Decizia privind TERMOFICAREA, amânată | Până când va fi furnizată apa caldă în sistem centralizat

Decizia privind TERMOFICAREA, amânată | Până când va fi furnizată apa caldă în sistem centralizat
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)


Gălăţenii vor afla în luna aprilie ce se va întâmpla cu sistemul centralizat de termoficare, după ce aleşii locali au căzut de acord, ieri, să-şi amâne, cu aproximativ două săptămâni, hotărârea, la insistenţele conducerii Electrocentrale (CET), producătorul de agent termic primar. Prezent la şedinţa de ieri a Consiliului Local, administratorul special şi directorul general al CET, Sinan Mustafa, care şi-a manifestat intenţia de a prelua activitatea de distribuţie a agentului termic, le-a prezentat aleşilor strategia sa şi a cerut un răgaz de până la 30 de zile pentru a veni cu o variantă îmbunătăţită a proiectului. Conform conducerii CET, în cazul în care societatea s-ar transforma în unic producător şi distribuitor de agent termic, efortul financiar al municipalităţii pentru termoficare s-ar reduce de la 58 de milioane de lei, cât a fost în 2016, la 23,5 milioane de lei (suma prognozată de CET pentru 2018). Aşa cum am mai scris, conducerea CET şi-a manifestat interesul pentru a furniza populaţiei agent termic doar în perioada sezonului rece şi a anunţat o reducere a preţului gigacaloriei pe distribuţie cu 74,42 de lei, de la 198,62 de lei (fără TVA) la 123,26 de lei (fără TVA).

În aceste condiţii, primarul Ionuţ Pucheanu a decis retragerea de pe ordinea de zi a celor două proiecte de hotărâre care vizau sistemul centralizat de alimentare cu energie termică. Edilul a stabilit 10 aprilie data limită în care CET să prezinte ultima ofertă, urmând ca pe 12 aprilie, întruniţi în şedinţă extraordinară, aleşii să ia o decizie.

„Le-am dat şansa celor de la Electrocentrale tocmai pentru a nu putea fi acuzaţi, nici din Consiliul Local, nici eu, personal, că avem vreun parti-pris sau ne-am dori o anumită decizie, musai! Două săptămâni de amânare ni le putem permite. Pentru că, dacă va fi să luăm decizia de a închide sistemul centralizat, să nu aglomerăm perioada pe care o au la dispoziţie cetăţenii pentru a beneficia de subvenţiile potenţiale de la Primărie şi a-şi monta un sistem de încălzire independent”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Edilul a dat asigurări că gălăţenii dependenţi de sistemul centralizat de încălzire nu vor rămâne fără apă caldă la robinet de la 1 aprilie: „Cetăţenii vor avea apă caldă cel puţin o lună – e aproape sigur dacă nu sigur, în momentul de faţă – cu posibilitatea de a fi prelungită până la 30 mai livrarea de apă caldă. Cred că sunt slabe şanse ca dincolo de 30 mai să se mai poată furniza apă caldă în sistem centralizat, în condiţiile în care au mai rămas 18.000 de apartamente, iar pierderile depăşesc 2,5 milioane de lei lunar din bugetul Primăriei municipiului Galaţi”, a mai spus Pucheanu.

CET vrea să preia reţeaua de distribuţie a agentului TERMIC. Ce spune primarul Ionuţ Pucheanu

”Încălzirea individuală este soluţia viabilă”. INTERVIU cu primarul Ionuţ Pucheanu

Citit 10159 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Martie 2017 00:21

12 comentarii

 • postat de IonV
  Miercuri, 29 Martie 2017 21:27
  5.13.143.***
  La 18 000 de apartamente ramase in sistem centralizat, daca se opteaza pentru centrale de apartament se cheltuie cam subventia pe doi ani ! Dupa care se inchide definitiv acest capitol, nu mai exista pentru municipalitate ! Daca se vrea ! Dar, adevarat, intarca Joiana de partid ! Aici e "cuiul lui Pepelea" !
  1
  6
  Raportează
 • postat de gra-ficus
  Miercuri, 29 Martie 2017 17:21
  94.176.183.***
  Ar fi normal o colaborare mai buna intre Calorgal si CET , mai ales ca Sinan vine cu un pret bun pentru galateni . Stiu ca atarnatii si pomanagii calca in gol dar de munca ati auzit colivarilor ?Cine vrea centrala sa-si monteze din banii lui nu ai mei . Sistemul actual este cel mai bun si ieftin pentru galateni , restul este ura si vrajeala . Investitii minime in Calorgal , asociatiile sa-si achite facturile la timp si s-a rezolvat problema .
  5
  2
  Raportează
 • postat de Ah Marius Stan
  Miercuri, 29 Martie 2017 15:09
  185.137.18.***
  Ah...unde esti tu Mariuse Stane...cum le mai rezolvai tu pe toate...un mandat daca mai aveai si nu mai ramanea piatra pe piatra din orasul asta...doar un studiu de fezabilitate faceai si gata incalzirea !!!
  2
  9
  Raportează
 • postat de ss
  Miercuri, 29 Martie 2017 14:03
  82.78.127.***
  Ma distrusule tu ce impozit platesti pe drumuri daca nu ai masina, pe scoala ca nu o frecventezi sau pe armata ca oricum baza e in NATO? Vrei ca interesele tale de la baut apa, incalzit, etc sa le platesca tot cei care-si platesc integral acest servicii......integral e o himera, va platim si voua facturile, la noi se incarca la voi se decarca! OPRITI POMANA ELECTORALA, fiecare sa doarma dupa cum isi asterne!
  5
  13
  Raportează
 • postat de Si mai galatean...
  Miercuri, 29 Martie 2017 12:23
  79.116.100.***
  Mai geniule care platesti impozit....pe logica ta,de ce platesc eu impozit pentru drumuri ca nu am masina sau de ce sa platim impozite pentru armata ca nu ne e frica de nimeni sau pentru scoli ca doar am terminat scoala!!!
  10
  21
  Raportează
 • postat de eu
  Miercuri, 29 Martie 2017 10:54
  109.102.62.***
  trebuie asigurata apa calda pe tot parcursul anului! astfel nu are rost! de ce ne obliga sa facem investitii pentru sezonul cald? daca sunt competenti sa resolve in totalitate problema! sa nu uite cei de la primarie ca nu toata populatia in cauza isi permite sa faca investitii! e ca si cum ne oblige sa ne montam toti central termice de apartament pentru siguranta ca vom avea atat apa calda cat si caldura! nu se pot accesa fonduri europene pentru un proiect care sa resolve aceasta problema pentru totdeauna?
  13
  17
  Raportează
 • postat de julien
  Miercuri, 29 Martie 2017 10:43
  5.13.191.***
  este f greu sa renunti la asa o vaca de muls.acest sistem permite jumulirea pulimii cu eficienta deplina.
  17
  16
  Raportează
 • postat de TOTH GALATEAN
  Miercuri, 29 Martie 2017 10:30
  194.105.20.***
  DACA SE MAI AMANA INCHIDEREA, LA ANUL NU MAI PLATESC IMPOZITELE LOCALE !
  20
  15
  Raportează
 • postat de john
  Miercuri, 29 Martie 2017 09:47
  82.79.114.***
  Sperăm ca varianta cu preluarea CET de catre Electrocentrale fie doar o glumă proastă. Adică oamenii să beneficieze de apă caldă doar în sezonul rece. Voi sunteți normali la cap?
  7
  34
  Raportează
 • postat de CAT O SA VA MAI BATETI JOC DE ORASUL ASTA, diletantilor!
  Miercuri, 29 Martie 2017 07:08
  78.96.253.***
  Ramane tot asa, incertitudine, speranta, giga, chipurile,mai ieftina, dar cu aceleasi conducte magistrale de transport al agentului termic, supradimensionate, pline de rugina si cu armaturi intepenite de vreme, din lipsa reviziei si intretinerii curente.
  Gata sa plesneasca la cea mai mica ridicare de presiune.

  Basca sunt aceiasi oameni, cu aceleasi metehne, cu interese meschine, acum, afisand, cameleonic, principiul, desteptul fagaduieste, si prostul trage nădejde!

  Daca Electrocentrale dispunea pana acum de acest mijloc de productie, in conditii mai ieftine ,de ce nu a facut-o pana acum?!!

  Aceasta schimbare a gandirii conceptului incalzirii orasului, pana acum cu surle si trambite,idei, care mai de care fara nicio logica, dovedeste incompetenta manageriala a administratiei, balbaieli care doar amana stabilirea concreta a unui proiect viabil si sanatos in aceasta problema!
  Si, tot asa, se apropie iarna, ca si in anii anteriori!

  Ca in Mitologie, magarul lui Buridan a murit de foame, nehotarat fiind, cu ce sa inceapa mai intai, cu apa, sau cu tainul!

  Mare ti-i prostia in orasul asta!
  6
  34
  Raportează
 • postat de Mihai
  Miercuri, 29 Martie 2017 07:05
  79.116.100.***
  Un pas înainte, doi înapoi? Unde e normalitatea?
  9
  24
  Raportează
 • postat de Galatean
  Miercuri, 29 Martie 2017 06:51
  109.103.134.***
  Eu tot nu inteleg de ce trebuie ca din impozitul pe care il platesc la primarie sa sustin incalzirea centrala din oras, iar pe cale de consecinta, si aberanta incalzire din parti (pereti)? Hai, dom Primar, sunt eu mai baftos pentru ca-s galatean sau care e treaba?
  16
  31
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.