agapia Veche, unde a trăit şi Sfântul Rafail, născut în cătunul gălăţean Zimbru. Găsiţi aici fresce realizate de Nicolae Grigorescu, pe când acesta avea 20 de ani, dar şi mai multe obiective bisericeşti marcante.

Transportul şi cazarea

Cu maxi-taxi, plătiţi până în Suceava 62 de lei, după care trebuie să vă descurcaţi cu transportul până în comuna Putna, care costă încă vreo zece sau 12 lei. Şi tot aşa, cu maxi-taxi sau ocazii, între mânăstiri. Pentru o familie de trei persoane, aţi avea nevoie de încă vreo sută de lei, ca să vă deplasaţi în voie între cele şapte mânăstiri pe care e musai să le vedeţi, dacă aţi ajuns în zonă. Cu trenul, daţi vreo 82 de lei până la Suceava, potrivit informaţii oferite, online, de CFR. De acolo, vă descurcaţi până la Putna şi mânăstirile din jur. Se poate, deci, şi fără maşină personală, dar e greu şi durează ceva mai mult. În cazul în care nu aveţi maşină, v-ar putea ajunge mai ieftin şi v-ar fi mult mai confortabil să alegeţi serviciile unei agenţii de turism, plătite odată cu tot circuitul. Astfel, vă veţi deplasa cu autocarul şi veţi şti dinainte unde vă cazaţi.

Vă puteţi caza în mănăstire, dacă găsiţi locuri La Putna, spre exemplu, există camere cu două paturi. Dacă nu, prin preajma fiecărei mânăstiri istorice există pensiuni, înregistrate ca atare sau nu. Cu siguranţă că, mai ales dacă aţi plecat la drum cu maşina, n-o să rămâneţi fără cazare, indiferent dacă aveţi sau nu programare. Preţurile unei camere duble, la pensiunile din zonă, încep de pe la 80 de lei pe noapte. De cameră, nu de persoană. Dacă nu vă rezervaţi din timp însă s-ar putea să vă mai găsiţi cameră doar la pensiunile mai scumpe.

Mâncare şi bani de buzunar

Pe lângă cei circa 650 de lei pe care va trebui să-i daţi pe benzină, aveţi, desigur, nevoie şi de bani de mâncare. În condiţiile în care treceţi prin mai multe oraşe, pe drum, nu prea are rost să încărcaţi portbagajul cu mâncare. Supermarketuri sunt şi în nordul Moldovei. Per total, aţi scoate din buzunar vreo 2.000 de lei, mâncând bine şi odihnindu-vă în locuri curate. Vorbim despre preţul a vreo trei nopţi de cazare într-un hotel de patru stele de pe litoral.

E preferabil, însă, să luaţi nişte bani de rezervă sau un card la dumneavoastră. Nu se ştie niciodată când poate apărea o situaţie neprevăzută şi veţi avea nevoie de ceva bani în plus.

Citit 8182 ori Ultima modificare Vineri, 03 Iulie 2015 11:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.