Președintele SUA, Donald Trump şi oamenii săi de încredere, printre care vicepreşedintele JD Vance şi secretarul de stat Marco Rubio, au decis să-i spună preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să părăsească Casa Albă, după o dispută în faţa presei pe care cei doi şefi se stat au avut-o, vineri, în Biroul Oval.
Donald Trump a spus că Zelenski este nerecunoscător pentru ajutorul oferit de SUA şi că nu se află "într-o poziție de a negocia", apoi le-a ordonat lui Rubio și consilierului pentru securitate națională, Mike Waltz, să-i spună că a venit momentul să plece. Trump și JD Vance l-au avertizat pe Zelenski că SUA se vor retrage din ecuație dacă autoritățile de la Kiev nu încearcă să ajungă la un acord pentru încheierea războiului. În replică, Zelenski le-a spus că Vladimir Putin și oficialii ruși și-au încălcat cuvântul în mai multe rânduri, îndemnând Washingtonul să nu facă "niciun compromis cu un ucigaș".
Ulterior discuţiei din Biroul Oval, ucrainenii se aflau într-o cameră separată, procedură standard pentru liderii străini aflaţi în vizită, înainte ca delegaţiile celor două ţări să ia prânzul împreună. Chiar dacă mâncarea era pregătită, ucrainenilor li s-a transmis să plece. Oficialii Casei Albe au susținut că ucrainenii au vrut continuarea discuțiilor, dar s-au lovit de un răspuns negativ. Cei doi președinți urmau să susțină şi o conferință comună de presă, însă evenimentul a fost anulat. Nici acordul privind resursele minerale ucrainene nu a mai fost semnat.
"Mulțumesc, America, mulțumesc pentru sprijin, mulțumesc pentru această vizită. Mulțumesc președintelui Statelor Unite ale Americii, Congresului și poporului american. Ucraina are nevoie de o pace justă și durabilă și exact la asta lucrăm", a declarat Volodimir Zelenski, după scenele tensionate de la Casa Albă.
Într-un comunicat de presă ulterior, președintele SUA l-a acuzat pe omologul său ucrainean că "nu este pregătit pentru pace" și că "a fost lipsit de respect" în cadrul discuției de vineri. "Se poate întoarce când va fi pregătit pentru pace”, a declarat Donald Trump.
Europa se poziţionează de partea lui Zelenski
"Cred că am avut dreptate să ajutăm Ucraina, să sancționăm Rusia acum trei ani și să continuăm să o facem", a reacționat președintele Franței, Emmanuel Macron, după ce discuțiile de la Casa Albă s-au transformat într-o confruntare aprinsă, cu schimburi dure de replici în fața camerelor video. Macron și-a subliniat clar poziția: "Rusia este agresorul, iar Ucraina este poporul agresat".
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, au postat același mesaj pe conturile lor de socializare, exprimându-și sprijinul ferm pentru Ucraina: "Demnitatea ta onorează curajul poporului ucrainean. Fiți puternici, fiți curajoși, fiți neînfricați. Nu sunteți niciodată singuri, dragă președinte Zelenski".
Nici alte reacții ale liderilor europeni nu au întârziat să apară. Premierul Poloniei, Donald Tusk, a scris "Dragă Zelenski, dragi prieteni ucraineni, nu sunteți singuri".
Johann Wadephul, adjunct al CDU, partidul viitorului cancelar Friedrich Merz, a reacționat dur: "Scenele de la Casa Albă sunt șocante. Cum îl poți înjunghia în spate pe președintele unei țări invadate? Europa liberă nu va trăda Ucraina!".
Premierul Spaniei, Pedro Sánchez, s-a alăturat și el liderilor europeni care și-au exprimat sprijinul și solidaritatea față de Ucraina, după schimbul de replici dintre Trump, Vance și Zelenski. "Ucraina, Spania este alături de voi", a declarat Sánchez, subliniind angajamentul continuu al țării sale față de Ucraina.
În SUA, Chris Murphy, senator democrat din Connecticut, a numit întreaga scenă "O rușine absolută pentru America".
În schimb, mesajele oficialilor ruși au lăudat decizia lui Donald Trump. Într-unul dintre acestea, fostul preşedinte Dmitri Medvedev a spus că Zelenski a primit o "palmă straşnică binemeritată" în Biroul Oval.