UPDATE | "Balena Albastră" face victime şi în judeţul Galaţi
Foto: Foto: Marius Negri

UPDATE | "Balena Albastră" face victime şi în judeţul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

 

UPDATE - Periculosul joc „balena albastră” pare să fi devenit popular şi în judeţul Galaţi. Mai precis în localitatea Braniştea, unde şapte copii au fost găsiţi cu tăieturi pe antebraţe. Descoperirea a fost făcută chiar de directoarea şcolii, în urma unui control de rutină.

„În urma controlului uniformei de la intrarea în şcoală, i-am căutat şi la mânuţe, auzind la ştiri despre acest joc. Am identificat şapte elevi, unul a afirmat că s-a tăiat mai demult, ceilalţi au spus că au făcut-o din teribilism, din curiozitate, dar nu i-am crezut şi am contactat părinţii. Au venit părinţii, am discutat cu ei şi o singură fetiţă a recunoscut că a accesat jocul balena albastră, ceilalţi nu. Nu mi-a spus cum a ajuns pe site, dar am auzit că a văzut la ştiri şi a fost curioasă”, ne-a explicat Mariana Toma, directoarea Şcolii „Unirea”.

Anchetă la poliţie şi verificări de la medicina legală

Edilul Marian Adamache susţine însă că doi dintre cei şapte elevi ar fi jucat periculosul joc inventat în Rusia şi din cauza căruia sute de adolescenţi şi-au pierdut viaţa. „S-a constatat că din vreo şapte cazuri, care ar fi fost bănuite, două s-au adeverit. Adică respectivii copii au intrat şi au accesat jocul “balena albastră” şi s-au tăiat la mâini şi chiar au intrat în discuţie cu persoanele respective”,ne-a declarat primarul Marian Adamache.

Grav este faptul că, în afară de părinţii fetiţei, care ştiau despre tăieturi, ceilalţi părinţi nici măcar nu au observat că propriii lor copii s-au automutilat. 

S-a constituit imediat o echipă de anchetă, s-au făcut şedinţe cu părinţii, iar psihologii şcolii le-au vorbit elevilor despre pericolele internetului. Mai mult, întreaga poveste a fosta dusă şi la cunoştinţa conducerii Inspectoratului Şcolar, iar directoarea unităţii de învăţământ a fost sfătuită să se adreseze şi poliţiei. Vineri dimineaţă, o echipă din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Galaţi s-a deplasat la faţa locului. A venit şi un medic legist, care a examinat rănile elevilor şi a ajuns la concluzia că acestea sunt superficiale.

Consilierea psihologică, necesară

Jocul „balena albastră” este din ce în ce mai periculos pentru elevi. Psihologii atrag atenţia părinţilor că ar trebui să apeleze la consiliere specializată şi să îşi monitorizeze copiii cât mai bine. „Ei sunt într-o perioadă în care îşi testează limitele, în care autocontrolul nu este bine dezvoltat, în care presiunea grupului are un rol extrem de important. Ei îşi caută identitatea de sine, în general, în contradicţie cu adulţii şi cu autoritatea din jurul lor. Există o criză de încredere, care este specifică vârstei”, ne-a explicat Diamanta Bulai, directorul Centrului Judeţean de de Resurse şi Asistenţă Educaţională, care a precizat că va demara o amplă campanie de informare în şcoli despre pericolele internetului.  

Poliţiştii urmează să stabilească ce a stat la baza gesturilor făcute de cei şapte elevi din Braniştea.


Jocul "Balena Albastră" a ajuns popular la şcoala din Braniştea, unde mai mulţi elevi şi-au provocat leziuni. Ei au urmat regulile jocului găsite pe internet. Se pare că ar fi vorba de şapte elevi.

Balena Albastră este un joc din mediul online care îi manipulează pe tineri să completeze 50 de sarcini, pe parcursul a 50 de zile. Obligațiile pe care jucătorii le au nu sunt simple și cele mai multe au implicații dăunătoare pentru o minte încă fragedă. Aceștia trebuie să își încrusteze pe piele tot felul de înscrisuri și desene, să vizioneze filme horror și să se trezească la ore neobișnuite din noapte. Deja putem să observăm câteva efecte nefaste ale jocului și se știe de ceva vreme că un stil de viață nesănătos și expunerile constante la activități și imagini care prezintă o fațetă întunecată a realității nu fac decât să accentueze starea de neliniște inițială, promovând în rândul unora, cu un spirit mai puțin puternic, gânduri sinucigașe. (playtech.ro)

Vom reveni cu mai multe amănunte de la faţa locului.

Citit 62737 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 08:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.