Un nou spaţiu tematic, inaugurat pentru gălăţeni, la Complexul Muzeal (FOTO)

Un nou spaţiu tematic, inaugurat pentru gălăţeni, la Complexul Muzeal (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

La Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii „Răsvan Angheluţă” (CMŞN) din Galaţi a fost lansat un nou proiect care aduce natura mai aproape de gălăţeni. Este vorba despre „Botanica Distractivă”, un spaţiu tematic, situat în Grădina Botanică, lângă Grădina Senzorială, care îşi propune să atragă atât copii, cât şi adulţi. Astfel, începând de joi, 18 august, la dispoziţia vizitatorilor este un adevărat patrimoniu vegetal, în care s-au reunit o parte din secretele botanicii şi zoologiei cu o serie de activităţi inedite şi distractive.

Interdisciplinaritate între botanică şi zoologie

Asociaţia „Centrul de Resurse pentru Dezvoltare 2020” şi Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii au implementat împreună al treilea proiect finanţat de Fundaţia MOL România. După ce au inaugurat pentru gălăţeni „Grădina Senzorială” şi „Zăvoiul”, cei doi parteneri au obţinut încă un rod al acestei colaborări.

„Proiectul este realizat sută la sută cu fonduri private. Totul a fost făcut pentru cei tineri, pentru copii. Trebuie să le insuflăm instinctul de a cunoaşte mai bine natura, de a o iubi. La baza proiectului a stat o idee de interdisciplinaritate între botanică şi zoologie. Toate plantele au denumiri din regnul animal. Suprafaţa pe care am amenajat-o are circa 350 de metri pătraţi. S-au plantat aproximativ 1.000 de fire de plante, dintre care 15 specii sunt cu denumiri interesante”, a precizat Mădălin Şerban, managerul CMŞN.

Intenţia de a readuce în vizorul publicului denumirile populare ale plantelor este elementul inedit al acestui spaţiu tematic. „Am pornit de la denumiri populare, care, de cele mai multe ori, sunt regionalisme. Părinţii nu întotdeauna pot discuta despre plante, despre denumiri populare în familie. Noi, oamenii, ne-am depărtat un pic de ceea ce înseamnă plante şi natură în mod direct. Pornind de la aceste denumiri, încercăm să atragem publicul şi să-l facem să conştientizeze importanţa plantelor pe care noi reuşim în Grădina Botanică să le conservăm”, a menţionat Paul Lupoae, şef secţie Grădina Botanică.

De săptămâna viitoare, alte surprize

Cele 15 specii de plante din spaţiul „Botanica Distractivă” au denumiri precum „Gura leului”, „Creasta cocoşului”, „Umbra iepurelui”, „Talpa gâştei”, etc. Pentru a-i atrage şi pe adulţi, sunt afişate diferite curiozităţi despre toate aceste plante, precum şi informaţii despre acţiunile lor terapeutice. Pe lângă asta, este instalată şi o cameră web, care va transmite în direct, începând de săptămâna viitoare, ce se întâmplă la „Botanica Distractivă”.

„De luni, încercăm să punem pe un site sau pe o pagină de facebook un live stream (n. r. - transmisiune în direct), în aşa fel încât să se poată urmări live ce se întâmplă aici. Vom comunica parametrii în care se pot vedea imaginile. Astfel, vrem să popularizăm activităţile pe care le facem”, a declarat Mihai Epure, reprezentantul Asociaţiei „Centrul de Resurse pentru Dezvoltare 2020” şi aplicantul proiectului.

Proiectul, aflat încă în derulare, are şi alte surprize pentru gălăţeni. Vor fi plantaţi arbuşti, iar şirul activităţilor se va diversifica. Valoarea proiectului implementat este de 13.000 de lei, iar valoarea grantului de 9.000 de lei. „O idee frumoasă, o cerere de finanţare aprobată, grant primit, implementare realizată. Acestea nu sunt numai o sumă de coincidenţe, ci determinarea noastră de a ne împlini scopul ca organizaţie, acela de a permite comunităţii gălăţene să petreacă timp de calitate în oraşul Galaţi”, a adăugat Mihai Epure.

Colaborare cu Universitatea "Dunărea de Jos"

Cu siguranţă, cei mai fideli vizitatori ai acestui nou spaţiu tematic vor fi copiii, însă realizatorii proiectului au încercat să implice şi mediul universitar. „În acest proiect, avem şi o colaborare cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, respectiv cu Facultatea de Medicină şi Farmacie. Cele mai multe dintre aceste plante au şi o acţiune terapeutică. Sunt informaţii care ar putea stârni şi interesul adulţilor. Această colaborare poate face legătură şi între studenţi, mediul universitar şi Grădina Botanică. Încercăm să avem noi prieteni în acest spaţiu, creat ca o continuare a Grădinii Senzoriale. Este al treilea proiect câştigat consecutiv din 2014 încoace. Toate sunt câştigate într-o competiţie naţională”, a precizat Paul Lupoae.

"Văd caracteristicile animalelor în plante"

La lansarea spaţiului tematic au participat zeci de copii de la Grădiniţa „Omul de Zăpadă” şi nu numai. Denumirile plantelor, atelierele tematice organizate de secţia Muzeu, posibilitatea de a admira fiecare petală şi floare cu lupa, precum şi informaţiile despre fiecare specie au trezit curiozitatea vizitatorilor mari şi mici chiar din prima zi.

„Nu am mai văzut astfel de plante şi mi se pare o idee super. Reţin mai bine informaţiile, mi se pare mai simplu. Văd caracteristicile animalelor în plante”, a spus unul dintre micii vizitatori.

Curioşi s-au arătat şi adulţii care i-au însoţit. „De când am auzit despre acest proiect, ne-am arătat interesaţi. Ne-am gândit că va fi o modalitate interactivă de a învăţa despre plante într-un mod foarte plăcut. Mi se pare cel mai distractiv mod de a învăţa despre plante şi animale”, a concluzionat Carmen Crăciunoiu, educatoare la grădiniţa „Omul de Zăpadă” din Galaţi.

 

Citit 4277 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 21:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.