Cât te COSTĂ ÎNMORMÂNTAREA în cimitirele gălăţene | Schimbare de TARIFE la Gospodărire Urbană
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

Cât te COSTĂ ÎNMORMÂNTAREA în cimitirele gălăţene | Schimbare de TARIFE la Gospodărire Urbană
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Aprobate de Consiliul Local încă de la jumătatea lunii noiembrie, noile tarife pe care societatea Gospodărire Urbană le va aplica în cimitirele din Galaţi au reuşit, deja, să stârnească diverse controverse. Astfel, potrivit hotărârii de Consiliu Local, aproape toate taxele care trebuie plătite într-un cimitir au crescut, în condiţiile în care, spun gălăţenii, nu s-a făcut nimic pentru a justifica mărirea de tarife. 

Concesiunea, controversată, dar mai scumpă

În ultima lună, pe adresa redacţiei au venit mai multe sesizări de la cetăţeni ai Galaţiului, care s-au plâns de rea-voinţă din partea reprezentanţilor cimitirelor din Galaţi, mai ales în ceea ce priveşte interpretarea regulamentului de concesiune şi înhumare. Nicolae Raicea şi Niculescu Dumitru Constantin sunt doi dintre aceşti cetăţeni, care au ţinut să tragă un semnal de alarmă asupra a ceea ce dânşii consideră un abuz.

"În regulamentul de funcţionare a cimitirelor din Galaţi există un paragraf, articolul 18, care spune că pe locul concesionat pot fi înhumaţi titularii dreptului de concesiune, părinţii şi copii acestora, soţii şi soţiile, precum şi alte persoane în baza acordului notarial. Numai că, în Galaţi, se interpretează că are nevoie toată lumea de acord notarial. Iar asta este o măgărie, mai ales pentru că multe acte de concesiune au mai mulţi titulari, fiecare plecat, poate, în alt colţ al ţării sau al lumii. Ori, dacă unul moare şi vrea să fie îngropat aici, are nevoie de acord notarial de la ceilalţi", ne-a spus Nicolae Raicea.

Cazul lui Dumitru Constantin Niculescu este şi mai ciudat, dat fiind că din cei patru titulari ai actului de concesiune, doar dumnealui mai trăieşte, iar pentru ceilalţi nu există nici posibilitatea de dezbatere succesorală, neavând urmaşi. "Mi s-a spus că este posibil ca, pentru mine, să se facă o excepţie, că sunt titular, dar pentru alte persoane, soţie, copii, nu. Nu mi se pare normal aşa ceva. Cum să facem dezbatere de moştenire, dacă ceilalţi titulari nu au urmaşi?", ne-a explicat omul. Însă regulamentul a rămas, cel puţin momentan, neschimbat, deşi primăria Galaţi a dat asigurări că va lua în calcul cererile celor doi cetăţeni la momentul modificării acestuia. 

Până atunci, însă, s-a luat decizia ca preţurile să fie majorate. Spre exemplu, întocmirea şi eliberarea unei adeverinţe pentru uz notarial va costa 43 de lei, în timp ce la regim de urgenţă veţi fi nevoiţi să plătiţi 94 de lei. Preţurile anterioare erau de 35 lei, respectiv 68 lei. 

Cât te costă să mori

Dacă până în prezent tariful de concesiune pe 7 ani la oricare dintre cimitirele Galaţiului era de 20 lei pe loc de veci, reglementarea tarifelor a dus la o creştere de aproape 75 la sută, până la 34 de lei pe loc de veci. Scumpirea este mai evidentă la concesiunea nelimitată, acolo unde tariful era de 132 de lei pe un loc de veci. După majorare, un cetăţean care doreşte să concesioneze un loc de veci pe perioadă nelimitată este nevoit să scoată din buzunar 241 de lei, cu aproape 110 lei mai mult. De altfel, singurele tarife care nu s-au modificat aproape deloc sunt cele de la închirierea unei camere mortuare (47 lei/ 24 ore) şi de la formularele xerox (1,5 lei).

Înhumarea într-o groapă simplă, de doi metri, în pământ, costă nici mai mult nici mai puţin decât 388,5 lei, o sumă cu adevărat rotundă. Ce e drept, majorarea nu a fost una semnificativă, preţul anterior fiind de 375 lei. În cazul în care rudele decedatului optează pentru o groapă dublă, de 2,5 metri, tot în pământ (cum este stipulat în lista de tarife), suma pe care trebuie să o scoată din buzunar este de 480 lei.

Şi înhumarea în lucrări funerare de diverse tipuri s-a scumpit. Astfel, dacă până acum, pentru înmormântarea într-o lucrare de tip boltă se plătea în jur de 115 lei, noul preţ este 151 de lei, o majorare cu 36 lei. Şi în cazul înhumării în lucrare de tip cavou a fost majorat preţul, de la 95 de lei, la 124 lei.

Şi, dacă vă gândiţi să vă pregătiţi din timp pentru momente din acestea, este bine să ştiţi că nici actul de concesiune nu mai este chiar ieftin. Spre exemplu, întocmirea unui astfel de act în regim simplu costă acum 60 de lei, cu 16 lei mai mult decât în trecut, în timp ce obţinerea unui astfel de act în regim de urgenţă (7 zile calendaristice) costă 131 de lei, cu 34 de lei mai mult decât până acum.

Citit 10399 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iunie 2023 23:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.