Cum a rămas Galaţiul fără PIAȚA DE PĂSĂRI
Foto: Marius Prisacariu

Cum a rămas Galaţiul fără PIAȚA DE PĂSĂRI
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Reprezentanţi ai Asociaţiei Columbofile Păsări şi Animale Mici Galaţi au protestat, ieri, timp de două ore, vizavi de Prefectură, în încercarea de a convinge autorităţile gălăţene să le permită din nou să folosească spaţiul cunoscut drept „piaţa de păsări” din Piaţa Centrală. Vânzarea de păsări şi animale mici se suspendase, acolo, încă din iarnă, inclusiv pe fondul diagnosticării, în judeţ, a mai multor păsări sălbatice cu gripă aviară.

Săptămâna trecută, însă, Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi SA (care administrează şi Piaţă Centrală) a primit de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) o înştiinţare potrivit căreia i se ridică autorizaţia prin intermediul căreia putea vinde păsări şi animale mici, ne-a comunicat directorul economic al Pieţelor, Viorica Sandu.

De ce nu se mai pot vinde păsări, în piaţă?

DSVSA Galaţi ne-a informat, prin intermediul unui răspuns scris formulat la solicitarea „Vieţii Libere”, că există un ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), mai exact, 77/2015, care modifică şi completează Norma sanitară veterinară de funcţionare a târgurilor de animale vii , aprobată prin ordinul preşedintelui ANSVSA 16/2010.  De unde reiese că, de fapt, legea prevedea, încă din 2015, că păsările şi animalele mici nu se mai pot comercializa la piaţă.

„Trebuie să menţionăm că Administraţia Pieţelor avea autorizaţie şi că acesteia i s-a ridicat, nu Asociaţiei Columbofililor. Ceea ce facem este să aplicăm prevederile legale în vigoare. Nu putem vinde păsări oriunde şi oricum”, a precizat directorul-executiv al DSVSA Galaţi, dr. Maricica Chiriac.    

Cum spun legea că trebuie să procedeze columbofilii?

„Pentru desfăşurarea de activităţi comerciale cu obiect de activitate vânzare/cumpărare de păsări exotice şi animale de companie, acestea se pot desfăşura în spaţii comerciale tip „magazin pet shop” în baza codului C.A.E.N. 4776; aceste spaţii se pot înregistra sanitar veterinar în conformitate cu prevederile ordinului ANSVSA nr. 16/2010, cu modficările şi completările ulterioare”, se arată în răspunsul scris al DSVSA pentru „Viaţa Liberă”.  

Cu alte cuvinte, ar trebui ca Asociaţia să îşi facă un magazin pet shop, să se autorizeze în baza prevederilor ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 16/2010 în care va putea ulterior vinde păsările de colecţie şi animalele mici.

Columbofilii sunt, însă, nemulţumiţi de această soluţie, motiv pentru care au şi protestat, ieri.  

„Vrem ca lucrurile să nu se schimbe!”

Preşedintele Asociaţiei Columbofile Păsări şi Animale Mici Galaţi, Nelu Laurenţiu Costin spune că un pet-shop nu este avantajos pentru asociaţie şi susţine că autorizaţia sanitară veterinară pe care o are este încă valabilă.

„Noi vrem ca lucrurile să rămână aşa. Ba, poate că am mai reduce din numărul de găini şi alte păsări pentru consum pe care oamenii vin să le vândă acolo. Am veni mai mult cu porumbei, cu papagali, cu diverse animale mici… Ideea este să ne putem cotinua activitatea. Nici nu-i vorba, acolo, despre făcut bani. Unii dintre noi nici măcar nu vând, ci doar expun. Era locul în care ne întâlneam între noi şi cu gălăţenii. Veneau bunici cu copiii acolo. Dar să ne facem pet-shop, n-ar fi avantajos penstru asociaţie” a declarat preşedintele Asociaţiei Columbofile Păsări şi Animale Mici Galaţi, Nelu Laurenţiu Costin.

Prezent la aceeaşi acţiune de protest de ieri, vicepreşedintele Asociaţiei, Mircea Dănăila, spune că n-ar prea vrea să modifice nimic din modul în care funcţiona fosta piaţa:

„Ba, să vină şi cei cu găini. Mai ales dacă sunt membrii Asociaţiei. Că doar şi lor trebuie să le reprezentăm drepturile. Şi dacă ar mai veni o femeie de la ţară, care ar avea de vândut o găină, ce mare problemă ar fi? Suntem asociaţie, deci avem personalitate juridică, avem autorizaţie sanitară-veterinară pentru a funcţiona în acel spaţiu… De ce nu ne lasă acolo, în pace? Că doar nu venim zilnic. Când venim, plătim 4,5 lei pe cuşcă, pe zi. Suntem de acord cu acest preţ. Dar alt spaţiu nu avem cum închiria, pentru că preţurile ar fi foarte mari”, spune Mircea Dănăilă.  

Cine şi-a făcut pet-shop, vinde

Tot în Piaţa Centrală, dar în incinta Halelor Vechi, sunt comercianţi care vând şi peşti de acvariu, dar şi păsări exotice. Diferenţa este, potrivit directoarei economice a Pieţelor, Viorica Sandu, că respectivii au formele legale întocmite şi în aceste condiţii pot vinde.

„Când am aflat despre intenţia columbofililor de a protesta, i-am invitat la discuţie. Ne-am întâlnit chiar astăzi (ieri – n.r.) de dimineaţă. La acceaşi masă npi, columbofilii şi reprezentantul DSVSA. Noi ne oferim să modernizăm acel spaţiul şi să li-l închiriem. Sau să le punem la dispoziţie alt spaţiu. Dar nu o putem face decât în litera legii. În zilele următoare, voi vorbi şi cu colegii mei de la celelalte Administraţii ale Pieţelor din ţară, ca să vedem cum rezolvă şi dumnealor problemele”, a precizat Viorica Sandu.  

De unde mai poată gălăţeanul cumpăra o pasăre vie?

„Comercializarea păsărilor se poate face doar în baza prevederilor Ordinului preşedintelui ANSVSA 14/2014. Cu alte cuvinte, păsări – găini vii de consum, să spunem – se pot vinde de către producător la poarta fermelor sau de către intermediari, autorizaţi în baza ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 40/2010. Din câte am înţeles, s-ar putea cumpăra păsării vii dintr-un târg autorizat, cum e cel de la Tecuci, de exemplu, dar nu dintr-o piaţă. Cine spune că nu mai poate cumpăra, spre exemplu, găini vii sau pui din portbagajul maşinii, din piaţa de păsări a Galaţiul, trebuie să ştie că, potrivit legii, nici până acum n-ar fi avut dreptul să o facă, potrivit legii.

„Se va putea!”, spune primarul Ionuţ Pucheanu   

Sunt două probleme acolo: punctul e prea aproape de bloc şi nu respectă limita impusă de DSVSA. Li s-a pus în vedere crescătorilor posibilitatea de a fi amenajată o nouă piaţă în Piaţa de gross şi au refuzat, spunând că e prea departe, iar oamenii s-au obişnuit să vină în Piaţa Centrală. Am găsit o scăpare în lege şi le-am propus ca Asociaţia să facă un contract cu piaţa pentru a închiria toată suprafaţa, oar Piaţa va veni cu îmbunătăţi. Se va putea! Avem un proiecţel acolo, cu o parte din subsolul halelor noi care s-ar putea transforma în piaţă pentru animale vii”, a precizat primarul oraşului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

 

Citit 10991 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Mai 2017 13:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.