Fostul muzeu de istorie, disponibil pe bucăţi

Fostul muzeu de istorie, disponibil pe bucăţi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Un anunţ imobiliar publicat pe pagina de internet a unei agenţii imobiliare a atras atenţia gălăţenilor în ultimele zile. "Ofertă spre închiriere! Clădirea este compusă din parter+2 etaje+pod înalt, se află în imediata apropiere a Primăriei Galaţi, Universităţii şi Centrului Comercial Winmarkt, iar accesul se face prin str. Domnească sau dinspre str. Bălcescu. Faţada clădirii este deosebită, sunt 3 intrări cu 3 scări de acces separate către etajele superioare, acest lucru făcând posibilă separarea fiecărui nivel cu intrare din exterior şi scară proprie. Suprafaţa pe fiecare nivel este de 540 mp, iar compartimentările sunt largi, cu ferestre mari, foarte bine luminate natural. Preţul de închiriere informativ este 12 euro/mp/lună, însă acest preţ este negociabil în funcţie de durată şi suprafaţa ce se doreşte închiriată. Imobilul se pretează pentru orice activitate comercială, office sau cabinete. Se permite amenajarea interioară în funcţie de activitatea chiriaşului, iar îmbunătăţirile care sporesc starea actuală a clădirii vor fi decontate de către proprietar. Clădirea se poate închiria parţial sau în întregul ei şi se doreşte închirierea pe perioade cât mai lungi", se arată în anunţul agenţiei imobiliare.  

Chiar dacă în ofertă nu este specificată fosta destinaţie a clădirii, din poza ataşată ne dăm seama că este vorba despre clădirea în care a funcţionat, timp de zeci de ani, Muzeul de Istorie. Clădirea a fost revendicată şi, ulterior, retrocedată familiei Cavaliotti, prin decizie definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în 9 februarie 2010. Chiar dacă legea îi obliga pe noii proprietarii să îi ţină pe chiriaşi încă trei ani de zile în clădire, Consiliul Judeţean a refuzat să mai plătească suma lunară de 17.000 de euro, motiv pentru care, la acea dată, Radu Cavaliotti a pornit procedeul de executare silită, pentru ca Muzeul de Istorie să îşi mute sediul. Actualmente, sediul Muzeului de Istorie este la Casa Alexandru Ioan Cuza, în timp ce la  în clădirea nouă construită între vechiul muzeu de istorie şi secţia de poliţie au mai rămas doar birourile conducerii. 

Iată, aşadar, cum în Galaţi se închiriază, bucată cu bucată, o clădire în care generaţii întregi au putut învăţa despre istoria neamului românesc, de la daci şi până în perioada comunistă. Păcat că nu s-a dorit sau nu s-a putut ca această clădire să fie cumpărată şi folosită în continuare cu destinaţia de muzeu. Sperăm să nu aibă aceeaşi soartă cu cea a fostului sediu al Teatrului de Păpuşi "Gulliver", clădire retrocedată dar care zace abandonată.

Citit 3421 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Septembrie 2016 02:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.