AVERTISMENT dur al ofiţerilor Anticorupţie la adresa şcolilor de şoferi şi instructorilor auto

AVERTISMENT dur al ofiţerilor Anticorupţie la adresa şcolilor de şoferi şi instructorilor auto
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)


Primii avertizaţi că intervenţiile sau banii primiţi pentru facilitarea obţinerii permiselor de conducere pot avea foarte uşor consecinţe penale au fost directorii şcolilor de şoferi


Darea de mită, traficul de influenţă sau cumpărarea de influenţă sunt infracţiuni de corupţie pentru care pot fi traşi la răspundere nu doar funcţionarii, ci şi persoanele civile. Acesta a fost mesajul transmis de ofiţerii anticorupţie, prezenţi la cea mai recentă întâlnire pe care directorii şcolilor de şoferi din Galaţi au avut-o cu cei ai Serviciului de Permise şi Înmatriculări, reunire care are loc în fiecare lună cu scopul analizării parametrilor şi activităţii unităţilor care îi pregătesc pe candidaţii la examenele de obţinere a carnetelor de conducere.

„Sunt semnale că la Galaţi ar fi situaţii în care instructorii intervin în maniere mai puţin legale pentru a-i ajuta pe unii elevi să treacă examenul, dar care sunt la nivel de informaţii, nu s-au concretizat în lucrări penale deocamdată. Lucrurile nu sunt tocmai aşa cum ar trebui să fie”, a subliniat cms. Cornel Ignat din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie Galaţi, fără a nominaliza concret situaţii sau nume care ar fi solicitat, primit bani sau promis intervenţii pe lângă poliţiştii examinatori în vederea facilitării promovării examenelor.

Şpăgile pot naşte ucigaşi în trafic


Că instructorii auto îi cunosc pe examinatori este un lucru ştiut şi firesc prin specificul activităţii pe care o desfăşoară, dar influenţele asupra deciziei acestora de a promova un candidat ori promisiunea determinării poliţiştilor de a „trece” un elev sau altul exced limitele unei relaţii normale.

În teorie, treaba e simplă, dar nu aşa se întâmplă şi în practică, atrag atenţia cei de la Anticorupţie, care îi atenţionează pe instructorii auto să rupă lanţul şpăgilor, punându-le în vedere că ei pot fi pioni importanţi în mecanismul unui dosar penal de corupţie pe această linie. Mai exact, pot fi chiar inculpaţi dacă sunt probe că au luat, au dat sau au cerut mită ca să intervină. „Orice mijloc de probă e valabil când sunt semnale clare în această privinţă. Au fost situaţii în ţară în care instructorii auto au primit bani de la cursanţi lăsând impresia că au influenţe pe lângă examinatori şi chiar au intervenit sau au luat banii fără să intervină. Oricum ar fi, tot trafic de influenţă de cheamă”, le-au spus ofiţerii DGA directorilor de şcoli.

Faptele enumerate mai sus se pedepsesc cu închisoarea de la 2 la 7 ani, de sancţiune fiind pasibili atât elevii care dau bani, cât şi instructorii care cer sau primesc sub promisiunea intervenţiei, indiferent dacă aceasta se finalizează sau nu.

„Explicaţi-le instructorilor că, dincolo de afacere, demersurile de acest gen pot duce la producerea de efecte grave. Şoferii care nu iau carnetul pe merit pot produce tragedii în trafic. Realitatea este că se discută de sume de bani la examene. Dacă instructorii încep să refuze, în timp cursanţii nu îşi vor mai permite să încerce”, a subliniat comisarul Cornel Ignat.

De cealaltă parte, reprezentanţii şcolilor de şoferi au cerut şi au obţinut promisiunea extinderii acestor campanii de informare, prin discuţii directe cu toţi instructorii din Galaţi, nu doar cu cei care conduc unităţile de pregătire.

Citit 11709 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Noiembrie 2016 18:00

9 comentarii

 • postat de Bandit
  Joi, 03 Noiembrie 2016 21:20
  82.137.12.***
  Am învățat la Lic Auto. Acolo am învățat să conduc. Am luat oermisul "din prima". Aveam un prof.de circulație(dl DG să-i dea Dumnezeu sănătate),ne spunea. Cine nu învață nu ia permisul.Am luat 25/10. La exrn am dat şi poligonul contra cronometru. Astăzi....este carnagiu în țară datorită unor conducători auto(şofer sunt eu şi alții ca mine),care ştim cu toții cum dobândesc permisul de conducere. Vinovați sunt cei ce declară "ADMIS".Câți au curajul să facă un chestionar acum?
  0
  4
  Raportează
 • postat de ilogic
  Joi, 03 Noiembrie 2016 13:43
  217.156.52.***
  Cu siguranta ar trebui ca d-nii politisti de la circulatie sa aplice sanctiuni si pentru nesemnalizarea directiei de mers ori a plecarii de pe loc ori a opririi pe dreapta.
  Sa mai povestim si de minunatii conducatori auto superpregatiti care
  - opresc langa indicatorul oprirea interzisa
  - stationeaza in statiile de autobuz ori langa indicatorul stationarea interzisa
  Nu mai zic d-nii soferi profesionisti (?) de autobuze care pur si simplu tasnesc de pe banda 1 pe banda 2, sau iti taie calea ca asa are el chef pentru ca are masina mare pe cand noi conducem o trotineta cu patru roti in comparatie cu un autobuz.
  Consideram ca ar trebui surprinsi in flagrant delict conducatorii auto care fac zilnic astfel de greseli in trafic si sanctionati corespunzator.
  Nu este o buna practica doar agatarea acelor conducatori auto care depasesc limita de viteza.
  De prea multe ori am noi toti am avut cazuri in care ne trezim cu masini care nu semnalizeaza corespunzator schimbarea benzii, a directiei de mers sau habar nu au cum se circula intr-un sens giratoriu si sau intr-o intersectie dirijata.
  0
  8
  Raportează
 • postat de gigi
  Joi, 03 Noiembrie 2016 13:19
  80.187.123.***
  Eu sunt din Tecuci jud Galati miam schimbat domiciliul in alt judet ca sa nu dau spaga......acolo cine nu da 300....400 euro la traseu nu ia permisul ....se intampla de cand ma stiu practicile astea si in prezent ...are curaj cineva sa faca o socoteala a banilor care se invart acolo?
  0
  9
  Raportează
 • postat de Ion
  Joi, 03 Noiembrie 2016 12:15
  78.96.253.***
  200 de euro spaga la traseu cum suna? Spaga fara de care nu treci, oricat de bine ai sti sa conduci?
  Politia e militie, se stie asta!
  1
  15
  Raportează
 • postat de Marius Ionascu
  Joi, 03 Noiembrie 2016 10:27
  213.218.53.***
  Stiu cel putin 2 persoane care au dat de carnet si nu avea absolut nici-un motiv sa pice traseul, dar au fost picati intentionat de respectivu militian (ca altfel nu am cum sa ii spun) care picau de-a dracului oamenii - chiar si corecti - doar ca sa ii determine sa dea din nou si poate a doua oara sa vina cu SPAGA !

  Datorita acestei coruptii crase (cel putin acum ceva ani) se ajungea in situatia in care un cetatean corect era pus inadins sa greseasca si chiar era picat in mod gratuit !!! si alti care nu aveau nici-o legatura cu conducerea auto erau trecuti pentru ca li se facea traseul usor ca aveau data SPAGA !

  Si uite asa societatea a ajuns cu fundul in sus, ca sa faca unii bani din asta !


  De aceea UN POLITIST CORECT este mai valoros decat greutatea lui in aur dar UN POLITIST CORUPT este cu mult mai rau decat orice infractor !!!


  Asteptam cu nerabdare montate camere de luat vederi CU SUNET la traseu astfel incat aceste ENORMITATI si ILEGALITATI sa nu mai existe ! Si sper ca cei care au facut asemenea acte de coruptie sa fie prinsi si sa infunde puscaria !!
  0
  15
  Raportează
 • postat de go ahead
  Joi, 03 Noiembrie 2016 09:55
  82.208.137.***
  In 1995 dadeam examenul la sala pentru carnet, instructorul imi spune suparat: "Il vezi pe omul acela (un cetatean mai brunet). Si-a aranjat examenul. El habar n-are sa citeasca.". Aranjamentul era clar cu politistii.
  Instructorul era un om simplu, indraznea doar sa ciupeasca putina benzina de la ACR, sa faca cateva ore suplimentare pe traseu cu elevii. Era sever, in grupa mea au schimbat instructorul doua persoane, s-au dus la altul mai flexibil. La examen aveam emotii si noi si instructorul. Pentru sala, poligon si traseu nu mi-a cerut careva vreun ban si am luat toti "din prima".
  Peste 10 ani cand au dat examen pentru carnet doi cunoscuti, se schimbasera obiceiurile, daca nu dadeai mita, greu luai traseul.Nu stiu cum este in 2016, dar am o idee cand vad o gramada de tineri care comit accidente foarte grave.
  0
  13
  Raportează
 • postat de Tache
  Joi, 03 Noiembrie 2016 09:27
  109.99.225.***
  Stie toata lumea cum se face scoala de soferi si cum se da examenul auto. E ca la doctor, daca dai treci, daca nu dai nu treci. S-au trezit ofiterii acum, ca mor multi oameni nevinovati ptr. ca unii colegi de-ai lor (ofiteri examinatori) au facut averi colosale, unii au iesit la pensie si se lafaie in bani si nu ii intreaba nimeni nimic. De ce au scos de la examenul auto, proba poligonului sau traseul de noapte? ca sa se obtina mai usor permisul de conducere. Drept urmare uitativa cum parcheaza si cum blocheaza caile rutiere. Nu se va schimba nimic.
  0
  12
  Raportează
 • postat de valll
  Joi, 03 Noiembrie 2016 08:37
  109.102.131.***
  Asta se numeste avertisment dur"?!! Pare mai curand o avertizare complice, de felul: "Dragilor, fiti si voi mai atenti, conditiile s-au inasprit si, daca o sa fim nevoiti sa va prindem, nu vom avea incotro..."
  Nu n-am mai auzit asa ceva. Stiam ca in Romania lucrurile n-ar fi ajuns atat de departe fara complicitati intre hoti si vardisti, dar nu-mi imaginam ca poate exista o asemenea situatie, o astfel de sedinta, un asemenea ton!
  Pai, daca stii ca se iau carnete pe bani - si este atat de evident ca pe sosele circula asemenea soferi! - in secunda unu ai actionat, nu umbli cu blande avertizari...
  0
  18
  Raportează
 • postat de un cetatean
  Joi, 03 Noiembrie 2016 07:15
  5.13.192.***
  Aici este mult de munca s-au format adevarate filiere pentru obtinerea unui permis mai ales pentru cei plecati afara,in fiecare an vin si dau de permis de conducere pe bani grei, pana la instructor sunt alti samsari intermediari daca organele in drept vor supraveghea atent vor iesi la iveala repede.S-a creat un adevarat imperiu prin care se fac bani multi au taxe standard la termen normal si la urgente, daca se grabesc pretul creste.Beneficiarii finali cine credeti ca sunt? instructorii si examinatorii de traseu.Instructorii nu discuta nicodata cu elevuii asta, au intermediari,in caz de ceva ei nu stiu nimic.Dar legislatia este facila acum ,eu cind am dat examen era o singura scoala de soferi cea de stat, se dadea intai preexamen cu directorul,apoi sala,apoi poligon, traseu de zi si traseu de noapte,conducerea se facea si pe timp de noapte este foarte important asta.
  0
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.