Brexitul îngroaşă cozile la paşapoarte

Brexitul îngroaşă cozile la paşapoarte
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Aproximativ 100 de persoane aşteptau, ieri dimineaţă, la rând pentru a-şi depune actele în vederea obţinerii unui paşaport. Oamenii, supăraţi nevoie mare, reproşau faptul că au fost nevoiţi să stea şi 24 de ore pentru a obţine un bon care să le permită să-şi depună actele. "Stau de miercuri, de la ora 11,00. Am dormit aici. Cred că astăzi voi intra să îmi depun actele, sunt numărul 21. Am făcut şi listă, dar problema este că nu sunt nici oamenii serioşi, ar trebui să stea aici cu noi, ca să putem respecta listele făcute”, ne-a explicat o doamnă, care făcuse deja o listă cu cei aflaţi la coadă.
Cei din jur au sărit imediat pentru a o aproba pe „doamna cu lista”, atrângând atenţia şi asupra altor probleme. „Eu am venit la ora 2,00 noaptea şi sunt la numărul 80. Sunt de ieri pe listă. Nu ştiu dacă am sau nu şanse să intru. Eu sper. Lucrez in Italia şi sunt nevoită să îmi fac toate actele la urgenţă, pentru că trebuie să mă întorc la muncă. Nu avem documente şi nu putem pleca, mai ales cu copiii”, ni s-a plâns o altă doamnă.
„Suntem în România, ce vreţi. Lucrez în Germania, dar acolo nu am văzut aşa cozi. Mai mult, acolo dacă este lumea adunată se stă şi până la ora 10,00 noaptea. Aici se termină programul la ora patru, chiar dacă mai este lume la coadă.  Dacă nu are nici număr, este trimis acasă”, a completat un alt domn de la coadă.

Condiţiile de aşpteptare, o problemă

„Stau de la ora nouă de ieri, dar nu este normal. Plătim taxe şi nu trebuie să se comporte aşa cu noi. Am venit după cinci ani să îmi refac paşaportul şi găsesc aceeaşi situaţie. Aşa este mereu în luna august. Ar trebui să ne respecte”, ne-a explicat o altă gălăţeancă.
Situaţia este cu atât mai gravă dacă adulţii sunt nevoiţi să îşi ţină cu ei şi copiii, pentru a le face paşapoarte. „Ieri au ieşit şi ne-au spus că sunt obosiţi. Sunt de la Tecuci şi am un copil de patru ani. Dacă mai începe să şi plângă, ies şi ţipă că trebuie să facem linişte. Nu avem nici condiţii. Toaletele sunt mizere, nu poţi să te duci cu un copil la toaleta aceea că mai ia şi o boală. Şi la Tecuci e coadă, că acolo se depun actele doar joia.  Eu trebuie să fac paşaport pe un an, aşa că la anul o s-o iau de la capăt”, ne-a spus Ionela Crăciun.

Fără concedii în luna august

Situaţia se repetă în fiecare an în luna august şi este cunoscută chiar şi de şeful instituiţiei. „În fiecare an, în luna august, avem oaspeţi. Şi acasă, dar şi la paşapoarte, la evidenţa populaţiei. Aşadar, noi trebuie să fim pregătiţi să facem faţă solicitărilor. Acesta este motivul pentru care nici un angajat al direcţiei nu este în concediu în această perioadă. Din păcate, anul acesta, nu am reuşit să mulţumim pe toată lumea, pentru că afluxul a fost foarte, foarte mare. Una dintre cauze, cred eu că principala, este faptul că au expirat prima dată paşapoartele emise în 2006, cele cu valabilitate de zece ani. La fel, tot anul acesta, au expirat şi paşapoarte emise în 2011, cele electronice. Aşadar, anul acesta trebuie să rezolvăm toate documentele emise în 2006 şi 2011. În plus, foarte mulţi sunt speriaţi de Brexit. Cei care lucrează sau locuiesc în Anglia, au venit să îşi facă paşapoarte, ei până acum călătorind cu cărţile de identitate”, ne-a declarat comsiarul şef al Direcţiei Generale de Paşapoarte Galaţi, Aurelian Păduraru, care a explicat şi faptul că procedurile de emitere a unui paşaport nu pot fi simplificate. „Nu putem simplifica procedurile, ele trebuie respectate ad-literam, pentru a nu se face paşapoarte cu falsuri de identitate”, a adăugat Aurelian Păduraru.

Se procesează de două ori mai multe cereri

Şeful Direcţiei Generale de Paşapoarte Galaţi ne-a explicat că într-o zi normală se primesc acte de la aproximativ 120 de persoane, dar miercuri au fost primite 276 de dosare. „Posibil, după cum se vede, situaţia va mai dura şi în prima săptămână din luna septembrie”, a conchis şeful Direcţiei Generale de Paşapoarte Galaţi.
Trebuie precizat că paşapoartele cu valabilitate de un an sunt făcute la Galaţi, iar cele cu valabilitate de cinci ani se fac la Bucureşti. Dacă în cazul primelor se pot elibera chiar şi în aceeaşi zi, în cazul paşapoartelor cu valabilitate de cinci ani eliberarea se face după 14 zile lucrătoare. Aşadar, nu uitaţi aceste amănunte atunci când trebuei să mergeţi să vă schimbaţi sau să va faceţi un paşaport, mai ales dacă sunteţi nevoiţi să plecaţi în scurt timp din ţară.

Citit 4762 ori Ultima modificare Joi, 18 August 2016 17:13

7 comentarii

 • postat de Cip
  Vineri, 26 August 2016 11:28
  92.84.120.***
  Ce vreti? in Germania nu se trezesc aia pe ultima suta de metrii sa-si faca documenet, sa stiti ca dupa ce plecati voi nu mai sunt cozi, asa ca nu vad de ce sa angajeze mai multi oameni platiti de cei care lucreaza si traiesc in Romania daca nu este nevoie. De ce nu veniti organizat in timpul anului? Va zic eu de ce, pentru ca afara toata lumea e in concediu, si ei vin in Romania si cred ca noi cei ramasi acasa suntem scalvi si trebuie sa muncim non stop sa le facem lor poftele. Ginion si in Romania lumea pleaca in vacanta.
  0
  0
  Raportează
 • Sâmbătă, 20 August 2016 11:28
  89.137.137.***
  Una dintre solutii (daca se poate), este introducerea unui singur document care sa fie: pasaport, carte de identitate, cartela de sanatate, permis auto. CU VALABILITATE DE 10-15 ANI pt. persoanele de peste 18 ani. Detaliile totusi, sa fie puse la punct de catre autoritati.


  Cand am fost la pasapoarte acu ceva vreme, le facusem o lista pe 3 zile.... Stateau oamenii nopti intregi pe scari. Se poate rezolva si altfel acest impediment: trimiterea actelor prin posta fizica sau electronica. Ori sa se imparta in 10 orase mari ale tarii, cipurile speciale. Astfel ridici pasaportul mai repede.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gica
  Vineri, 19 August 2016 22:05
  82.137.13.***
  Am trudit cca 20 min la un comentariu, dar s- a pierdut...as intreba-o pe dna ziarist, de cate ori a stat la rand ,ptr obtinerea unui act de identitate !? De ce-i aglomerat : se fac mai multe pasapoarte prin spate, cu spaga, sau dedicatie (cum ar fi dna ziarist), decat pe la ghiseu ! Sarmanii merg la Informatii, acolo ai intampina un baiat bun, abil in relatia cu nevoiasii, care i oferteaza, trece prin biroul de inf. in camera de lucru a dosarelor, i se rez. problema, iese pe unde a intrat, in timp ce fraierii se intraaba de ce merge asa greu ! Sefu, parca Paduraru, iese din cand in cand, ca sa se asigure ca situatia este sub control, iar la sfarsitul programului impart prada ! Speculeaza cinic, timpul limitat ce l au la dispozitie cei ce lucreaza afara ! Dna ziarist, stie asta !
  0
  1
  Raportează
 • postat de crystal
  Vineri, 19 August 2016 19:48
  95.76.32.***
  votat 1 stea ptr titlu. Ce abureala cu brexitul, astia or fi 0.5% care au treaba cu anglia, majoritatea pleaca la munca si care poate ramena pe unde apuca din cauza saraciei si coruptiei . Romanii in continuare vor pleca in masa din tara si asta datorita PSDului care a furat tara.
  Titlul este o bataie de joc la ce se intampla si ce e cu romanii la cozi la plecat afara.
  -1 vot de incredere ptr Dna Miron. Cantati in struna la toate aburelile in loc sa spuneti pe sleau si sa intervievati oamenii de ce se afla acolo in numar asa mare.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Gica
  Vineri, 19 August 2016 18:52
  82.137.13.***
  Fratilor, inclusiv jurnalisti, motivul intarzierilor de la pasapoarte si carti identitate este clar : aducerea solicitantilor de la ghisee in situatia disperata de a da spaga, speculandu-se cinic, faptul ca cei ce vin de afara, au timpul limitat de stat in Ro, asa incat fac tot posibilul sa ontina actul necesar ! Este foarte clar acest lucru, se obtin mai multe pasapoarte prin spate, fata de cate se obtin la ghiseu ! Lucrul asta il stie toata lumea, mai ales ziaristii ! Cum se procedeaza ?! Simplu, as spune : se merge la biroul de informatii, lucratorul de acolo analizeaza persoana daca prezinta risc, si daca este dispus sa cotizeze pentru rezolvarea problemei...daca se potriveste, acea persoana este introdusa prin biroul de informatii, la cei ce verifica actele si fac pozele ! Toate acestea, se deruleza in timp ce zeci, chiar sute de persoane stau la coada, si se intreaba de ce merge asa de greu inauntru, clientii spagari intrand si iesind pe la informatii ! Toate acestea se intampla sub directa protectie a sefulul lor (paduraru, cred), care din cand in cand iese si analizeaza situatia, daca e sub control ! Spaga stransa este impartita colegial la sfarsitul programului, bineinteles, seful avand partea leului ! Grav este faptul ca, ziaristii ce scriu despre caz stiu cum decurg lucrurile, dar ne batjocoresc pe noi cu artcolele lor servile, contra unor servicii oferite lor sau altora, recomandati de ei ! Intebare : a stat vreun ziarist galatean, si nu numai, la coada, pentru obtinerea unui act de identitate )!?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cip
  Vineri, 19 August 2016 18:29
  86.122.146.***
  asa si? Asta e, nu va pune nimeni sa veniti gramada si nu e nimeni dator sa angajeze oameni in plus pentru cateva zile din august cand vin toti gramada sa-si schimbe actele. Adica aia v-au trimis in august pentru ca la ei toti sunt in concediu si aveti pretentia ca in Romania toata lumea sa fie la picioarele voastre. Lucratorii de la pasapoarte sunt platiti din taxele celor care au ramas acasa si trebuie sa raspunda necesitatilor platitorilor de taxe tot timpul anului. Acolo lucreaza un numar fix de oameni care corespund unei populatii fixe si constante, ca odata pe an se inghesuie unii cand in alte perioada a anului e pustiu nu mai este vina nimanui.
  0
  1
  Raportează
 • postat de George
  Vineri, 19 August 2016 11:58
  84.117.219.***
  Idioti. Cu toate ca in Germania sau italia si in tot UE se poate merge doar cu buletinul prostii si fraierii stau la coada la pasaport =))
  6
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.