Statistici îngrijorătoare/ La Galaţi, şomajul creşte, salariile bat pasul pe loc

Statistici îngrijorătoare/ La Galaţi, şomajul creşte, salariile bat pasul pe loc
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Galaţiul se află, în acest moment, pe locul 31 la nivel naţional, în ceea ce priveşte locurile de muncă disponibile la jumătatea lunii iulie, dar şi pe locul 13 în ceea ce priveşte valoarea salariului mediu net, conform datelor centralizate de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Institutul Naţional de Statistică. 
La categoria locuri de muncă disponibile, spre exemplu, singurele judeţe pe care reuşim să le devansăm cu cele 156 de posturi vacante, sunt Călăraşi (142), Teleorman (138), Ialomiţa (130), Botoşani (77), Caraş Severin (72) şi Bacău şi Mehedinţi (ambele cu 70). 

Numărul şomerilor doar pare că scade, fiindcă mulţi ies din plată

La finalul primelor cinci luni ale anului 2016, rata şomajului la nivel judeţean era undeva între 8 şi 8,5 la sută, ceea ce înseamnă că numărul şomerilor variază între 17.000 şi 17.500 de persoane. Potrivit directorului AJOFM Galaţi, Cezar Năstase, "numărul şomerilor este într-o uşoară scădere faţă de anul trecut. Din nefericire, această scădere nu este datorată unui val masiv de angajări, ci a faptului că mulţi dintre cei înscrişi în evidenţele AJOFM au terminat perioada de şomaj".
Cu toate că există destul de mulţi şomeri în judeţul Galaţi, salariul mediu net este unul dintre cele mai bune din partea de Est şi Sud-Est a ţării. Un gălăţean remunerat cu salariul mediu încasează lunar 1.854 de lei, potrivit datelor furnizate de INS, cu aproape 1.000 de lei mai puţin decât locuitorii din Bucureşti, dar cu aproximativ 400 de lei mai mult faţă de cei din judeţul Harghita, acolo unde se înregistrează cel mai mic venit mediu din România, 1.415 lei pe lună.
Singurele judeţe din partea de Est şi Sud-Est a ţării în care salariile medii nete sunt mai mari decât în Galaţi sunt Iaşi şi Constanţa, de 1.954 de lei, respectiv 1.869 lei pe lună. În judeţul Brăila, salariul mediu net este de 1.586 de lei, în timp ce băcăuanii  câştigă, în medie, 1.705 lei pe lună. Nici vecinii noştri din Vrancea nu stau mai bine decât noi, salariul mediu net în judeţul lor fiind de 1.528 de lei. 

Posibilităţi de angajare, în vestul ţării

În ultimele luni, firma Delphi Packard, cu sedii în Arad şi Sânnicolau Mare, judeţul Timiş, a venit în Galaţi pentru mai multe campanii de recrutare forţă de muncă, în încercarea de a găsi personal calificat sau necalificat pentru fabricile de producţie piese auto din respectivele locaţii. "Principalul motiv pentru care această firmă face recrutări în Galaţi şi zonele limitrofe este lipsa personalului din vestul ţării. Rata mare a şomajului şi posibilitatea de a găsi forţă de muncă capabilă constituie cauzele venirii noastre aici", a declarat Marius Tout, reprezentantul firmei de recrutare pentru Delphi Packard Romania. 
Concret, oferta pentru şomerii gălăţeni a fost de 1.667 de lei pe lună, salariu brut, cazare gratuită, două mese pe zi, bonuri de masă, ore suplimentare plătite, spor de noapte şi, o dată pe lună, transport gratuit spre casă. "Considerăm că astfel de evenimente sunt extrem de binevenite într-un oraş în care nu au mai fost create de mult locuri de muncă. Se caută meseriaşi, dar şi necalificaţi, care îşi pot lua apoi calificarea de la locul de muncă. Salariul este unul bun, în condiţiile în care se asigura cazare şi masă. Cu siguranţă, este mai bun decât statul în şomaj", a explicat Cezar Năstase, directorul AJOFM Galaţi.

Judeţul nostru, la coada ţării

În ceea ce priveşte ofertele de locuri de muncă, potrivit ANOFM, la jumătatea lunii iulie erau disponibile, în Galaţi, 156 de locuri de muncă. Biroul de presă al AJOFM Galaţi a anunţat, pentru aceeaşi perioadă, 160 de locuri de muncă vacante, însă această diferenţă nu ne ajută nici măcar cu urcarea unui loc în clasamentul naţional al judeţelor. Astfel, Galaţiul rămâne pe locul 31 la nivel naţional, cu mult în urma unor judeţe precum Tulcea (211), Vrancea (220), Brăila (486) sau Iaşi (1.103). S-a ajuns în această situaţie treptat, având în vedere că ultimii ani au fost foarte slabi la capitolul investiţii pentru întregul judeţ. Grosul şomerilor gălăţeni vine din zonele rurale, acolo unde nu mai există nici prea multă mână de lucru calificată, dar nici oportunităţi de angajare nu există. Cu excepţia celor câtorva firme cu 20-30 de angajaţi şi a primăriilor, cine mai face angajări în mediul rural?", ne-a mai spus Cezar Năstase.
De altfel, într-un interviu oferit la începutul anului pentru "Viaţa liberă", directorul AJOFM Galaţi spunea că singura soluţie pe care o întrevede pentru ridicarea mediului rural şi pentru stoparea creşterii şomajului în judeţul nostru este înfiinţarea de mici fabrici, care să se axeze pe angajarea celor fără prea multe calificări. "Dacă nu muncesc, nici nu au de unde să înveţe, nici nu au de unde să acumuleze experienţa care li se tot cere şomerilor pe la diversele locuri de muncă. Se pot face fabrici de conserve de peşte, de cuie, de lanţuri, de orice. Locuri de muncă să fie", explica Cezar Năstase.

Legea 416/2001, motorul şomajului 

În mediul rural, aproape că nu există sat fără câteva sute de persoane beneficiare de ajutor social prin Legea 416/2001. Interesant este că, deşi multe dintre aceste persoane sunt apte de muncă, preferă să primească în continuare contribuţia de la stat, în loc să îşi găsească un loc de muncă, plătit lunar. "Se poate umbla la Legea 416 pentru modificarea ei, este clar. Sunt mulţi gălăţeni în mediul rural care apelează la legea asta mai mult din comoditate, decât din neputinţă. Ei pot munci, dar nu vor. În parte, pentru că nu le convine. Acasă primesc în jur de 300 sau 400 de lei, chiar şi mai mult, dacă au o familie numeroasă. La serviciu ar primi 900 de lei, din care trebuie să scadă transportul, mâncarea, haine. Ar ieşi pe minus. Aşa, muncesc cu ziua şi câştigă poate mai bine decât unul care trage zi de zi pentru familia lui", ne-a mai spus directorul AJOFM Galaţi.

Investitorii nu se înghesuie

Anunţaţi cu surle şi trâmbiţe la începutul anului, americanii de la CGS nu au mai oferit cele multe sute de locuri de muncă, ci doar... 50. 13 prin intermediul AJOFM Galaţi şi 40 prin intermediul site-urilor de specialitate. "Noi ne bucurăm de fiecare dată când vine un mare angajator în Galaţi. Cine ştie, poate pe viitor vom avea parte de companii care vor cere 100 de oameni, 200, cine ştie", a mai spus Cezar Năstase.
Iar dacă cei de la Computer Generated Solutions au dezamăgit aşteptările gălăţenilor, alţi investitori nici măcar nu au mai deschis puncte de lucru în Galaţi. Unul dintre aceştia este Yazaki, dezvoltatorul japonez care a ales Brăila.
Când va fi redresat Galaţiul din punct de vedere economic, astfel încât numărul şomerilor să tindă spre zero, ca în alte judeţe din partea centrală şi de vest a ţării? Nimeni nu ştie încă.        

Citit 12051 ori Ultima modificare Duminică, 24 Iulie 2016 15:57

16 comentarii

 • postat de Mihai
  Duminică, 07 August 2016 12:12
  5.12.18.***
  Curatenie Bec un serviciu de calitate
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Luni, 25 Iulie 2016 22:52
  5.13.166.***
  In tara Orbilor, chioru a facut ce-a vrut 10 ani! Bombonel si copilul lui apropiat ... vorb aia cu alifie sau fara? Alifie vino-n coa! au vandut ce era de vandut! Citesc comentariile unor oameni care chiar mai spera exprimand ultimile ganduri trebuie sa, ar trebuie, daca va face... oameni buni... NU SE VA FACE NIMIC IN CATUN... este oridin DE SUS... DIN AFARA... serele I stiu bine... isarescu asemenea... merkel JA... Obama... YES... Fu.... DECI vreti negru pe alb... ADIO ROMANIE DULCE ROMANIE.. ai ajuns o COLONIE! Inapoi nu ne mai putem intoarce!
  Incearca Anglia si ii costa! Noi ce sa mai platim la peste 300 de miliarde de E datorie???? Sufletele? Is cumparate si alea! Ies copii retardati cu mana dupa pockemoni... tigari si nu defoi... alcool cat cuprinde si locuri de munca nika... toti vor sa pesteasca! Scapa cine poate! Se descurca fiecare unii mai mult altii mai putin vorb cuiva care chiar stie sa inmuleasca banii... slab in vocabular dar puternic in scoala vietii! Si asta primeaza acum! Cu bunul simt iti lasi stomacul pe Low Battery! Bunatatea in secolul 21 = prostie! De-ar invia Ceausesc in anii lui de glorie mentala ar scormoni lucrarile naziste si s-ar intreba oare ce merita guvernantii ultimilor 26 de ani? Ceva lung si nesfarsit... DURERE!
  cum urla de DURERE TARISOARA ASTA MALTRATATA IAR LOCUITORII SUNT PREA PUTINI SA O APERE!
  2
  1
  Raportează
 • postat de asta se doreste......
  Luni, 25 Iulie 2016 22:23
  5.13.215.***
  La ce sa ne asteptam daca in acest oras se distruge orice sursa de munca? La privati se desfiinteaza locul de munca (chiar daca sunt productivi) iar la stat se finanteaza (pierderile)........Ne mai miram ca nu merge treaba?
  0
  2
  Raportează
 • postat de @pensionarilor cu nostalgii comunisto-bolsevice !!
  Luni, 25 Iulie 2016 21:56
  5.13.183.***
  Pensionarilor !!!!!...votati P.S.D -ul ca ne-a scufundat Galatiul in mocirla !! Pe voi va doare-n biga...luati pensii si tinerii pleaca de nebuni in alte tari, sau in Vest ! Lasa ca asa e bine ..ramane-ti singuri in comuna Galati !!
  1
  3
  Raportează
 • postat de Anonim
  Luni, 25 Iulie 2016 21:11
  5.13.252.***
  Am vrut U. E. si FMI acum ne meritam soarta ,ei ce-au urmarit scufundarea economiei!!!!!!
  2
  3
  Raportează
 • postat de Vai mama mea
  Luni, 25 Iulie 2016 19:31
  108.245.201.***
  Vai de mama si zilele voastre acolo la voi in Gggalati ,Ro/UE.
  La atatia ani dupa 89 si la aproape 10 ani de UE sunteti vai de voi ....Tot inainte
  2
  3
  Raportează
 • postat de Moromete
  Luni, 25 Iulie 2016 17:57
  79.116.134.***
  Somaj, ca somaj, dar, cum naiba se face ca mall-u e plin la orice ora, masinile se inmultesc pe zi ce trece, vanzarile de Smart TV au explodat si orice copil de 15 ani are iphone 6... N-are lumea bani, ipocritilor. Am salariu de 1000 euro net, nu am copii sau rate, dar nu-mi permit ce am precizat mai sus
  1
  2
  Raportează
 • postat de Moromete
  Luni, 25 Iulie 2016 17:57
  79.116.134.***
  Somaj, ca somaj, dar, cum naiba se face ca mall-u e plin la orice ora, masinile se inmultesc pe zi ce trece, vanzarile de Smart TV au explodat si orice copil de 15 ani are iphone 6... N-are lumea bani, ipocritilor. Am salariu de 1000 euro net, nu am copii sau rate, dar nu-mi permit ce am precizat mai sus
  1
  2
  Raportează
 • postat de Marius Ionascu
  Luni, 25 Iulie 2016 14:25
  213.218.53.***
  stire foarte recenta :

  " Aeroportul Iasi inregistreaza, pentru a doua luna consecuvita, un flus sporit de pasageri. Numaurl celor care au tranzitata aeroportul iesean in luna februarie anul curet a crescut cu 13% fata de luna prededenta !!!!
  Desi februarie este cunoscuta ca luna cu cel mai slab trafic in aviatie, din intreg anul, iata ca luna februarie 2016 a avut cel mai mare trafic din istoria aeroprutului nostru, chiar mai mare decat cel inregistrat in lunile de varf (iulie - august) ale anului trecut."

  "Fata de aceiasi perioada a lui 2015, cresterea traficului a fost mai mult decat dubla in a doua luna din acest an, si fata de 2014 cifrele aproape s-au triplat !!! "

  " Concomitent cu implementarea proiectului major de modernizare a infrastructurii aeroportuare, strategia de piata a adus o crestere de trafic de 120% in trei ani, la 381.000 de pasageri in 2015"

  CU ALTE CUVINTE DOMNILOR GALATENI :

  - daca ai AEROPORT te dezvolti ! daca NU ai aeroport te scufunzi in mocirla precum acest oras Galati si vecinul oras Braila !!

  - Domnii de la Viata Libera, ii rog sa redea un articol despre toti investitorii cei care au avut interviuri la Viata Libera care activeaza in Galati sau au activat, sau doreau sa activeze si sa arate ca TOTI INVESTITORII cerea in primul rand UN AEROPORT in Galati - Braila !


  Acest aeroport ar fi un aeroport de succes si sigur ar fi profitabil si ar aduce beneficii IMENSE acestor orase Galati - Braila.

  Dar pana atunci ne scufundam incet - incet si in tacere !
  1
  7
  Raportează
 • postat de FRANKIE
  Luni, 25 Iulie 2016 13:42
  5.13.179.***
  e saracie mare in satul GALATI...
  1
  12
  Raportează
 • postat de Statistica nu minte
  Luni, 25 Iulie 2016 12:46
  84.117.40.***
  Tat Galatiu ii fruncea ! La somaj, de 25 de ani incoace !
  0
  12
  Raportează
 • postat de antibugetar
  Luni, 25 Iulie 2016 09:52
  89.137.138.***
  Bai fratele meu, pensiile sunt mai mari decat salariile celor care lucreaza la privati.
  4
  18
  Raportează
 • postat de D
  Luni, 25 Iulie 2016 08:46
  188.26.124.***
  Administratia locala ar trebuii sa faca o strategie pentru pastrarea investitorilor autohtoni si atagerea altor investitori cu creerea unui organism special pentru acestia, in cadrul primariei si a consililui judetean. (va rog sa faceti un reportaj despre cati oameni de afaceri au parasit orasul in ultimii 3 ani plecand in vestul tarii), iar pentru asta ar tebuii conducatorii Galatiului si al Brailei sa se bata pentru infrastructura (cel putin drum expres de la Slobozia la Galati si pod peste dunare, poate si un aeroport) si sa crreze unele facilitati fiscale in functie de valoarea investitiei
  La nivel national trebuie promovata, in primul rand, revenirea romaniilor care muncesc in strainatate, prin crearea de locuri de munca platite decent (multi vor revenii in tara chiar daca salariile oferite aici ar fii inferioare celor pe care le castiga acum -garantarea unui castig de 800-1000 de euro, in tara, ar aduce, o mare parte, din ramanii plecatii acasa.
  Si pentru a se dezvolta acesta tara si implicit acest judet, trebuie urgent sa se reenunte la venitul minim garantat (acesta masura incurajeaza nemunca si creste alcoolismul).
  Eu sunt convins ca numai acete simple masuri pot pune capat declinului economic al orasului. Credeti ca intereseaza pe cineva, din autoritati, sa faca ceva in acest sens?
  1
  14
  Raportează
 • postat de Eu
  Luni, 25 Iulie 2016 08:09
  5.13.150.***
  Daca vrei sa-ti depui dosarul sa fii in evidenta la AJOFM dupa ce ai iesit din perioada de palat, dra aceea de acolo nu iti permite, zice ca numai atunci cand te angajezi.
  0
  16
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Luni, 25 Iulie 2016 08:08
  86.122.131.***
  AHA v-ati trezit din somnul cel de moarte... vorba imnului! Galatiul avea peste 33.000 de someri in 2011... acum sunt cam 23.000 multi au parasite corabia scufundata de hoti!
  0
  20
  Raportează
 • postat de IC
  Luni, 25 Iulie 2016 05:48
  5.13.188.***
  Vai ,nu se poate asa ceva ,cum in orasul care a votat permanent psd-ul ,creste somajul si un Kg de rosii costa ,la sfarsitul lui iulie ,cat un Kg de pulpe de pui (5 lei) ? Ne-a facut un bine majoritate parlamentara ,cum au votat legea cu peste 50% produse romanesti in supermarketuri ,au exploadat preturile( legi date fara cap ,studii de impact etc). Oare cu cine tin alesii locali si centrali ,cu poporul in nici un caz.Salariile sunt mici dar pensiile sunt si mai mici , trebuie facut ceva ca sa recuperam tara furata de hotii de politicieni ,asa nu se mai poate ,are si rabdarea o limita .
  2
  24
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.