Singură pe gheaţă printre băieţi, în echipa de hochei

Singură pe gheaţă printre băieţi, în echipa de hochei
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Bianca Bobu apără poarta echipei masculine Under 16 de hochei pe gheaţă "Gladiators" Dunărea Galaţi şi este titulara reprezentativei de junioare a României


O adolescentă din Şiviţa, acum în vârstă de 16 ani, a fost atât de atrasă de hochei, cu opt ani în urmă, încât joacă alături de băieţi, la Galaţi neexistând o echipă integral feminină. Bianca Bobu face parte din nu mai puţin de patru echipe. Cea de bază este aceea a juniorilor Under 16 de la Galaţi, "Gladiators" Dunărea, ea mergând deseori şi la formaţia de senioare Triumf Bucureşti. Totodată, Bianca este titularul echipei naţionale de junioare Under 16 şi componentă a lotului naţional de senioare, ca al doilea portar.

Antrenorul Cristi Muneanu ne-a povestit cum a ajuns Bianca la hochei, în urma selecţiilor de la Siviţa, în condiţiile în care niciunul dintre copii nu văzuse un patinoar. "Am discutat cu directoarea şcolii şi la fiecare oră de educaţie fizică făceam prezentare câte unei clase. Am venit cu un laptop şi doi copii, un băiat şi o fată, îmbrăcaţi în echipamentul de hochei, mai puţin patinele. Le-am explicat elevilor ce înseamnă hocheiul pe gheaţă, ba chiar am făcut şi un mic concurs cu ei, ce avea drept premiu câte un echipament. Pentru noi, ca antrenori, cel mai important lucru la copii era să aibă calităţile fizice de bază: viteză şi îndemânare. Patinatul se poate învăţa cu uşurinţă, mai ales dacă se începe la vârste fragede, iar când copii sunt agili sunt buni pentru hochei", ne-a povestit tehnicianul de la CSM Dunărea.

A doua zi după primele prezentări, a revenit la Şiviţa şi avea deja 20 de copii interesaţi, băieţi şi fete. Din ei au rămas în permanenţă zece, printre care şi Bianca. Ceilalţi zece se schimbau tot timpul, fiind mai mult curioşi să vadă cum arată un patinoar, care sunt echipamentele complete sau cum este pe gheaţă. Microbuzul ni s-a stricat după numai cinci zile, apoi am început să îi aduc cu maşina mea", ne-a spus Munteanu.

Începuturile Biancăi pe gheaţă au fost ca jucător de câmp. "Când m-am aflat prima oară pe gheaţă, mi-a fost puţin frică. Adunam vânătaie după vânătaie de la căzături, dar am continuat să vin, pentru că simţeam că aici este locul meu. Sunt o fire mai energică, îmi place să simt viteza patinatului, pucul. După patru ani am ajuns în poartă şi îmi place ceea ce fac, căci şi în poartă trebuie să fi agil", ne-a spus Bianca.

Program foarte încărcat

Prezenţa în echipa de hochei înseamnă pentru Bianca un sacrificiu pe care nu mulţi l-ar putea face. Pe lângă formaţia din Galaţi, tânăra este legitimată şi la echipa feminină din Bucureşti, Triumf, cu care participă la campionatul de senioare. Elevă în clasa a X-a la Colegiul Industrial „Elena Doamna” din Galaţi, Bianca este nevoită să facă zilnic naveta de la Şiviţa, dorind să rămână acolo pentru a-şi putea îngrija bunica de 80 de ani. „Este obositor acest program: trezit la ora 5, plecat cu trenul din Şiviţa, mers la şcoală, apoi antrenament aici. În weekend avem turnee cu echipa din Galaţi, dar şi cu cea din Bucureşti. E obositor, dar simt că aparţin gheţii”, ne-a mărturisit Bianca.

Faptul că joacă într-o echipă de băieţi, într-un sport considerat până nu demult unul doar pentru bărbaţi, nu-l consideră un impediment. „Mă înţeleg foarte bine cu băieţii din echipă, sunt una dintre ei. Din hocheiul feminin nu am încă niciun model. Jucând cu băieţii, m-am orientat mai mult spre ei. Jucătorul pe care îl apreciez foarte mult este Radu Viorel, portarul de CSM Dunărea", a spus Bianca, care se vede făcând o carieră în acest sport.

Citit 16905 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 22:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.