Inspectori ai ITM Galaţi, loviţi şi ameninţaţi. Ce au păţit agresorii

Inspectori ai ITM Galaţi, loviţi şi ameninţaţi. Ce au păţit agresorii
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi au uneori parte de experienţe cel puţin neplăcute, în timpul acţiunilor de control a angajatorilor din judeţul Galaţi.

Spre exemplu, pe parcursul anului 2016, patru inspectori de muncă au fost nevoiţi să suporte ameninţări sau chiar agresiuni din partea patronilor sau a administratorilor de firme. Cel mai grav caz s-a petrecut anul trecut la Tecuci, acolo unde o angajată a ITM a fost lovită de un bărbat. Alţi trei inspectori au fost ameninţaţi, cu ocazia altor controale. Pentru aceste abateri, ITM a aplicat două sancţiuni contravenţionale, fiecare în valoare de 5.000 de lei.

În cadrul acţiunilor de control, inspectorii de muncă sunt însoţiţi şi de echipe de jandarmi, tocmai cu scopul de a preîntâmpina astfel de comportamente agresive. Mai mult, jandarmii au şi posibilitatea de a verifica în ce măsură datele de identificare oferite de angajaţi sunt cele reale.

Amenzile, contestate în instanţă

În total, pe parcursul lui 2016, ITM Galaţi a efectuat aproape 4.000 de controale, jumătate dintre ele în domeniul relaţiilor de muncă. Cu ocazia acestor verificări, au fost găsite peste 1.100 de persoane care prestau muncă fără forme legale de angajare. Pentru aceste nereguli şi pentru alte abateri, inspectorii au dispus 3.049 de măsuri, în medie 1,5 măsuri pentru fiecare control. Cazurile mai grave au fost sancţionate contravenţional, 556 de angajatori primind astfel de sancţiuni. Valoarea totală a amenzilor aplicate depăşeşte suma de 2.000.000 de lei. Fără excepţie, toate amenzile date de inspectorii gălăţeni de muncă sunt contestate de către angajatori sau de angajaţi.

„Cel mai probabil, sancţiunile contravenţionale pe care le aplicăm sunt contestate în instanţă pentru că sunt mari. La sfârşitul anului trecut, pe rolul instanţelor de judecată erau peste 300 de dosare, pornite de la contestaţii. Începând tot de anul trecut, aceste dosare sunt rezolvate ceva mai repede, în termen de câteva luni, un an, cel mult”, a precizat ing. Ionel Petrea, inspectorul-şef al ITM Galaţi.

Programul de lucru cu publicul la sediul ITM (strada Regiment 11 Siret, nr. 46-A) este de luni până joi, între 8,00 şi 16,30, iar vineri, între 8,00 şi 14,00.

 

Citit 9124 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 08:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.