Cât de SCUMP e să trăieşti DECENT în Galaţi în 2016
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

Cât de SCUMP e să trăieşti DECENT în Galaţi în 2016
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Chit că nu trăieşte pe picior mare, gălăţeanului de rând abia dacă-i ajunge leafa, de la o lună la alta. Cu toate că salariul minim a crescut în repetate rânduri, iar economia este, în acest moment, pe plus, gălăţeanul n-ar prea putea spune că simte o îmbunătăţire a nivelului de trai sau o uşurare a grijii zilei de mâine. Şi, de fapt, nici n-ar prea avea cum. Câtă vreme economia locală scârţâie, oamenii câştigă bani puţini. Ori, când aduci acasă doar un salariu minim, n-ai cum să speri nici la trai decent, nici la confort. Iar şansele să ajungi să câştigi mai mult în Galaţi sunt destul de mici.

Vă spunem astăzi cât de mulţi bani ar trebui să câştige o familie formată din trei persoane (mamă, tată şi copil), ca să trăiască decent.

Ce înţelegem, de fapt, prin "viaţă decentă"

Nimeni nu spune că traiul decent, din punct de vedere economic, înseamnă să ai tot ce ţi-ai dorit vreodată. Acela e luxul. Viaţă trăită decent înseamnă, totuşi, să poţi mânca cum crezi tu că e mai bine pentru sănătatea ta, nu să alegi produsele mai acătării pentru copil, iar pentru tine, pe cele mai ieftine. Decent mai înseamnă şi să nu fii nevoit să porţi o singură pereche de încălţări, luni la rând, din cauză că alta n-ai. La fel de bine, decent înseamnă şi să nu fii nevoit să faci rată pe doi ani ca să te duci la dentist sau ca să pleci într-o vacanţă de o săptămână, la munte. Nu trăieşti decent dacă n-ai bani pentru cărţi, pentru muzică, pentru câteva filme pe lună sau spectacole susţinute de artiştii locali. Nu trăieşti decent dacă n-ai măcar câţiva bani de cheltuit pe un hobby care să te ajute să te relaxezi şi nici dacă, odată ajuns în oraş, îţi chinui mintea ca să afli cât timp n-ai mai avea bani de cheltuială dacă, totuşi, îţi comanzi şi desert.

Pe mâncare se duc jumătate din bani

Să aibă ce pune pe masă este prioritatea celor cei mai mulţi dintre gălăţeni. Şi nu este deloc ieftin să ai mereu ceva sănătos de mâncat. Multe dintre familii îşi cheltuie aproape jumătate din venit doar ca să aibă ce mânca dimineaţă, la prânz şi seara. Ceva, nu musai cele mai gustoase sau cele mai sănătoase bucate.

Am revizuit preţurile alimentelor incluse într-un model mai vechi de coş alimentar. Nu e cea mai sănătoasă alegere de ingrediente şi mâncăruri, dar ne poate oferi o bază de pornire pentru ceea ce înseamnă mâncarea de zi cu zi a gălăţeanului. Un coş alimentar - concept care nu mai este în uz, dar care este un instrument eficient pentru calculul unui minim necesar alimentar - ar arăta, astăzi, cam aşa: făină - 3,99 lei/kg - 12,55 lei/lună; mălai - 3,99 lei/kg - 23,49 lei/lună; pâine - 3,5 lei/kg - 111,881 lei/lună; produse din pâine - 5 lei/kg - 2,5 lei/lună; paste - 6,5 lei/kg - 9,28 lei/lună; orez - 3,8 lei/kg - 7,29 lei/lună; fasole - 7 lei/kg - 14,721 lei/lună; cartofi - circa 1,2 lei/kg - 15,81/lună; morcovi - 2,5 lei/kg - 4,2 lei/lună; ceapă - 2 lei/kg - 5,048 lei/lună; murături - 5 lei/kg - 15,42 lei/lună; bulion - 10 lei/kg - 8,41 lei/lună; mere - 3 lei/kg - 9,252 lei/lună; citrice - 4 lei/kg - 2,244 lei/lună; conserve din fructe - 12,5 lei/kg - 8,7625 lei/lună; carne de vită - 25 lei/kg - 17,525 lei/lună; carne de porc - 19 lei/kg - 58 lei/lună; carne de pasăre - 10 lei/kg - 36,452 lei/lună; carne de oaie - 26 lei/kg - 12,315 lei/lună; preparate din carne - 30 lei/kg - 75,72 lei/lună; peşte proaspăt şi congelat - 17 lei/kg - 10,1 lei/lună; lapte - 4 lei/l - 59,44 lei/lună; iaurt - 6 lei/l - 4,2 lei/lună; telemea vaci - 20 lei/kg - 21,95 lei/lună; telemea oi - 20 lei/kg - 14,618 lei/lună; brânză proaspătă şi smântână - 14 lei/kg - 13,81 lei/lună; ouă - 40 de bani/bucata - 16,8 lei/lună; untură - 8 lei/kg - 5,6 lei/lună; ulei - 5,90 lei/litrul - 17,7 lei/lună; margarină - 6 lei/kg - 3,366 lei/lună; zahăr - 3,5 lei/kg - 11,3 lei/lună; ciocolată - 39 lei/kg - 4,2 lei/lună; băuturi nealcoolice - 2,5 lei/litru - 5,957 lei/lună.

Per total, s-ar cheltui pe acest coş cam 750 de lei. Costul e similar cu cel din anii trecuţi. Cu toate astea, o familie care mănâncă, pe lună, atât de puţin peşte şi atât de puţine fructe şi legume, va ajunge curând să cheltuiască mulţi bani pe consultaţii medicale şi tratamente de tot soiul. Practic, costurile unui coş relativ sănătos, pentru doi adulţi şi un copil, ar ajunge pe la 1.000 de lei lunar.

Igienă şi îngrijire personală

Dacă te speli pe dinţi cu pastă de cinci lei tubul şi îţi cumperi cele mai ieftine produse de igienă personală şi de parfumerie, nu trăieşti decent. Ba chiar rişti să te îmbolnăveşti. Cu măcar o pastă de dinţi pe lună de familie, cu periuţe noi la fiecare trei luni, cu deodorante şi alte produse indispensabile, se ajunge la măcar vreo 150 de lei. Şi asta e doar îngrijirea de acasă. Dar domnii trebuie musai să se tundă, o dată pe lună. Doamnele, să meargă măcar o dată la salon. Şi uite aşa s-au mai adăugat 150 lei. Fără fiţe, ci doar cu un necesar care să te ajute să arăţi şi să te simţi bine. Încă vreo sută de lei lunar se duc pe detergenţi şi produse de curăţat pentru casă.

Rate, facturi... datorii

Rari sunt gălăţenii care, încă din tinereţe, au locuinţă proprie achitată. Cei mai mulţi fie stau cu chirie de minim 500 lei pe lună, fie plătesc rată la casă, care pleacă de la câteva sute de lei şi ajunge la mii de lei pe lună. Întreţinerea, cu tot cu consum de apă, încălzire şi alte asemenea costuri, ajunge şi ea tot pe la 500 lei, mai ales iarna. Dar să considerăm că media ar fi de 350 lei. Plus telefoane, cablu TV şi internet şi energie electric. Deci alţi încă vreo 150 lei.

Îmbrăcămintea

Ori îţi cumperi lunar câte ceva, ori ajungi să faci credit ca să îţi completezi garderoba. Au trecut demult vremurile mamelor şi bunicilor noastre, care păstrau un pardesiu în şifonier câte 20 de ani. Acum, ca să fii îmbrăcat frumos şi curat, trebuie să îţi cumperi câte o haină lunar. Sau măcar să pui un ban deoparte pentru ea. Iar când ne gândim că o pereche de pantofi buni costă minim 150 lei, o cămaşă măcar vreo 80 lei (asta, ca să vorbim despre garderoba ieftină, adică cea a domnilor), ne dăm seama că, pentru mamă, tată şi copil, e nevoie de măcar vreo 250 lei lunar pentru haine.

Transportul

Te costă, oricum ai pune problema. Dacă te duci pe jos, cumperi mai des pantofi. Dacă iei autobuzul, dai 1,5 lei pe bilet sau faci o mică economie, cumpărându-ţi abonament. Dacă ai maşină, trebuie să îi pui şi benzină, dar să o şi întreţii, mecanic şi estetic. Oricum ar fi, fără vreo 150 de lei pentru trei persoane nu scapi, lunar, nici dacă te deplasezi puţin.

Educaţia e scumpă. Dar absolut necesară

Ca să trăieşti decent, trebuie să şi citeşti, să vezi şi filme, să asculţi şi muzică. Când n-ai bani, îţi iei cărţi de la bibliotecă şi descarci de pe internet, ilegal, muzică şi filme. Dar dacă s-ar pune problema unui trai firesc, ar trebui să îţi poţi face o bibliotecă proprie. Iar asta înseamnă - considerând că citeşti doar o carte la două săptămâni - măcar o cheltuială de vreo şase cărţi pe lună. Să spunem, cu indulgenţă, 100 lei. Filme? Măcar vreo 150 lei, şi tot la fel pentru muzică. Iar s-a strâns o jumătate de salariu minim pe economie, doar cu educaţia informală.

Dacă presupunem că părinţii mai fac şi câte un curs, ca să înveţe limbi străine noi sau cine ştie ce altceva consideră că le-ar putea folosi, deja cheltuielile cresc şi mai mult. Despre cheltuieli ocazionate de masterate sau doctorate, nici n-ar mai fi cazul să aducem vorba… Şi totuşi, chiar dacă am face-o şi am mai cheltui şi aici câte 100 lei lunar pentru fiecare membru de familie, am vorbi tot despre viaţă decentă şi nicidecum despre lux.

Fără distracţie, viaţa e "pustiu"

Să spunem că nu te duci la mai mult de un film pe lună. Şi la un spectacol de teatru. Concerte n-avem, decât ocazional, dar tot ar trebui să te duci, măcar la unul, la două sau trei luni. Plus că mai ieşi în oraş cu prietenii, să spunem o dată pe lună. Bilete pentru toată familia la teatru şi film, dar şi o masă în oraş - fie ea şi numai cu bere, suc şi ceva gustări - tot înseamnă vreo 350 lei lunar. Plus că mai cumperi un cadou de zilele prietenilor, te mai duci pe la nunţi, pe la botezuri… N-am mai adăuga aici şi vreun hobby, cum ar fi ciclismul, tenisul, construcţia de case din beţe de chibrit, fotografie sau cine ştie ce altceva. Dacă am face-o, pentru fiecare membru de familie, cheltuielile cresc simţitor.

Un concediu anual mai costă şi el măcar vreo 3.000 lei, pentru trei persoane. Or, asta înseamnă că, lunar, trebuie puşi deoparte 250 lei.

Bani pentru zile negre

Decent trăieşti dacă, atunci când ai o durere de dinţi, te poţi duce să te tratezi şi fără să împrumuţi de la prieteni sau de la bancă. La fel, când ai o problema pasageră de sănătate. Asta, ca să punem răul în faţă. Necazuri neprevăzute pot fi multe: de la o defecţiune la maşină, la decesul unei rude sau la o inundaţie în casă. Pentru asta, ar trebui să pui măcar vreo 150 lei lunar, ca să îţi poţi strânge ceva acolo, la ciorap.

Nici salariul mediu nu mai e suficient

Câştigi mediu, trăieşti decent? Aproape! Două salarii medii - adică vreo 3.400 lei, acoperă cele mai multe dintre cheltuielile despre care am vorbit până acum şi care se ridică cam la 3.650 lei. Problema este că puţine sunt familiile gălăţene care au, în casă, lunar, două salarii medii. Ce să spunem despre miile de oameni care au, în casă, două salarii minime, adică doar 1.850 de lei. Despre ce educaţie, îngrijire personală şi distracţie mai vorbim, în aceste cazuri?

Citit 14601 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 22:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.