Un electrician din Şiviţa dă viaţă pereţilor şi gardurilor

Un electrician din Şiviţa dă viaţă pereţilor şi gardurilor
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

O fată cu o cheie în gură, un tablou care înfăţişează natura la asfinţit, un supererou, ori, pur şi simplu, viaţa la sat şi realităţile din cârciumile zonei. Asta pot vedea pe mai multe garduri, dar şi pe câţiva pereţi de magazine şi locuinţe oamenii din Şiviţa.

Operele îi aparţin lui Sorin Grecu, un artist plastic în vârstă de 47 de ani, a cărui meserie de bază nu are nimic de-a face cu arta. "Sunt de meserie electrician. Dar, când s-a dat ordonanţa cu privatizarea companiilor, am cam rămas fără loc de muncă. A mai mers un an, doi cu munca pe la unul şi pe la altul, dar apoi mi-am dat seama că trebuie să mă apuc de altceva. Şi am luat-o pe drumul ăsta. Am şi patalama la mână, că am făcut şcoala de artă cu fostul director Simion Mărculescu, dar n-am învăţat nici măcar să fumez de la el. Dacă ai talent, ai şi-atât! La şcoală nu înveţi mare lucru!", ne-a povestit, râzând, Sorin Grecu.

Un artist şiviţean la Paris

Pe Sorin Grecu l-am găsit, luni, în jurul prânzului, muncind la o fântână arteziană, pentru un consătean. "Sunt liber profesionist. Zilier, mai pe româneşte. Fac ce vrea fiecare om, unde mă cheamă. Azi am, spre exemplu, de făcut o arteziană, cu un model tip copac, foarte frumos o să iasă. Mâine poate am altă lucrare. Nu se ştie niciodată", ne-a mai explicat bărbatul.

Pentru că plata în România nu este extraordinară, Sorin Grecu şi-a încercat norocul şi pe alte meleaguri. Mai precis, în capitala Franţei. "Am o grămadă de prieteni plecaţi, ba prin Italia, ba prin Spania. I-am tot întrebat dacă nu se găseşte şi pentru mine ceva acolo. Uite că am avut ceva noroc în Franţa, la Paris. Tot desene am făcut, dar şi amenajări interioare. Am făcut chiar şi desene 3D, pe asfalt, în Paris", povesteşte şiviţeanul.

Inspiraţia vine din... pahar 

Curioşi să aflăm ce îl inspiră pe artistul din Şiviţa, l-am luat la întrebări. "Păi, pentru mine e simplu. Lucrez pe ce are omul, pe ce vrea el, pe model, dacă are, sau pe ce am eu în cap. Beau o bere, mă uit la perete şi ştiu deja ce aş vrea să fac. Spre exemplu, pe poarta mea am desenat o fată cu cheia în gură. Nu mă întrebaţi ce reprezintă, că nu aş şti să vă zic. Poate faptul că uit mereu pe unde îmi las cheile", ne mai spune, cu un zâmbet larg, talentatul gălăţean.

Necăsătorit şi fără copii, Sorin Grecu este un exemplu pentru tinerii din localitatea gălăţeană Şiviţa. "Să vă arate pe Facebook ce lucrări face, astea pe aici prin sat sunt lucruri uşoare pentru el. Pe internet, acolo să vedeţi lucrări complexe", ne-a spus, în treacăt, un bărbat, coleg pe şantierul de o zi cu Sorin Grecu.

 

 

Citit 19274 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 22:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.