Contract de 4,3 milioane de lei | Intrarea în oraş se schimbă, prin reconfigurarea sensurilor giratorii
Foto: Foto: Marius Prisacariu

Contract de 4,3 milioane de lei | Intrarea în oraş se schimbă, prin reconfigurarea sensurilor giratorii
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

 

Până pe 20 februarie, Primăria municipiului Galaţi aşteaptă oferte pentru un contract în valoare de 4.398.918 lei, fonduri bugetare, care are ca obiect "Amenajare scuar bulevardul Galaţi - strada Oţelarilor - etapa I".

Acesta este unul dintre proiectele prioritare, de schimbare a imaginii intrării în oraş, anunţat de primarul Ionuţ Pucheanu, la finele anului trecut. Potrivit caietului de sarcini al licitaţiei, prima etapă a proiectului vizează amenajarea bulevardului Galaţi, pe tronsonul cuprins între intersecţia cu bulevardul Dunărea şi zona care face legătura cu podul de peste Siret. "Pentru reconfigurarea zonei de acces în oraş şi asigurarea unei legături auto fluente şi rapide a oraşului cu exteriorul, se propun lucrări de arhitectură, amenajarea spatiilor pietonale, obiecte de mobilier urban, spaţii verzi, iluminat, reconfigurarea spaţiilor de parcare, amenajarea sensului giratoriu de la intersecţia bulevardului Galaţi cu bulevardul Dunărea", se arată în documentaţie.

Ce prevede proiectul

Conform proiectului realizat de Atelier 3D SRL, scuarul existent între cele doua fire de circulaţie de pe bulevardul Galaţi va fi reconfigurat, spaţiul verde care acum e mai mult chel va fi amenajat cu gazon, flori şi arbuşti şi întreţinut cu un sistem automat de irigaţii, iar stâlpii de iluminat stradal vor fi înlocuiţi cu alţii moderni.

Pentru fluenţa circulaţiei auto între Galaţi şi Brăila, va fi eliminat semaforul existent în prezent la intersecţia spre Universitatea "Danubius" şi centrele comerciale, iar sensul giratoriu existent în intersecţia bulevardului Galaţi cu bulevardul Dunărea va fi reconfigurat.

"Este vorba de redimensionarea şi repoziţionarea giraţiei din capul pantei, crearea de locuri de parcare pe partea dreaptă, sensul de coborâre, în faţa blocurilor reabilitate - în locul consignaţiilor şi a celorlalte construcţii provizorii ce mai sunt pe acolo. Într-adevăr, şi intersecţia de la centrele comerciale va fi redesenată, vor dispărea semafoarele, iar capul de pod va fi reconsiderat ca o giraţie”, ne-a explicat primarul Ionuţ Pucheanu.

Sigiliul lui Petru Rareş

În locul ancorei ruginite din mijlocul intersecţiei bulevardului Galaţi cu bulevardul Dunărea va fi amplasat "sigiliul lui Petru Rareş". Concret, în centrul insulei de verdeaţă din sensul giratoriu - delimitată cu un zid iluminat decorativ - va fi amplasat un obiect de artă urbană cu multiple semnificaţii. "Considerăm că este important să arătăm că acest oraş nu s-a născut odată cu Combinatul Siderurgic şi că el există de multe secole. Trecutul, istoria au fost au fost sugerate de conturul crenelat al zidului de sprijin care delimitează giraţia. În centrul acestei compoziţii (şi al sensului giratoriu) a fost amplasat un obiect de artă urbană. El va reprezenta sigiliul târgului Galaţi, adoptat şi de Petru Rareş, mare domnitor al Moldovei, negustor de peşte în acest târg. De altfel, simbolul peştilor poate fi înţeles şi ca o trimitere la creştinismul primitiv, acelaşi simbol regăsindu-se şi pe stema municipiului actual”, se arată în memoriul arhitecţilor. Primarul ne-a confirmat că obiectul de artă urbană va fi într-adevăr spectaculos, pe acelaşi principiu artistic al chipului poetului Mihai Eminescu suprapus peste un tei.

Rămâne de văzut cine va câştiga contractul şi în cât timp se va schimba intrarea în Galaţi dinspre Brăila.

Citit 11642 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Februarie 2017 20:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.