Cum a devenit CARNEA inamicul public numărul unu

Cum a devenit CARNEA inamicul public numărul unu
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

* Cel mai recent studiu dat publicităţii de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a reuşit să-i pună pe jar atât pe medici şi pe specialiştii în sănătate publică, cât şi pe producătorii de produse din carne din România


Potrivit cercetării, consumul de carne procesată şi chiar cel de carne roşie ar fi răspunzător, într-o oarecare măsură, de apariţia cancerului, mai ales a celui digestiv sau a celui de colon. 22 de medici din mai multe ţări au participat la un studiu care plasează carnea procesată (folosită pentru crenvurşti, şuncă sau salam - n.r.) în grupul I de risc cancerigen, alături de tutun, azbest sau de gazele de eşapament. Mai mult, incriminată pentru apariţia teribilei boli este şi carnea roşie, deşi experţii OMS nu au găsit o legătură directă de cauzalitate între carnea de porc, vită sau oaie şi creşterea riscului de apariţie a cancerului digestiv.

Nu carnea în sine, ci excesul de carne este dăunător

"Nu carnea roşie, în sine, creşte riscul de apariţie a cancerului. Din contră, carnea este un aliment indispensabil pentru o alimentaţie corectă şi completă. Acest aliment devine însă dăunător în momentul în care este mâncat în exces sau în detrimentul altor grupe de alimente. Aici este, de fapt, problema, iar medicii atenţionează cu privire la acest aspect de ani buni. Ca o regulă generală, produsele de origine vegetală nu trebuie să lipsească de la nicio masă. Nu mă refer aici doar la fructe şi legume, ci şi la cerealele integrale sau la alimente precum pastele. Secretul este să mâncăm din toate, dar cu măsură. Aceasta este cea mai bună garanţie a sănătăţii. De asemenea, cel puţin 30 de minute de mişcare, într-un ritm vioi, în fiecare zi, ajută la menţinerea sănătăţii", a explicat medicul nutriţionist gălăţean, dr. Magdalena Moroşanu.

Cum este dăunător excesul

Dr. Moroşanu a explicat, pe scurt, şi mecanismul prin care excesul de carne poate fi dăunător. "Mâncată în cantităţi prea mari, carnea favorizează aciditatea din interiorul organismului. Această aciditate este răspunzătoare pentru scăderea eficacităţii sistemului imunitar al organismului, apărând astfel premisele pentru pentru dezvoltarea celulelor canceroase. Echilibrul poate fi însă simplu restabilit sau ţinut sub control, prin consumul altor alimente, cum sunt legumele sau produsele lactate", a mai spus medicul citat.

50 de grame de carne procesată pe zi, un risc pentru sănătate

Reprezentantul OMS în România, doctorul Victor Olsavzsky, a afirmat, pentru Adevărul, că nu a fost luat prin surprindere de rezultatul cercetării. „Într-adevăr, şunca, salamul, cârnaţii şi toate alimentele care au trecut printr-un proces de prelucrare au un potenţial cancerigen. De exemplu, consumul zilnic a 50 de grame de carne procesată creşte riscul de a face cancer cu 18 la sută. Asta nu înseamnă că dacă mâncăm carne procesată facem cancer, studiul arată doar că există acest pericol", a precizat medicul.

Industria cărnii contestă rezultatele studiului

Cercetarea OMS a stârnit un val de reacţii, venit din partea producătorilor din industria cărnii. Spre exemplu, Asociaţia Română a Cărnii consideră că studiul OMS face parte din categoria studiilor „aruncate pe piaţă fără niciun discernământ şi fără nicio rigoare ştiinţifică”.

„Ne manifestăm indignarea faţă de uşurinţa cu care aceste studii sunt aruncate pe piaţă, fără niciun discernământ şi fără nicio rigoare ştiinţifică. Referindu-ne la consumatorul român, vehicularea unor asemenea informaţii alarmiste nu face decât să inducă confuzia într-o piaţă alimentară care şi aşa este afectată de concurenţă neloială pe care o fac evazioniştii fiscali. Da, suntem de acord, este nociv pentru sănătate să consumi preparate din carne de slabă calitate, cu aditivi neautorizaţi, nerespectând normele de siguranţă alimentară, depozitate impropriu etc. Acesta este adevăratul pericol pentru sănătatea românilor”, a declarat preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, Radu Timiş, într-un răspuns trimis către "Viaţa liberă".

Citit 3149 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 10:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.