Promisiuni şi strategii în învăţământ | SANCȚIUNI pentru editurile care au întârziat livrarea manualelor
Foto: ”Viața liberă”, Marius Negri

Promisiuni şi strategii în învăţământ | SANCȚIUNI pentru editurile care au întârziat livrarea manualelor
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Prezent la aniversarea celor 150 de ani de existenţă a Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, s-a arătat foarte încântat de faptul că s-a înregistrat o participare record la completarea chestionarelor privind temele de acasă ale elevilor.

Ministrul a afirmat că, cel mai probabil, săptămâna aceasta vor fi centralizate şi toate datele din aceste chestionare, iar la final ele vor fi făcute publice. Întrebat de jurnalişti despre manualele şcolare, care anul acesta au ajuns cu mare întârziere în şcoli, Liviu Pop a reiterat ideea de sancţiuni pentru edituri. „Conform contractului, sancţiunea este de 0,5 la sută pentru fiecare zi de întârziere. Am înţeles că, vineri, toate editurile au finalizat livrarea manualelor către inspectoratele şcolare. Urmează ca aceia care au semnat contractele să aplice sancţiunile la acele edituri care, în câteva judeţe, anumite discipline nu au livrat la timp. Nu pot să vă spun câte anume, sunt vreo 60 de contracte pentru toate disciplinele, cu toate editurile. În medie, ştim că un manual costă vreo 10 lei, din punctul acesta de vedere este simplu de calculat, depinde cât a întârziat. Nu am date exacte, dar vorbim totuşi de câteva sute de mii de manuale distribuite, aproape un milion”, a explicat Liviu Pop.

Pop a declarat faptul că toate manualele au ajuns, într-un final, pe băncile elevilor, iar pe site-ul ministerului acestea există şi în variantă online. „Este foarte important că pentru actuala generaţie de elevi de clasa a V-a, care nu au primit în ultimii cinci ani de zile manuale la timp, când au fost în a III-a au primit manualele în mai, dar atunci nu era atâta interes în zona aceasta. Acum, când baronii manualelor şi auxiliarelor au pierdut finanţări grase, încearcă să plângă pe umerii elevilor. Normal este ca elevii să primească manuale la început de an şcolar şi lucrul acesta se va întâmpla de anul viitor. De aceea, am modificat legea. Ne propunem ca în perioada imediat următoare să demarăm procedura pentru anul şcolar viitor şi undeva în aprilie-iunie să avem manualele finalizate”, a mai adăugat Liviu Pop.

Clădirile aflate în paragină, în proprietatea autorităţilor locale

După ce a reiterat ideea că, până în 2019, întregul sistem de învăţământ va avea o nouă programă şcolară, iar lucrurile se vor schimba radical, Liviu Pop a ţinut să clarifice şi problema clădirilor fostelor unităţi de învăţământ, aflate acum în paragină. „Dacă aţi fi lecturat strategia privind infrastructura şcolară, pe care acum două săptămâni am lansat-o în dezbatere, strategie în baza căreia am finanţat cele 2.500 de construcţii de creşe, reabilitări de clădiri prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, vedeaţi că toate aceste clădiri care au avize de schimbare de destinaţie, temporară sau permanentă, nu mai au elevi în ele de mulţi ani, vor fi cedate autorităţilor locale. Nu are sens să ţinem aceste clădiri, care, de fapt, contribuie din plin la un procent scăzut de clădiri care au autorizaţie de funcţionare. Astăzi, sunt undeva la 32.000-33.000 de imobile, de clădiri, dar am făcut demersurile către inspectoratele şcolare să ne comunice care sunt acele clădiri unde de 10-20 de ani nu au fost activităţi educative şi în acelaşi timp cele care au astăzi aviz”, a explicat Liviu Pop. El a promis că, imediat ce va centraliza datele privind aceste clădiri, le va face publice. Mai mult, ministrul a promis că va face publice şi datele privind şcolile care nu au autorizaţie pentru siguranţa la incendiu.

Citit 1833 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.