Trei ani închisoare pentru că a vrut să scape de denunţător

Trei ani închisoare pentru că a vrut să scape de denunţător
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Fostul prefect a plătit o persoană care s-o suprime pe Ileana Schipor, cea care a făcut plângere împotriva lui la DNA

Veşti din ce în ce mai proaste pentru fostul prefect de Galaţi, Cătălin Emanoil Bocăneanu. După ce Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat la trei ani şi şase luni închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi pentru săvârşirea infracţiunii de sustragere sau distrugere de înscrisuri, Bocăneanu a primit o nouă condamnare. De data aceasta este vorba despre o sentinţă a Judecătoriei Brăila, care nu este încă definitivă, în dosarul în care fostul prefect a fost judecat pentru încercarea de a determina săvârşirea unei infracţiuni. Acest dosar a apărut după ce Cătălin Emanoil Bocăneanu ar fi încercat să angajeze un asasin plătit pentru a scăpa de un martor denunţător în dosarul său de la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi. "Încercare de a determina săvârşirea unei infracţiuni, aici se încadrează fapta cercetată de Parchetul Tribunalului Brăila săvârşită în raza noastră de competenţă teritorială de către Bocăneanu Cătălin - Emanoil, care i-a solicitat unei persoane să ucidă, să agreseze ori să o răpească pe o persoană care are calitatea de martor în cauza penală aflată pe rolul Tribunalului Galaţi având ca obiect infracţiuni de corupţie", explicau, în mai 2014, procurorii Parchetului brăilean.

După ce procurorii brăileni au anchetat cazul, l-au trimis pe Bocăneanu în judecată, iar după ce, pe 6 iunie, judecătorii au repus cauza pe rol. pentru a-l reaudia pe fostul prefect, la sfârşitul săptămânii trecute, au pronunţat sentinţa. „Condamnă pe inculpatul Bocăneanu Cătălin Emanoil la pedeapsa de trei ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de încercare de a determina săvârşirea unei infracţiuni”, se arată pe portalul Judecătoriei Brăila.

În sentinţa pronunţată recent nu se face nicio referire la condamnarea definitivă pe care Cătălin Emanoil Bocăneanu o are deja de ispăşit. Probabil acest lucru se va clarifica la Curtea de Apel Galaţi, acolo unde va ajunge dosarul, dacă procurorii sau Bocăneanu vor face apel.

De la un dosar la altul

Fostul prefect de Galaţi a ajuns în atenţia anchetatorilor în 2013, după ce la DNA s-a înregistrat un denunţ cu privire la mai multe fapte de corupţie săvârşite de acesta. Denunţătorul, Ileana Schipor, le-a povestit procurorilor că a fost şantajată de Bocăneanu, pentru a-i angaja prietena de familie în Direcţia Judeţeană de Evidenţa Populaţiei. După denunţul lui Schipor, DNA l-a interceptat pe fostul prefect, atât în mediul ambiental, cât şi telefonic, ajungându-se la dosarul de corupţie care se judecă acum la Tribunal, urmând să aibă termen în luna septembrie.

În urma denunţului, procurorii DNA au cerut instanţei de judecată arestarea lui Bocăneanu, cererea fiind probată de judecători. Astfel, din noiembrie 2013 şi până în februarie 2014, Bocăneanu a stat după gratii. Aici s-a împrietenit cu un alt deţinut, pe care l-a vizitat şi după eliberare. În timp ce îşi vizita amicul după gratii, fostul prefect i-a cerut acestuia să-l pună în legătură cu un individ care să o suprime pe Schipor. Deţinutul l-a asigurat de asta, dar a mers şi l-a denunţat. Reglementările în vigoare arată că dacă un denunţ se materializează într-un dosar penal, cel care l-a făcut beneficiază de înjumătăţirea condamnării. Denunţul l-ar fi adus în scenă pe investigatorul sub acoperire, cu care Bocăneanu a negociat răpirea, agresarea şi chiar uciderea lui Schipor. Se pare că Bocăneanu a mers la Brăila pentru a se întâlni cu presupusul asasin, motiv pentru care procurorii DNA au solicitat din nou arestarea lui preventivă. Procurorul DNA a explicat în sala de judecată a Tribunalului Galaţi, pe 6 mai 2014, că solicită arestarea fostului prefect, deoarece acesta a încălcat limita teritorială, plecând în Brăila, unde s-a întâlnit cu o persoană căreia i-a plătit un avans de 500 de lei ca să o suprime pe Ileana Schipor.

Urmează şi a treia sentinţă

Acesta a fost motivul pentru care fostul prefect s-a ales cu un nou dosar, pe lângă cel de la DNA, deşi tentativa sa de a scăpa de martorul denunţător nu ar fi avut scopul vizat, acela de a scăpa de urmărirea penală. Astfel, Cătălin Emanoil Bocăneanu s-a ales cu două dosare în loc de unul. Ulterior acestei situaţii, un alt dosar a fost deschis pe numele lui, dosar în care, de altfel, s-a ales şi cu o condamnare definitivă de trei ani şi şase luni şi cu mai multe drepturi suspendate pentru o perioadă de patru ani după executare, printre acestea numărându-se şi drepturile de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. La aceste două pedepse se va mai adăuga una, cea din dosarul de corupţie.

Citit 3245 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 11:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.