Dacă vrei confort la Galaţi, plăteşti chirie ca în Bucureşti sau Cluj
Foto: Marius Prisacariu

Dacă vrei confort la Galaţi, plăteşti chirie ca în Bucureşti sau Cluj
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Gălăţeanul şi-ar permite să stea, cu chirie, doar într-o garsonieră îngrămădită şi urât mobilată, judecând după salariul mediu din judeţ. Pentru o locuinţă decentă, ar trebui să plătească la fel ca un bucureştean, cu toate că banii care se câştigă la noi în oraş sunt, în medie, mult mai puţini.

Chiria lunară pentru o garsonieră din Galaţi în care să ai cât de cât spaţiu de locuit - adică măcar 25-28 metri pătraţi - costă cam 165-175 de euro pe lună, echivalentul a 750-800 de lei. Destul de mult, în condiţiile în care, în 2012-2013, cu aceeaşi sumă îţi puteai închiria, în Galaţi, un apartament cu două camere, mobilat şi utilat.

Problema nu este însă doar creşterea de preţ, ci faptul că, pentru 700-800 de lei, mobila din garsonieră este, de regulă, veche sau de proastă calitate, bucătăria e doar o nişă cu electrocasnice îngălbenite, iar în baie cu mare greutate ar încăpea două persoane în acelaşi timp. Dacă vrei condiţii puţin mai bune, trebuie să plăteşti mai mult. Iar pe acest segment, de garsoniere mai bine mobilate şi utilate, preţurile din Galaţi concurează cu cele din marile oraşe ale ţării. Şi n-ar trebui, de vreme ce gălăţeanul câştigă, în medie, mult mai puţin decât bucureşteanul sau clujeanul.

Iată câteva exemple.

În blocul I de la Tribunal, un proprietar cere pe o garsonieră cu suprafaţă utilă de doar 25 metri pătraţi o chirie de 230 de euro pe lună. La cursul zilei, înseamnă cam 1.050 de lei. E adevărat că garsoniera respectivă e "open space", fără geamul şi uşa care despart camera de micul balcon şi la fel de adevărat e că spaţiul este renovat, mobilat şi utilat cu plită pe inducţie, cu televizor LCD, cu aer condiţionat şi cu maşină de spălat. Se vede că proprietarul a investit nişte bani ca să poată oferi o cazare cât de cât confortabilă, într-un spaţiu atât de mic. Cu toate astea, preţul e greu de plătit într-un oraş  în care salariul mediu, la nivelul lunii aorilie, era de 2.192 lei pe lună, sensibil sub media naţională.

Cu 1.000 lei pe lună, am găsit în Sectorul 5 din Bucureşti o garsonieră de 34 metri pătraţi, renovată şi utilată, cu baie dotată cu cadă. În plus, prin Sectorul 4, în zona Piaţa Reşiţa, am găsit, de închiriat, o garsonieră cu baie şi bucătărie relativ spaţioasă, la 197 de euro (circa 900 de lei) pe lună. Sigur, niciuna dintre aceste garsoniere nu se află în zona de Centru, ci spre periferia Capitalei. Merită, însă, menţionat că sunt la periferia unui oraş în care salariu mediu lunar este de 3.106 lei pe lună.

La 230 de euro pe lună, am găsit, în Cluj, o garsonieră de 28 de metri pătraţi, în Union, spre Mănăştur. Arată cam ca garsoniera din Galaţi. Costă, pe lună, cât cea din Galaţi. Nu e în centrul Clujului, dar e, totuşi, în oraş. Iar salariul mediu, în Cluj, a ajuns la 2.626 de lei.

Citit 7660 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.