Fiul unui om de afaceri gălăţean, ARESTAT pentru contrabandă cu ţigări

Fiul unui om de afaceri gălăţean, ARESTAT pentru contrabandă cu ţigări
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Galaţi şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Galaţi au făcut 32 de percheziţii pe raza judeţelor Galaţi, Suceava şi Botoşani, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunii de contrabandă, din care face parte şi fiul omului de afaceri gălăţean Lili Dediu.

Anchetatorii susţin că, în perioada august 2016 - aprilie 2017, pe raza judeţelor Galaţi şi Suceava, a acţionat un grup infracţional organizat cu extensii în Ucraina, sprecializat în introducerea în România, în mod ilegal, a unor importante cantităţi de ţigări şi în comercializarea acestora.

Grupul a fost constituit iniţial de către inculpaţii Arcadie Plamadă, Mihai Petru Cernescu, Daniel Lili Dediu, Liliana Mitrofan şi alţi făptuitori, inclusiv cetăţeni ucraineni. La grupul infracţional organizat au aderat, în septembrie 2016, inculpaţii Vasile Cristinel Jescu şi Alexandru Iulian Borza.

"În timp ce inculpaţii Plamadă Arcadie, Cernescu Petru şi făptuitorii ucraineni aveau rolul de a se ocupa de introducerea în România, din Ucraina, a ţigărilor, pe raza localităţii Vicovu de Sus, judeţul Suceava, şi de depozitarea temporară a acestora, inculpaţii Jescu Vasile Cristinel şi Borza Alexandru Iulian aveau rolul de a transporta ţigările către o parte dintre cumpărătorii acestora, care se ocupau de comercializarea en detail, fiind utilizat, în acest scop, inclusiv autovehicule modificate structural, în vederea disimulării mărfii de contrabandă", se arată într-un comunicat al DIICOT Galaţi. Ţigările erau preluate de la Suceava şi vândute la Galaţi de o filieră pusă la cale de Daniel Lili Dediu şi Liliana Mitrofan, ajutaţi de alţi făptuitori.

Anchetatorii susţin că au fost aduse, ilegal, din Ucraina aproximativ 200.000 de pachete de ţigări de diferite mărci, 21.129 fiind găsite de procurori la percheziţii. Procurorii au identificat şi autovehicule care aveau modificări în scopul disimulării ţigărilor, acestea fiind puse sub sechestru. "A fost găsită şi ridicată aparatură utilizată de membrii grupului în vederea realizării activităţilor ilicite: binocluri de mare putere, aparatură de vedere pe timp de noapte, staţii profesionale de emisie recepţie, aparatură de localizare prin GPS, etc", se mai arată în comunicat.

În urma percheziţiei la garajul lui Daniel Lili Dediu, au fost găsite muniţii pentru diferite tipuri de arme, dar şi cantitatea de 21 de grame de cocaină.

Anchetatorii au găsit şi ridicat în vederea indisponibilizării sumele totale de 15.750 de lei şi 12.950 de euro.

Magistraţii Tribunalului Galaţi au emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru Arcadie Plamadă, Mihai Petru Cernescu, Vasile Cristinel Jescu şi Daniel Lili Dediu, iar 

Alexandru Iulian Borza şi Liliana Mitrofan au fost arestaţi la domiciliu.

Acţiunea a fost desfăşurată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Suceava şi Bacău, precum şi a jandarmilor gălăţeni şi a celor din Bacău. Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale.

Citit 26997 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 09:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.