Brexitul îngroaşă cozile la paşapoarte

Brexitul îngroaşă cozile la paşapoarte
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Aproximativ 100 de persoane aşteptau, ieri dimineaţă, la rând pentru a-şi depune actele în vederea obţinerii unui paşaport. Oamenii, supăraţi nevoie mare, reproşau faptul că au fost nevoiţi să stea şi 24 de ore pentru a obţine un bon care să le permită să-şi depună actele. "Stau de miercuri, de la ora 11,00. Am dormit aici. Cred că astăzi voi intra să îmi depun actele, sunt numărul 21. Am făcut şi listă, dar problema este că nu sunt nici oamenii serioşi, ar trebui să stea aici cu noi, ca să putem respecta listele făcute”, ne-a explicat o doamnă, care făcuse deja o listă cu cei aflaţi la coadă.

Cei din jur au sărit imediat pentru a o aproba pe „doamna cu lista”, atrângând atenţia şi asupra altor probleme. „Eu am venit la ora 2,00 noaptea şi sunt la numărul 80. Sunt de ieri pe listă. Nu ştiu dacă am sau nu şanse să intru. Eu sper. Lucrez in Italia şi sunt nevoită să îmi fac toate actele la urgenţă, pentru că trebuie să mă întorc la muncă. Nu avem documente şi nu putem pleca, mai ales cu copiii”, ni s-a plâns o altă doamnă.

„Suntem în România, ce vreţi. Lucrez în Germania, dar acolo nu am văzut aşa cozi. Mai mult, acolo dacă este lumea adunată se stă şi până la ora 10,00 noaptea. Aici se termină programul la ora patru, chiar dacă mai este lume la coadă.  Dacă nu are nici număr, este trimis acasă”, a completat un alt domn de la coadă.

Condiţiile de aşpteptare, o problemă

„Stau de la ora nouă de ieri, dar nu este normal. Plătim taxe şi nu trebuie să se comporte aşa cu noi. Am venit după cinci ani să îmi refac paşaportul şi găsesc aceeaşi situaţie. Aşa este mereu în luna august. Ar trebui să ne respecte”, ne-a explicat o altă gălăţeancă.

Situaţia este cu atât mai gravă dacă adulţii sunt nevoiţi să îşi ţină cu ei şi copiii, pentru a le face paşapoarte. „Ieri au ieşit şi ne-au spus că sunt obosiţi. Sunt de la Tecuci şi am un copil de patru ani. Dacă mai începe să şi plângă, ies şi ţipă că trebuie să facem linişte. Nu avem nici condiţii. Toaletele sunt mizere, nu poţi să te duci cu un copil la toaleta aceea că mai ia şi o boală. Şi la Tecuci e coadă, că acolo se depun actele doar joia.  Eu trebuie să fac paşaport pe un an, aşa că la anul o s-o iau de la capăt”, ne-a spus Ionela Crăciun.

Fără concedii în luna august

Situaţia se repetă în fiecare an în luna august şi este cunoscută chiar şi de şeful instituiţiei. „În fiecare an, în luna august, avem oaspeţi. Şi acasă, dar şi la paşapoarte, la evidenţa populaţiei. Aşadar, noi trebuie să fim pregătiţi să facem faţă solicitărilor. Acesta este motivul pentru care nici un angajat al direcţiei nu este în concediu în această perioadă. Din păcate, anul acesta, nu am reuşit să mulţumim pe toată lumea, pentru că afluxul a fost foarte, foarte mare. Una dintre cauze, cred eu că principala, este faptul că au expirat prima dată paşapoartele emise în 2006, cele cu valabilitate de zece ani. La fel, tot anul acesta, au expirat şi paşapoarte emise în 2011, cele electronice. Aşadar, anul acesta trebuie să rezolvăm toate documentele emise în 2006 şi 2011. În plus, foarte mulţi sunt speriaţi de Brexit. Cei care lucrează sau locuiesc în Anglia, au venit să îşi facă paşapoarte, ei până acum călătorind cu cărţile de identitate”, ne-a declarat comsiarul şef al Direcţiei Generale de Paşapoarte Galaţi, Aurelian Păduraru, care a explicat şi faptul că procedurile de emitere a unui paşaport nu pot fi simplificate. „Nu putem simplifica procedurile, ele trebuie respectate ad-literam, pentru a nu se face paşapoarte cu falsuri de identitate”, a adăugat Aurelian Păduraru.

Se procesează de două ori mai multe cereri

Şeful Direcţiei Generale de Paşapoarte Galaţi ne-a explicat că într-o zi normală se primesc acte de la aproximativ 120 de persoane, dar miercuri au fost primite 276 de dosare. „Posibil, după cum se vede, situaţia va mai dura şi în prima săptămână din luna septembrie”, a conchis şeful Direcţiei Generale de Paşapoarte Galaţi.

Trebuie precizat că paşapoartele cu valabilitate de un an sunt făcute la Galaţi, iar cele cu valabilitate de cinci ani se fac la Bucureşti. Dacă în cazul primelor se pot elibera chiar şi în aceeaşi zi, în cazul paşapoartelor cu valabilitate de cinci ani eliberarea se face după 14 zile lucrătoare. Aşadar, nu uitaţi aceste amănunte atunci când trebuei să mergeţi să vă schimbaţi sau să va faceţi un paşaport, mai ales dacă sunteţi nevoiţi să plecaţi în scurt timp din ţară.

Citit 5108 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 21:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.