REPORTAJ | Cartierul gălățean unde problemele par că nu se mai rezolvă
Foto: ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

REPORTAJ | Cartierul gălățean unde problemele par că nu se mai rezolvă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cartierul unde problemele par că nu se mai rezolvă. Cam asta ar putea fi spus pe scurt despre Micro 39, o zonă care, deşi a suportat schimbări de-a lungul anilor şi arată ceva mai bine decât înainte, se confruntă cu aceleaşi situaţii care par să nu îi dea pace.

Locuitorii din zonă au ţinut să ne spună că şi-ar dori ca autorităţile să mai facă ceva în legătură cu cartierul lor deoarece, față de altele, acesta nu e la fel de îngrijit şi de modern. Revoltaţi, oamenii spun că s-au săturat de containerele de gunoi care sunt în permanenţă pline, de haitele de câini zgomotoşi care nu îi lasă să se odihnească, dar şi de gropile din asfalt care au fost peticite iar şi iar în zadar. Cu toate că în 2012 a fost inaugurată noua hală, care promitea să fie modernă şi să asigure condiţii, aceasta nu a fost decât o mică consolare pentru gălăţenii din cartier. Deşi hala era menită să descongestioneze piaţa lucrul ăsta nu s-a întâmplat decât într-o mică măsură. Dacă o parte dintre comercianţii de fructe şi legume şi-au găsit un loc înăuntru, ceilalţi ocupă încă aleile din proximitatea pieţei. Pe lângă ei mai sunt cei ce vând haine sau produse de uz caznic ori flori şi care ocupă marea majoritate a locului şi aşa puţin.

Comercianţii ambulanţi nu sunt singura problemă, câinii vagabonzi sau oamenii străzii sunt şi ei de găsit în piaţă printre tarabe şi magazine. La fel şi gunoaiele lăsate în urmă de trecători pentru care coşul de gunoi nu e o opţiune. Unii locatari de la blocurile din apropiere ne-au mai spus că, noaptea, zona pieţei poate fi periculos de traversat şi că e indicat să fie evitată dacă se poate, în mare din cauza câinilor care îţi pot ieşi în cale. Din cauza asta aceştia îşi doresc ca autorităţile să facă ceva în privinţa asta.

Cea mai mare nemulţumire pare să fie totuşi lipsa spaţiilor verzi pentru petrecerea timpului liber. Există un parc care a fost reabilitat, însă nu a fost şi întreţinut astfel că în prezent se află într-o stare proastă, cu alei plin de gropi şi leagăne rupte. Sunt multe locuri unde ar putea fi amenajat un parc de mici dimensiuni în care gălăţenii din Micro39 să se relaxeze, însă totul depinde de autorităţi şi dacă vor vrea să facă ceva.

Deşi s-au făcut eforturi spre cosmetizarea cartierului, ele nu au fost suficiente pentru că problemele majore cu care zona se confruntă de ani buni nu au fost rezolvate nici acum.

Parcul pentru copii, într-o stare proastă

În spatele halei din cartierul gălăţean Micro 39 A se află un parc pentru copii. Din punct de vedere al dotărilor nu putem spune că lipseşte ceva esenţial, acesta având leagăne, tobogane, balansoare şi o groapă cu nisip, însă starea acestora nu este deloc una bună. Nici parcul şi nici dotările sale nu au mai fost întreţinute semn că nu există interes din partea autorităţilor în ceea ce îl priveşte. Locuitorii din zonă se plâng de el şi şi-ar dori ca acesta să fie reabilitat curând.

Cartierul, sufocat de maşini. Parcările, doar un vis

Din cauza faptului că nu sunt prea multe locuri de parcare, locatarii din zonă se văd nevoiţi să parcheze pe unde apucă. În Micro 39 situaţia maşinilor care încurcă traficul şi pietonii e destul de serioasă. Mai ales că marea majoritate a spaţiului care ar fi putut fi folosit drept parcare e luat de garajele mari şi inestetice care sunt construite, de cele mai multe ori, unul lângă altul. Pe lângă asta, cei ce nu îşi parchează maşina în propriile garaje, deoarece le folosesc ca spaţiu de depozitare, ocupă locurile şi aşa puţine de pe lângă acestea. Astfel că ceilalţi şoferi sunt obligaţi fie să se îngrămădească în puţinele parcări disponibile, fie să ocupe loc pe vreo alee îngustă.

Din păcate, autorităţile nu par să fie receptive la problema care s-a tot accentuat. Acestea nu se grăbesc nici să ofere un răspuns, nici să ia măsuri pentru a face locuri de parcare. Gălăţenii care locuiesc în cartier spun că multe dintre maşini ajung parcate pe trotuare şi că pietonii sunt astfel forţaţi să meargă pe drum pentru a compensa lipsa de spaţiu. Puţinele parcări pe care le-am găsit noi sunt pline de gropi, urme ale unor asfaltări făcute de mântuială, aşa că unii evită să le folosească, preferând să caute alte locuri pentru a nu strica maşina. Pe lângă trotuare, şi refugiile de autobuz sunt folosite ca loc de parcare cu toate că din punct de vedere legal nu este permis.

Din păcate situaţia pare să nu aibă rezolvare cu toate că soluţii ar fi. Depinde doar de autorităţi acum dacă vor lua măsuri pentru a face locuri de parcare ori dacă vor continua să ignore problema ca până acum. În 2013 a existat ceva speranţă în acest sens atunci când în Micro 39 B a fost inaugurat un parc de cartier pe un loc unde se aflau înainte câteva garaje. Părea să fie începutul unei modernizări mult aşteptate însă totul s-a oprit acolo urmând ca de acum încolo să existe posibilitatea să se facă ceva şi pentru celelalte zone ale cartierului Micro 39 care sunt sufocate de maşinile care par să se înmulţească pe zi ce trece. Micro 39 are nevoie de o modernizare ca la carte şi un prim pas poate fi făcut prin amenajarea mai multor locuri de parcare.

Prea multe garaje

Situaţia garajelor a scăpat de mult de sub control în cartierul Micro 39. Acolo există alei pe care se află doar aceste construcţii inestetice lucru care îi deranjează pe unii locatari din zonă. Mulţi sunt de părere că în locul lor ar putea fi făcute parcuri sau parcări, lucru care ar oferi un aspect plăcut şi degajat. Autorităţile nu au reuşit să dărâme nici măcar unul dintre garajele ridicate aici, de când au început campania de demolare a acestora în oraş. În acelaşi timp există persoane care nu se arată deranjate de cutiile de beton inestetice susţinând că au şi ele utilitatea lor. Cu toate astea marea majoritate doreşte să se ia măsuri cu privire la ele pentru că astfel s-ar moderniza şi cartierul care, de altfel, stă pe loc de mult timp, chiar dacă s-a încercat cosmetizarea lui.

Pe lângă faptul că nu sunt plăcute ochiului, acestea mai pot fi şi o sursă de pericol deoarece de la ele pot izbucni incendii, mulţi dintre proprietari improvizându-și în ele, se pare, instalaţii electrice nesigure. Gălăţenii din Micro 39 speră de ani buni că acestea vor dispărea, aşa cum s-a înâmplat în alte cartiere, înainte ca acţiunea de demolare să ia o pauză pe termen nedefinit.

Gropile din asflat împânzesc cartierul

Un alt lucru care ne-a fost semnalat de locuitorii din zonă sunt gropile din asflat care dau mar bătă de cap şoferilor. Aceastea sunt aproape la tot pasul aşa că e aproape imposibil să nu treci peste una în drum spre muncă. De-a lungul timpului s-au tot peticit străzile şi aleile de printre blocuri însă munca de proastă calitate s-a văzut pentru că noul asflat nu a rezistat prea mult cedând după puţin timp. Autorităţile par să se mulţumească doar să repare de mântuială sperând că va ţine.

Crengi la tot pasul

Furtuna din 20 aprilie a lăsat urme adânci în oraş şi cu precădere în Micro 39 unde au căzut destul de mulţi copaci. După ce autorităţile au strâns copacii au rămas în urmă crengile a căror responsabilitate nu a vrut să şi-o asume nimeni. Locatarii din zonă le-au strâns cum au putut şi le-au lăsat în grădinile blocurilor aşteptând pe altcineva să vină să le ia de acolo. Aceştia sunt foarte indignaţi că şi la două săptămâni de la furtună încă nu au reuşit să scape de ele.

Maidanezii, în număr mare în cartier

Una dintre cele mai evidente şi persistente probleme ale cartierului e cea a câinilor fără stăpân. Cu toate că o parte dintre ei au mai fost duşi în adăposturi de-a lungul timpului asta nu a fost suficient pentru că fenomenul nu a fost stopat. Micro 39 e una dintre zonele unde poţi să vezi haite de maidanezi destul de des, lucru care îi deranjează pe locuitorii de acolo deoarece câinii pot deveni agresivi dacă le încalci teritoriul. Oamenii şi-ar dori ca autorităţile să găsească o soluţie şi pentru ei mai ales că uneori poate fi o adevărată aventură numai să îţi scoţi propriul câine afară la plimbare. S-au făcut şi sesizări însă nu s-a mişcat nimic, iar situaţia continuă să se agraveze.

În ciuda acestui lucru, nimeni nu pare să ia măsuri pentru a mai reduce numărul câinilor. În anii trecuţi autorităţile au făcut apel şi la oameni să nu mai abandoneze animale pe stradă sau să-şi lase proprii câini să se împerecheze cu cei de afară deoarece nu fac altceva decât să contribuie şi ei la această problemă.

Refugiu de tramvai degradat

În zona pieţei Micro 39 se află două staţii de tramvai care ar avea mare nevoie să fie modernizate. Nici şinele nu sunt într-o stare prea bună, fiind vechi şi degradate de vreme. Dacă în marea majoritate a zonelor unde se află şine de tramvai şi staţii aferente lor s-au făcut reparaţii, în acest cartier, lucrurile par să fi rămas la fel. Autorităţile nu par să dea niciun semn că au de gând să aducă zona la standarde normale de funcţionare.

Unde venim joi

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 11 mai, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în Ţiglina II, la chioşcul nostru de pe Strada Constructorilor pentru a ne spune ce neplăceri aveţi în cartierul dumneavoastră, dar şi ce poate face Primăria pentru a le remedia.

În caz că nu ajungeţi la întâlnirea cu cititorii

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, problemele cu care vă confruntaţi în zona în care locuiţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată spre publicare. Vă mulţumim!

Citit 11728 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 09:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.