Fostul cinematograf ”Flacăra”, transformat în depozit de gunoi. REPORTAJ în orașul fără centru, dar cu multe periferii (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Fostul cinematograf ”Flacăra”, transformat în depozit de gunoi. REPORTAJ în orașul fără centru, dar cu multe periferii (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Gălăţenii care locuiesc încă dinainte de Revoluţie în Micro 38, 39 şi 40 îşi mai aduc aminte cu nostalgie de momentele în care mergeau la cinema, cu toată familia. Din fostul cinematograf "Flacăra" nu a mai rămas acum decât clădirea ruinată, plină de şobolani şi folosită pe post de tomberon.

În fiecare gaură căscată în pereţii fostului cinematograf zac înghesuite pungi cu gunoaie. Mirosul este insuportabil, iar priveliştea îţi aduce în minte imagini din Pripiat, oraşul-fantomă ucrainean aflat la doar câţiva kilometri de Cernobîl. La intrarea dinspre stradă, câţiva muşterii stau pe terasele improvizate ale cârciumilor din zonă. Oamenii nu par deloc deranjaţi de focarul de infecţie care se cască la doar câţiva metri de halbele lor. Înainte de 89, toată lumea ştia "Flacăra" drept cinematograful la care filmele ajungeau după ce treceau prin tot oraşul. Chiar şi aşa, oamenii care locuiesc în zonă îşi aduc aminte cu tristeţe de momentele în care se înghesuiau pentru a prinde un loc în sala de cinema. Uneori, aceasta era singura lor formă de divertisment, pe lângă simulacrul de program dat la televizor timp de câteva ore pe zi. "Cu zece minute înainte ca filmul să înceapă, era rândul copiilor să intre pentru desenele animate. Desenele animate erau atât de rare la televizor, încât vă închipuiţi ce bucurie era pe capul micuţilor. Iar, atunci, cartierul era plin de copii, nu ca acum", povesteşte Săndel Mitache, un gălăţean care locuieşte de peste 40 de ani în zonă.

Aflat în proprietatea autorităţilor locale

Clădirea fostului cinematograf "Flacăra" a fost câştigată de Primăria Galaţi de la RADEF RomâniaFilm, alături de cinematograful "Dacia" şi de Grădina de Vară "Central". În urmă cu un an şi jumătate, Primăria Municipiului Galaţi anunţa că "gălăţenii trebuie, din nou, să se bucure de aceste săli, acum puternic degradate şi nefolosite". Autorităţile nu au specificat însă şi când vor putea gălăţenii să aibă parte de o astfel de bucurie. Oricum, având în vedere cinematograful modern deschis în mall-ul din apropiere, proiectul pare deja îngropat pe vecie.

O parcare şi un parc de joacă, lăsate în beznă

Chiar în apropiere de fostul cinematograf "Flacăra" se află o parcare şi un mic loc de joacă pentru copii. Ambele locuri se scufundă în beznă noaptea, din cauza lipsei iluminatului public din zonă. Oamenii spun că au făcut numeroase sesizări pe această temă, însă fără niciun rezultat. "Este o chestiune care ţine de siguranţa persoanei şi a bunurilor sale. Oamenii îşi lasă maşinile parcate peste noapte aici, în întuneric, iar terenul devine ideal pentru eventualii hoţi. Nici nu ai curaj să treci noaptea prin zonă. Înainte, mai erau şi câini fără stăpân, dar acum numărul lor s-a redus. Probabil că îi ridică. Am dori să se rezolve odată problema cu iluminatul. Tot cartierul este afectat. Autorităţile trebuie să ştie că noi existăm şi în afara campaniilor electorale", spune Dumitru Apostol, un gălăţean în vârstă de 77 de ani.

Gunoaiele, ridicate "mai târziu"

Joia trecută, în jurul orei 10,00, tomberoanele din Micro 40 erau încă pline cu gunoi menajer. Pungile care nu au mai încăput în tomberon au fost lăsate lângă, iar mirosul resimţit era înţepător. Din cauza cantităţii de gunoi şi a duhorii, am suspectat că deşeurile nu mai fuseseră ridicate de câteva zile. Oamenii cu care am vorbit ne-au asigurat însă că gunoaiele sunt luate zilnic, deşi "mai târziu".

După blocurile gri se ghicește viitorul Galațiului

În mod normal, atunci când un oraş se dezvoltă, este de aşteptat ca și mahalalele de la marginea sa să preia modelul întregului şi să evolueze. În cazul în care pentru un întreg municipiu lucrurile merg din rău în mai rău, de la an la an, este de presupus că modelul are toate şansele să cunoască o evoluţie în răspăr, periferia devenind astfel cea care dictează tonul general.

De-a lungul deceniilor, Micro 40 a fost arătat mereu cu degetul atunci când cineva a făcut referire la mizeria urbană, la blocurile cu aspect de ghetou, la scandaluri, bătăi, peşti, prostituate şi sărăcie. Mulţi dintre noi încă mai consideră zona drept una semi-urbană, în cel mai bun caz. Nimeni nu locuieşte de plăcere în Micro 40, preţurile locuinţelor de aici sunt la jumătate faţă de cele din alte cartiere "muncitoreşti" gălăţene, iar trecătorii preferă, de cele mai multe ori, să ocolească distanţă de câteva străzi decât să taie drumul spre destinaţie direct prin cartier.

Cu toate acestea, pentru cine a trăit şi s-a obişnuit cu aspectul Galaţiului din ultimii ani, Micro 40 nu mai apare în lumina şocantă de altădată. Asta nu se întâmplă, bineînţeles, pentru că în această mahala s-ar fi schimbat cine ştie ce în bine. Din contră, cartierul pare să fi rămas încremenit în timp, cu aceleaşi buruieni crescute luxuriant, cu trotuarele pline de fisuri şi de denivelări şi cu aleile pe care bezna deplină pune stăpânire odată cu venirea nopţii. Problema cu adevărat importantă este că întreg oraşul, indiferent de zonă, a început să semene cu Micro 40.

Piaţa Centrală arată ca un talcioc scump şi cu pretenţii, aleile din Mazepa devin veritabile uliţe înglodate după orice ploaie mai serioasă, cele mai mari parcuri din oraş sunt fie neîngrijite, fie neiluminate pe timp de noapte, iarba de pe Faleza inferioară este lăsată să crească până deasupra genunchilor, iar clădirile istorice lăsate în paragină pe Domnească, Bălcescu sau Eroilor sunt antireclama perfectă pe care Galaţiul şi-o poate face.

Rufele murdare nu se spală în public, dar se usucă în faţa blocului

Multe dintre scările de bloc din Micro 40 nu dispun de uscătoare şi nici de balcoane, astfel încât singura soluţie rămasă la îndemâna gospodinelor este să întindă rufele la uscat în faţa blocului sau pe adevărate instalaţii pe bază de scripeţi, montate între peretele blocului şi cel mai apropiat copac. Astfel, la o simplă trecere pe aleile din cartier pot fi văzute o mulţime de haine şi de lenjerii de pat puse la uscat afară, fie la parter, fie la etaj.

Mână în mână cu această practică merge şi bătutul covoarelor la bară, uneori chiar sub fereastra vecinului de la parter. Unii dintre locuitorii din zonă au spus că uneori izbucnesc adevărate scandaluri între cei veniţi să bată covoarele afară şi locatarii nemulţumiţi că mizeria le este băgată astfel în casă. Potrivit unei decizii luate în Consiliul Local Galaţi, anul acesta, uscatul rufelor pe sârmele întinse în jurul blocurilor şi bătutul covoarelor afară sunt interzise. De asemenea, conform legii, nici grătarele încinse în faţa blocurilor nu sunt permise.

Locuri de joacă lăsate de izbelişte

Printre numeroasele lucruri care îi nemulţumesc pe gălăţenii din Micro 40 se numără şi faptul că locurile de joacă pentru copii sunt puţine şi prost întreţinute. Unele leagăne lipsesc, iar altele atârnă rupte, îndoite şi ruginite. Pe alocuri, buruienile cresc nestingherite. În cele trei locuri de joacă pe care le-am văzut, joia trecută, nu era niciun copil. În schimb, peste stradă, la vecinii din Micro 39B, parcul modern amenajat era plin de copii însoţiţi de părinţi sau de bunici.

Panou electric lăsat neasigurat

În partea de nord a cartierului, în apropiere de fostul cinematograf "Flacăra", un bărbat ne-a adus la cunoştinţă faptul că un panou electric amplasat pe o alee dintre blocuri este abandonat cu uşa smulsă din balamale, ceea ce poate reprezenta un pericol pentru copiii care se joacă în zonă. "Nici nu mai ţin minte de când panoul este lăsat aşa. Vara, vin destul copii pe la bunici şi ies să se joace în zona asta. Oricând se poate întâmpla o tragedie", a spus gălăţeanul, fără a dori să-şi facă public şi numele.

Joi, venim în Micro 18

Cotidianul "Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care aceștia se confruntă în zona în care locuiesc. Joi, 12 iulie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în Micro 18, în faţa chioşcului de ziare situat vizavi de Spitalul Judeţean, pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri şi probleme din cartierul dumneavoastră, dar şi ce pot face autorităţile pentru a le rezolva. În cazul în care nu puteţi ajunge la întâlnirea cu reporterul "Vieţii libere", ne puteţi lăsa sesizările dumneavoastră şi în secţiunea de comentarii a acestui articol sau ni le puteţi transmite pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 10996 ori Ultima modificare Marți, 10 Iulie 2018 00:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.