UTIL pentru candidaţi şi alegători! Ce este permis şi ce nu, la ALEGERILE de duminică
Foto: Poliţiştii, pompierii şi jandarmii gălăţeni au ieşit în stradă pentru educarea populaţiei (sursa foto: IPJ Galaţi)

UTIL pentru candidaţi şi alegători! Ce este permis şi ce nu, la ALEGERILE de duminică
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Cei care fraudează alegerile riscă până la 10.000 de lei amendă şi trei ani de închisoare


Mai sunt câteva zile până când românii vor merge la urne pentru a desemna componenţa Parlamentului pentru următori patru ani, iar autorităţile abilitate să supravegheze legalitatea scrutinului fac eforturi disperate pentru a-i conştientiza pe toţi asupra importanţei corectitudinii la vot. Alegerea membrilor Senatului şi Camerei Deputaţilor de pe 11 decembrie nu trebuie să fie însoţită de abateri, avertizează Ministerul Afacerilor Interne, cei care încalcă sub orice formă legile, pentru a denatura rezultatele scrutinului, riscând ulterior amenzi şi chiar dosare penale.

Cine poate vota

La urne, duminică vor putea merge toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani. Nu vor putea alege cetăţenii care, deşi sunt majori, au interdicţie de a alege, stabilită printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

Unde se poate vota

Fiecare alegător va vota la secţia la care este arondat, iar dacă se află în altă localitate a judeţului de domiciliu poate merge la orice secţie pentru a vota pe listele suplimentare.

Cu ce acte se merge la vot

Alegătorii vor trebuie să aibă asupra lor, în momentul prezentării la secţia de votare, cartea de de identitate, buletinul de identitate sau paşaportul diplomatic ori de serviciu.

Fiecare alegător va primi, odată cu ştampila cu menţiunea "VOTAT", două buletine de vot, unul pentru alegerea membrilor Camerei Deputaţilor şi altul pentru Senat. Ştampila va fi returnată comisiei la ieşirea din cabina de vot, iar buletinele vor fi introduse în urne.

Când se dau amenzi

Potrivit Legii 208 din 2015, privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, riscă amenzi substanţiale toţi cei care:

- continuă propaganda electorală după încheierea acesteia, respectiv data de 10 decembrie, ora 7.00 - amendă de la 4.500 de lei la 10.000 de lei.

- în ziua votării îi sfătuiesc pe alegători la secţiile de votare să aleagă sau nu un anume candidat sau o anumită listă de candidaţi - amendă de la 4.500 de lei la 10.000 de lei.

- distrug, murdăresc sau acoperă listele electorale sau orice alte materiale electorale tipărite - amendă de la 1.500 de lei la 4.500 de lei.

- aplică mai mult de două afişe electorale pe un panou electoral de fiecare partid, alianţă sau candidat independent - amendă de la 1.500 de lei la 4.500 de lei.

Când se fac dosare penale

Sunt anumite situaţii când atât candidaţii şi partidele din care fac parte, simpatizanţii acestora sau alegătorii cresc "miza" pentru voturi favorabile. Iată situaţiile în care o simpla amendă se poate înlocui cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani:

- oferirea de bani sau alte foloase pentru determinarea alegătorilor să voteze sau nu un candidat sau o anumită listă.

- împiedicarea exerciţiului dreptului de a alege sau de a fi ales.

- utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

- introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător.

Citit 3477 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iunie 2023 23:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.