Vizitatorii Galaţiului, întâmpinaţi cu tone de mizerie. La bac şi portul de ambarcaţiuni, apa trece, gunoaiele rămân! GALERIE FOTO
Foto: Ovidiu Amălinei

Vizitatorii Galaţiului, întâmpinaţi cu tone de mizerie. La bac şi portul de ambarcaţiuni, apa trece, gunoaiele rămân! GALERIE FOTO
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Chiar dacă autorităţile se bat cu pumnul în piept că se luptă pentru curăţenia oraşului, inclusiv pentru a-l face mai atractiv pentru potenţialii vizitatori ai Galaţiului, taman una dintre zonele reprezentative pentru municipiu zace îngropată în tone de gunoaie. Mai mulţi gălăţeni ne-au sesizat că, pe Faleza Dunării, indiferent că vorbim de Trecerea Bac, Portul Marina sau zona de promenadă, nimeni nu vede păturile de gunoi care "ornează" malurile.

Mormane de peturi, crengi şi tot felul de resturi intrate în descompunere îi întâmpină în aceste zile pe călătorii care vin cu bacul de pe malul tulcean al Dunării. Zilele călduroase n-au făcut decât să amplifice duhoarea, aşa că, vrând-nevrând, prima impresie pe care o ai când pui piciorul în Galaţi este că ai nimerit într-o hazna. Lumea se minunează, strâmbă din nas şi… încearcă să se îndepărteze cât mai repede de malul urât mirositor.

"Dom’le, chestia asta e ca şi cum ai avea musafiri acasă, iar tu i-ai întâmpina cu coşul de gunoi pus pe masă! Culmea, Dunărea este, poate, lucrul cel mai de preţ pe care îl are Galaţiul, toţi care vin pe aici vor să o vadă, dar uite cum ne batem joc şi de oameni, şi de apă!", ne spune domnul Costel Panait, care tocmai aştepta să ia bacul pentru a traversa Dunărea.

"Eu stau şi mă întreb, firma cu bacul face o grămadă de bani cu trecerea Dunării, mai ales acum că este sezon şi mai merge lumea la mare, mii de maşini cred că trec pe aici! La câţi bani se iau pe bilete, chiar nu s-a găsit nimeni să strângă gunoaiele astea? Apoi, dacă lor nu le pasă, Primăria, Ecosalul, cei se ocupă de domeniul public, unde sunt?", mai zice supărat nea Costel.

Portul gunoaielor

Iar povestea de la bac nu e singulară. La doar o aruncătură de băţ, Portul Marina - ce s-ar dori unul dintre punctele de atracţie în ceea ce priveşte turismul, a devenit… portul gunoaielor. Nici celor care îl administrează, dar nici proprietarilor bărcilor de fiţe ancorate acolo, şalupe de zeci de mii de euro, nu par să le pese că portul este asaltat de gunoaie de tot felul.

"Mai ţineţi minte? Când au deschis portul au venit cu miniştri, cu autorităţi, s-a făcut mare tam-tam! Uite acum să vină miniştrii, să taie panglica şi la gunoaiele astea!", ne spune doamna Rodica V. "Şi mai este o chestiune, dacă tot a venit vorba de portul de ambarcaţiuni. Se vrea, chipurile, să fie ceva aşa mai de lux, dar ia uitaţi ce gheretă au pus pe pasarela aia! Zici că e veceul din fundul curţii! Zic şi eu, aşa, ca aspect, chiar n-au găsit o soluţie mai bună decât bazaconia aia?", mai spune doamna Rodica.

La pescuit de buturugi

Mai sunt însă şi alte locuri în care s-au adunat gunoaie. Buturugile aduse de ape au făcut un fel de baraje, numai bune pentru a colecta toată mizeria de pe Dunăre, ne-a spus unul dintre undiţarii de malul fluviului: "Eu mai vin la pescuit aici, aşa de distracţie, aşa că ştiu cum merg lucrurile. În anii trecuţi, mai veneau unii să scoată buturugile, lemnele, să le folosească drept lemn de foc. Eu nu înţeleg, de exemplu, de ce nu-i scot să facă curăţenie pe cei care primesc ajutoare sociale, că n-au chipurile de lucru. Uite că este de treabă!".

Pontoanele-restaurant au scăpat de mizerie

Problema cu gunoaiele care se adună de pe Dunăre nu este una nouă. Şi în anii trecuţi am avut sesizări din partea cetăţenilor privind aglomerările de gunoaie aduse de apă. Numai că, dacă în anii trecuţi erau prinse "în ofsaid" restaurantele plutitoare, iată că anul acesta lucrurile nu s-au mai repetat. Fie n-au mai ajuns gunoaiele la ei, după ce au "ancorat" la portul de ambarcaţiuni, fie că au strâns ce a mai adus apa, cert e că în acest an la terasele respective nu mai sunt probleme.

Citit 5445 ori Ultima modificare Miercuri, 08 August 2018 00:22

4 comentarii

 • postat de Galatean
  Miercuri, 08 August 2018 07:05
  82.137.12.***
  Portul Marina.... Marina Bay ce să mai...

  :)))))

  BRĂILA BATE PE DEPARTE GALAŢI când vine vorba de ambarcaţiuni uşoare şi o "Marina" mult mai bogată.


  Cât despre expresii idioate gen National Arena... de parca am fi USA... sunt sătul.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Realistul
  Marți, 07 August 2018 14:10
  82.78.252.***
  E un subiect la care autoritatile statului isi arunca pisica unii altora, ne-am obisnuit deja... tipic psd.
  Sa vedeti minunatie de Dunare la Drobeta si Orsova, la vale insa e jale.
  1
  10
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Marți, 07 August 2018 08:22
  5.12.177.***
  Un oras plin de gunoaie peste tot, inclusiv pe Dunare. Ce fac administratiile portuare? Toata mizeria asta nu este de ieri sau de azi, este de ani de zile, de ce? Din cauza incompetentei, a indolentei si a prostiei. In ultimii 25 de ani, in fruntea acestor companii, asa zise dministratii portuare, au fost numai ageamii care hraneau partidele de la putere, pentru a-si pastra functiile. Cand au aparut fondurile europene, mai rau, furaciuni si nepricepere, multa prostie tolerata de ministrii care s-au perindat la ministerul transporturilor, care mai de care mai incompetent. Habar nu aveau, nu erau scoliti de cum se realizeaza un proiect european dar cheltuiau banii europeni avand in spate alte firme si firmulite care le dadeau o mana de ajutor dar care pretindeau, la randul lor, niste avantaje. In stadiul asta suntem si azi.
  0
  10
  Raportează
 • postat de cetațean
  Marți, 07 August 2018 08:13
  109.102.62.***
  Există prevederi legale clare pentru astfel de situații, există autorități care sunt plătite să verifice aplicarea legii, dar nu există interes .... Cum să deranjăm partidul?!.....ce spuneți domnule Iulian Cozma?
  1
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.