Cum a rămas Galaţiul fără PIAȚA DE PĂSĂRI
Foto: Marius Prisacariu

Cum a rămas Galaţiul fără PIAȚA DE PĂSĂRI
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Reprezentanţi ai Asociaţiei Columbofile Păsări şi Animale Mici Galaţi au protestat, ieri, timp de două ore, vizavi de Prefectură, în încercarea de a convinge autorităţile gălăţene să le permită din nou să folosească spaţiul cunoscut drept „piaţa de păsări” din Piaţa Centrală. Vânzarea de păsări şi animale mici se suspendase, acolo, încă din iarnă, inclusiv pe fondul diagnosticării, în judeţ, a mai multor păsări sălbatice cu gripă aviară.

Săptămâna trecută, însă, Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi SA (care administrează şi Piaţă Centrală) a primit de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) o înştiinţare potrivit căreia i se ridică autorizaţia prin intermediul căreia putea vinde păsări şi animale mici, ne-a comunicat directorul economic al Pieţelor, Viorica Sandu.

De ce nu se mai pot vinde păsări, în piaţă?

DSVSA Galaţi ne-a informat, prin intermediul unui răspuns scris formulat la solicitarea „Vieţii Libere”, că există un ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), mai exact, 77/2015, care modifică şi completează Norma sanitară veterinară de funcţionare a târgurilor de animale vii , aprobată prin ordinul preşedintelui ANSVSA 16/2010.  De unde reiese că, de fapt, legea prevedea, încă din 2015, că păsările şi animalele mici nu se mai pot comercializa la piaţă.

„Trebuie să menţionăm că Administraţia Pieţelor avea autorizaţie şi că acesteia i s-a ridicat, nu Asociaţiei Columbofililor. Ceea ce facem este să aplicăm prevederile legale în vigoare. Nu putem vinde păsări oriunde şi oricum”, a precizat directorul-executiv al DSVSA Galaţi, dr. Maricica Chiriac.    

Cum spun legea că trebuie să procedeze columbofilii?

„Pentru desfăşurarea de activităţi comerciale cu obiect de activitate vânzare/cumpărare de păsări exotice şi animale de companie, acestea se pot desfăşura în spaţii comerciale tip „magazin pet shop” în baza codului C.A.E.N. 4776; aceste spaţii se pot înregistra sanitar veterinar în conformitate cu prevederile ordinului ANSVSA nr. 16/2010, cu modficările şi completările ulterioare”, se arată în răspunsul scris al DSVSA pentru „Viaţa Liberă”.  

Cu alte cuvinte, ar trebui ca Asociaţia să îşi facă un magazin pet shop, să se autorizeze în baza prevederilor ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 16/2010 în care va putea ulterior vinde păsările de colecţie şi animalele mici.

Columbofilii sunt, însă, nemulţumiţi de această soluţie, motiv pentru care au şi protestat, ieri.  

„Vrem ca lucrurile să nu se schimbe!”

Preşedintele Asociaţiei Columbofile Păsări şi Animale Mici Galaţi, Nelu Laurenţiu Costin spune că un pet-shop nu este avantajos pentru asociaţie şi susţine că autorizaţia sanitară veterinară pe care o are este încă valabilă.

„Noi vrem ca lucrurile să rămână aşa. Ba, poate că am mai reduce din numărul de găini şi alte păsări pentru consum pe care oamenii vin să le vândă acolo. Am veni mai mult cu porumbei, cu papagali, cu diverse animale mici… Ideea este să ne putem cotinua activitatea. Nici nu-i vorba, acolo, despre făcut bani. Unii dintre noi nici măcar nu vând, ci doar expun. Era locul în care ne întâlneam între noi şi cu gălăţenii. Veneau bunici cu copiii acolo. Dar să ne facem pet-shop, n-ar fi avantajos penstru asociaţie” a declarat preşedintele Asociaţiei Columbofile Păsări şi Animale Mici Galaţi, Nelu Laurenţiu Costin.

Prezent la aceeaşi acţiune de protest de ieri, vicepreşedintele Asociaţiei, Mircea Dănăila, spune că n-ar prea vrea să modifice nimic din modul în care funcţiona fosta piaţa:

„Ba, să vină şi cei cu găini. Mai ales dacă sunt membrii Asociaţiei. Că doar şi lor trebuie să le reprezentăm drepturile. Şi dacă ar mai veni o femeie de la ţară, care ar avea de vândut o găină, ce mare problemă ar fi? Suntem asociaţie, deci avem personalitate juridică, avem autorizaţie sanitară-veterinară pentru a funcţiona în acel spaţiu… De ce nu ne lasă acolo, în pace? Că doar nu venim zilnic. Când venim, plătim 4,5 lei pe cuşcă, pe zi. Suntem de acord cu acest preţ. Dar alt spaţiu nu avem cum închiria, pentru că preţurile ar fi foarte mari”, spune Mircea Dănăilă.  

Cine şi-a făcut pet-shop, vinde

Tot în Piaţa Centrală, dar în incinta Halelor Vechi, sunt comercianţi care vând şi peşti de acvariu, dar şi păsări exotice. Diferenţa este, potrivit directoarei economice a Pieţelor, Viorica Sandu, că respectivii au formele legale întocmite şi în aceste condiţii pot vinde.

„Când am aflat despre intenţia columbofililor de a protesta, i-am invitat la discuţie. Ne-am întâlnit chiar astăzi (ieri – n.r.) de dimineaţă. La acceaşi masă npi, columbofilii şi reprezentantul DSVSA. Noi ne oferim să modernizăm acel spaţiul şi să li-l închiriem. Sau să le punem la dispoziţie alt spaţiu. Dar nu o putem face decât în litera legii. În zilele următoare, voi vorbi şi cu colegii mei de la celelalte Administraţii ale Pieţelor din ţară, ca să vedem cum rezolvă şi dumnealor problemele”, a precizat Viorica Sandu.  

De unde mai poată gălăţeanul cumpăra o pasăre vie?

„Comercializarea păsărilor se poate face doar în baza prevederilor Ordinului preşedintelui ANSVSA 14/2014. Cu alte cuvinte, păsări – găini vii de consum, să spunem – se pot vinde de către producător la poarta fermelor sau de către intermediari, autorizaţi în baza ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 40/2010. Din câte am înţeles, s-ar putea cumpăra păsării vii dintr-un târg autorizat, cum e cel de la Tecuci, de exemplu, dar nu dintr-o piaţă. Cine spune că nu mai poate cumpăra, spre exemplu, găini vii sau pui din portbagajul maşinii, din piaţa de păsări a Galaţiul, trebuie să ştie că, potrivit legii, nici până acum n-ar fi avut dreptul să o facă, potrivit legii.

„Se va putea!”, spune primarul Ionuţ Pucheanu   

Sunt două probleme acolo: punctul e prea aproape de bloc şi nu respectă limita impusă de DSVSA. Li s-a pus în vedere crescătorilor posibilitatea de a fi amenajată o nouă piaţă în Piaţa de gross şi au refuzat, spunând că e prea departe, iar oamenii s-au obişnuit să vină în Piaţa Centrală. Am găsit o scăpare în lege şi le-am propus ca Asociaţia să facă un contract cu piaţa pentru a închiria toată suprafaţa, oar Piaţa va veni cu îmbunătăţi. Se va putea! Avem un proiecţel acolo, cu o parte din subsolul halelor noi care s-ar putea transforma în piaţă pentru animale vii”, a precizat primarul oraşului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

 

Citit 10280 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Mai 2017 13:46

3 comentarii

 • postat de galatean
  Luni, 08 Mai 2017 08:16
  Din 1981 am fost un vizitator constant si deseori cumparator de pasari si animale mici. Pentru cine isi aminteste, in acele vremuri piata de pasari era pe terenul unde acum este blocul de la intersectia Movilei - Carnabel, cu cooperativa de credit la parter.

  Piata de pasari si animale mici a fost dintotdeauna o bucurie de weekend a atator galateni pasionati. Cum se face ca in atatia zeci de ani nu a existat absolut nici o problema vizavi de contaminarea cu gripa aviara etc etc, si acum dintr-o data piata de pasari a devenit o bomba epidemiologica ?? De ce nu spuneti clar ca interesul in acest subiect este desfiintarea comertului cu animale vii indigene, in beneficiul marilor firme? Cum va imaginati ca vor putea sustine o mana de pasionati cheltuielile cu functionarea unui pet-shop, avand in vedere ca piata de pasari e o activitate de weekend, fara mari beneficii financiare?

  Orice lucru bun care se mai intampla pe la noi trebuie in cele din urma desfiintat, fiindca asa ne cere UE? De ce sa alerg in tot judetul ca sa caut pasari, iepuri etc, atata vreme cat in piata de pasari gaseam pe alese la un loc tot ce ma interesa? Cat de cretini pot fi cei care au legiferat comercializarea animalelor mici si pasarilor de curte in magazine pet-shop, cand dintotdeauna acest lucru s-a facut in aer liber?

  Nadejdea e sa se mai implice Marian Baila in organizarea expozitiilor de acum cativa ani, in acel spatiu de vizavi de piata de gros, fiindca din ce se vede piata de pasari si animale mici din Galati ar putea fi condamnata la disparitie de incompetenta si indiferenta autoritatilor locale.
  0
  2
  Raportează
 • postat de gorenje
  Joi, 04 Mai 2017 09:17
  Comertul trebuie sa fie in spatiu bine amenajat, igienizat, cu toate facilitatile si sa existe un responsabil pentru orice problema apare acolo. Altfel ne uitam in continuare ca la o minune cand se construieste cate un supermarket sau mall. Cine dorecte pasari ieftine sa caute in comunele din apropiere. Mai exista si internetul, unde se poate organiza o piata de pasari virtuala rapid, comod, ieftin si fara autorizatie.
  2
  9
  Raportează
 • postat de frv
  Joi, 04 Mai 2017 09:11
  Bine ca se autorizeaza vanzare de mancare pentru caini si pisici in halele de alimente (spatiu inchis), de pute de la un kilometru, de-ti muta nasul din loc... Va dati seama ce ar inseamna vanzarea de animale in subsolul halelelor noi, de asemenea, spatiu inchis (hala de legume si fructe) ?!?... ne-am tampit cu totul.
  0
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.