Primarul Ionuţ Pucheanu vrea o nouă strategie de TERMOFICARE. A treia!

Primarul Ionuţ Pucheanu vrea o nouă strategie de TERMOFICARE. A treia!
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Cele peste 3,7 milioane de lei, alocate de la bugetul local, pentru acoperirea pierderilor, nu acoperă cheltuielile de furnizare a apei calde decât până la jumătatea lunii viitoare. Singura soluţie pentru a nu se ajunge la o nouă alocare financiară ar fi, potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, ca societatea Calorgal să recupereze sumele încă neîncasate, care se ridică la 3,5-3,7 milioane de lei.

Deocamdată, singura certitudine este noul director interimar, Marian Alexandru, care va avea misiuni dificile în următoarea perioadă: să afle câţi clienţi mai are Calorgal şi să propună reduceri de personal. Pe baza acestor date, va fi realizată o nouă strategie de termoficare. A treia!

Optimist, Pucheanu pare convins că, în doi ani, Galaţiul şi-ar putea câştiga independenţa termică.

Optimism


"Eu cred că la conducerea Apaterm, în perioada declinului, au fost doar specialişti în calorifere, nu oameni cu viziune. Ca să conduci o societate cum este Calorgal, nu trebuie să fii expert în termoficare", a declarat, ieri, Pucheanu, convins că a găsit, în Marian Alexandru, omul care „va reuşi să implementeze viziunea noii echipe din Primărie pentru rezolvarea problemelor". Desigur, nu până la iarnă, spune edilul, pentru că este imposibil, „dar în decursul a maximum doi ani, Galaţiul are mari şanse de a deveni independent din punct de vedere al apei calde şi căldurii”.

Primul pas


Primarul este mulţumit că a reuşit să-i aducă la aceeaşi masă pe reprezentanţii Calorgal, ai Electrocentrale, ai Primăriei şi ai mediul academic.

"Sistemul, aşa cum funcţionează acum, nu poate merge mai departe. Sunt extrem de mulţi angajaţi care nu doresc altceva decât să se repete greşelile. Tocmai de aceea, ne-am grăbit să numim un director general. Lucrurile ar trebui să intre pe un făgaş normal până în noiembrie, astfel încât să nu mai stăm cu sabia deasupra capului dacă vom avea sau nu căldură”, a declarat Pucheanu.

Calorgal are misiunea de a afla cu exactitate câţi abonaţi are în total, dar şi pe fiecare punct termic: „Din informaţiile pe care le am, sunt puncte termice care mai deservesc 20-30 de abonaţi. Ţinem un mamut în funcţiune, în anumite zone, unde cu o investiţie mică a Primăriei putem acorda subvenţii cetăţenilor pentru a-şi monta centrale de apartament şi să închidem respectivul punct termic".

Edilul a cerut conducerii Calorgal şi o analiză pertinentă a personalului: „Să lase la o parte toate parti-prisurile şi să fie sinceri cu ei înşişi, pentru că, dacă vor continua cu 500 şi ceva de angajaţi, suntem deja în faţa unui Apaterm 2", a spus edilul.

O nouă strategie


Pasul următor va fi o strategie de termoficare, a treia la număr. „Niciuna dintre strategii nu se bazează pe informaţii serioase. De data asta, strategia va fi elaborată de către cei de la Facultate de Inginerie. Nu poţi să schimbi un sistem atâta timp cât orbecăim: ba că e supradimensionată magistrala Electrocentrale, ba că sunt energofage cazanele lor, ba că avem la Calorgal pierderi pe reţea. Vreau să facem o dată pentru totdeauna lumină", a explicat primarul.

Aşa cum propune şi în programul său politic, Ionuţ Pucheanu consideră că punctele termice ar putea fi transformate în centrale de cartier, iar sistemul de producţie trebuie să devină unul unitar, în care producătorul şi distribuitorul să fie acelaşi.

Cu ce bani? Fie prin finanţare europeană, fie printr-un împrumut, fie prin alocări anuale de la bugetul local. "Cred că municipalitatea acordă aproximativ zece milioane de euro anual, prin subvenţii sau pierderi asumate. Într-un ciclu electoral de patru ani, s-ar putea, cu toate fondurile care se duc pe apa sâmbetei, să ai o unitate de producţie proprie şi să nu mai înregistrezi pierderi. Evident, aceste demersuri trebuie dublate de contorizarea separată", a mai spus edilul.

Citit 7370 ori Ultima modificare Vineri, 15 Iulie 2016 01:08

9 comentarii

 • postat de Ion
  Vineri, 15 Iulie 2016 17:21
  109.166.136.***
  Parcă văd că la iarna iar o s-avem aer condiționat în calorifere, în loc de căldură
  0
  2
  Raportează
 • postat de ella
  Vineri, 15 Iulie 2016 16:15
  89.136.187.***
  Cred ca ideile sint bune,dar nu trebuie prea mult timp de gindire ca acusi vine frigul.Sa inceapa sa mai schimbe si legile aberante cu platitul celor ce au centrale la o suma arbitrara,cu faptul ca la o cara sau un bloc de 15 sau 30 de apartamente mai e unul singur la o garsoniera ce nu are centrala,iar ceilalti trebuie sa/i dea apa calda si caldura in sistem centralizat si in caz de se strica ceva//o vana sau se sparg tevile de apa calda sau caldura//sa plateasca cota parte la reparatii.E o aberatie aceasta lege care trebuie schimbata de urgenta.
  2
  4
  Raportează
 • postat de gerila
  Vineri, 15 Iulie 2016 13:57
  46.97.34.***
  Pana in noiembrie, cand o sa duduie noua strategie de termoficare, ar fi bine ca cetatenii sa mai adune ceva caldura de la soare, ca e pentru toata lumea, suficienta si pe gratis.
  2
  7
  Raportează
 • postat de Lus
  Vineri, 15 Iulie 2016 12:06
  89.137.226.***
  Eu cred ca primul pas trebuia sa constea in reducerea salariilor uriase ale sefilor si sefuletilor ,apoi celelalte masuri precum reducerea de personal ...
  2
  7
  Raportează
 • postat de SPECIALISTUL
  Vineri, 15 Iulie 2016 11:49
  81.12.149.***
  ANVELOPAREA blocurilor trebuie să fie prima acţiune a Primarului pentru grija cetăţenilor!
  Această operaţiune aduce economii de energie importante pentru locuitorii de la bloc, atât iarna, cât şi vara.
  Pentru asta trebuie MULTE PROIECTE şi URGENTE din fonduri europene şi realizate cu firme serioase la un nivel calitativ ridicat.
  Referitor la sistemul de încălzire pentru cartierele cu blocuri, sistemul cu centrale zonale sau pe clădire este soluţia!
  Vremea CT de apartament cu sute de ţevi de gaze pe holuri, cu coşuri de fum la fiecare balcon, cu pericole şi poluări la tot pasul.. va dispărea în timp.
  3
  6
  Raportează
 • postat de @ nici azi
  Vineri, 15 Iulie 2016 11:15
  79.114.195.***
  Te-a zapacit caldura? Numai aberatii debitezi. Stai jos, 4 !
  P.S. Ia-ti o inghetata, nu esti tu cand ti-e cald!
  8
  6
  Raportează
 • postat de nici azi
  Vineri, 15 Iulie 2016 10:38
  86.127.209.***
  Vrajeala si nesimtire ...
  Pai acum vreti sa acordati subventii? Dar cei ce au facut din buzunarul lor aceasta investitie prin diferite metode, unii chiar au luat credite, ce vor primi? Aberatii.
  Cum ramane cu celebra taxa pe care o platest cei cu CT pentru ca chipurile primesc caldura de la cei din sistemul termoficat? Sunt situatii in care intr-o scare din 20-30 ap. doar doua mai sunt racordate la sistemul centralizat in rest toti au centrale ... si pentru spatiile conune + caldura transmisa prin pereti fiecare apartament plateste intre 15-20 lei lunar la asociatie fara posibilitatea de a refuza. Iarna trecuta caldura a venit in decembrie, cei cu centrale au pornit caldura de la sfarsitul lui octombrie ... oare cei din sistemul centralizat au primit ceva pentru ca s-au incalzit de la cei cu centrale?

  Strategie pusa la punct de facultate??? Ma faceti sa rad pai in mediul academic au ramai numai lepre care nu fac altceva decat sa mulga bugetul statului, analizati va rog cat dintre absolveni isi gasesc o slujba, cati reusesc in cariera .... intrebati angajatorii despre pregatirea studentilor si o sa vedeti realitatea crunte .... Atunci cum poate un mediu academic care produce 95% rebuturi sa elaboreze o strategie...

  Domnilor sunteti depasiti in orase cu gandire logica s-a renuntat la acest sistem centralizat, iar in cele in care exista contorizarea se face individual . In alte orase si mai civilizate toate lumea e obligata sa aibe un consum minim lunar astfel incat nimeni sa nu consume mai multa caldura deoarece vecinul tine caloriferele inchise si primeste caldura prin pereti de la vecini ... de economie.
  La asta nu v-ati gandit nu e asa?
  10
  11
  Raportează
 • postat de valll
  Vineri, 15 Iulie 2016 08:12
  109.102.131.***
  Ideile par de bun simt. Trebuie facut ceva, nu alimentarea afacerii cu centrale termice individuale e solutia, ci centrale de bloc sau pentru grup de blocuri.
  Sper ca are intentia sa remedieze situatia inadmisibila existenta si ca va avea suficient curaj ca sa se opuna intereselor unor grupuri de afaceristi.
  0
  11
  Raportează
 • postat de IC
  Vineri, 15 Iulie 2016 06:16
  5.13.161.***
  Noua strategie daca nu-i o pisica aratata CET ,atunci este un altfel de gandire si un pas ianainte, Inventarierea aoartamentelor deservite trebuie sa se faca pe SC-uri si blocuri ,sa se stabileasca un procent minim de apartamente deservite de un SC si de un racord la scara sau bloc ,procent care sa fie pragul de rentabilitate in conditiile transmiterii tuturor costurilor numai apartamentelor deservite ( daselnita cu incalzirea condominiumului a adus numai neincasari ,nu mai tine si aceia care au centrale de apartament contribuie la incalzirea spatiilor comune prin pereti ,deschiderea usilor si in ,mod sigur ei incalzesc tevile care duc la apartamentele racordate centralizat si nu invers asa cum au stabilit arbitrar "iluminatii " care au intocmit si aprobat Ordinul ANRSC 343/2010 .De asemeni , la inventariere ,ar trebui ca sub semnatura ,propietarii sa-i declare obtiunea,(pentru cel putin 10 ani ) incalzire in actualul sistem centralizat , cantrale de cartier ,centrale de apartament ,scara bloc etc.In toate variantele ,cetatenii ar trebui sa fie informati de avantajele pentru ei ( eventual sa li se comunice costul Gcal fara suventii , lucru normal) si pentru comunitatea care plateste impozite si taxe ( care uneori se duc aiurea pe apa..calda si pierderi din sistem ). Succes domule Primar .
  0
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.