A depus jurământul. VIOREL ȘTEFAN este ministrul Finanţelor

A depus jurământul. VIOREL ȘTEFAN este ministrul Finanţelor
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Începând din această seară, Galaţiul are, din nou, un ministru în Guvernul României, pe deputatul PSD Viorel Ştefan. Politicianul tocmai a depus jurământul de ministru al Finanţelor, la Palatul Cotroceni, alături de premierul Sorin Grindeanu şi de ceilalţi membri ai Executivului.

Din cauza emoţiilor, probabil, Viorel Ştefan a rostit jurământul fără a ţine mâna dreaptă pe Biblie, la fel cum a făcut şi colega sa de Guvern, Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, dar nu a uitat să-şi facă cruce. Tot emoţiile sau graba l-au făcut să părăsească tribuna înainte de a semna jurământul, dar preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a atras atenţia, aşa că Viorel Ştefan s-a întors din drum ca să semneze documentul, apoi a dat mâna cu şeful statului.

Reamintim, Viorel Ştefan a susţinut tot astăzi "examenul" audierii în faţa Comisiei pentru Buget, Finanţe, Activitate Bancară şi Piaţă de Capital din Senat şi a Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci a Camerei Deputaţilor, întrunite în şedinţă comună.

Din start, politicianul a spus că va avea un mandat greu, deloc de invidiat. Prima lui promisiune a fost un Cod Economic, care să includă toate legile economice şi să fie pus gratuit la dispoziţia firmelor: "În aprilie, acest Cod va intra în dezbatere parlamentară, iar la 1 iulie îl vom avea publicat în Monitorul Oficial. Ne propunem ca acest Cod economic să rămână neschimbat măcar cinci ani şi să conţină maximum 50 de taxe", a spus Viorel Ştefan.

”Orice taxă care nu va putea fi plătită online se va anula”

Politicianul a mai anunţat că impozitul pe venit va fi de zece la sută faţă de 16 la sută, cât e în prezent, şi că la veniturile lunare de sub 2.000 de lei impozitul va fi zero. "Vom schimba regimul de impozitare al profitului microîntreprinderii la unu la sută. Impozitul pe terenul agricol lucrat va fi anulat, dar vom taxa dublu terenurile nelucrate. Cele 102 taxe pe care le-am anulat nu se vor mai întoarce. Sunt taxe nebănuit de iraţionale, care ne înnebunesc şi ne fac să pierdem vremea la ghişee. Ne angajăm ca toate taxele să se achite la un singur ghişeu. Informatizarea sistemului public va fi prioritatea zero. Orice taxă care nu va putea fi plătita online se va anula”, a declarat Viorel Ştefan.

Tot ca prioritate, politicianul a nominalizat Legea Prevenţiei, menită să arate ce trebuie să facă Fiscul pentru a ajuta contribuabilul: „Închiderea unui contribuabil înseamnă să omori cloşca cu pui”.

În viziunea lui, creşterea salariului minim nu va genera şomaj: „Vrem să scoatem România din capcana salariilor mici. Nu mai avem meseriaşi pentru că i-am plătit cu salarii mici şi ei au plecat să lucreze afară”.

Pentru că este doctor în economie al Universităţii „Dunărea de Jos”, Viorel Ştefan a ţinut să precizeze: „Dacă se va dovedi ca am plagiat în teza mea de doctorat, demisionez în secunda doi!"

Argumentele votului favorabil pentru Viorel Ştefan

Cu 19 voturi "pentru", 11 "împotrivă" şi o abţinere, deputatul PSD de Galaţi Viorel Ştefan a fost avizat favorabil de comisiile Parlamentului, după o audiere care a durat mai bine de o oră şi jumătate, deşi era programată să dureze cel mult 30 de minute.

Pe portalul Camerei Deputaţilor a fost publicat avizul comun consultativ al celor două structuri parlamentare, document care prezintă argumentele avute în vedere de aleşi în avizarea favorabilă a candidatului Viorel Ştefan, propus ministru al Finanţelor Publice: "Are o bună reputaţie şi pregătire profesională, precum şi experienţă profesională, calităţi necesare pentru a ocupa funcţia de ministru. Experienţa sa profesională acoperă aria domeniilor în care urmează să-şi exercite activitatea, la care se adaugă experienţa în domeniul parlamentar, unde a contribuit activ la adoptarea legislaţiei, precum şi la realizarea funcţiei de control parlamentar în domeniul politicii financiare, fiscale, bugetare şi în domeniul pieţei de capital şi al asigurărilor".

Citit 15618 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 02:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.