Disperare la cote maxime într-o margine a orașului Galați. Bădălan, cartierul-fantomă în care trăiesc oameni

Disperare la cote maxime într-o margine a orașului Galați. Bădălan, cartierul-fantomă în care trăiesc oameni
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Desprins parcă din filmele de groază, Bădălan este un cartier pentru care însuşi Hitchcock ar fi invidios. Drumul către el este anevoios, printre buruieni răzlețe, care reușesc să ascundă întregul spectacol aproape apocaliptic pe care realitatea îl joacă zilnic pentru locuitorii lui, căci vizitatorii sunt, practic, inexistenţi.

Am înaintat temătoare, cu acea senzaţie de gol în stomac, rezultat al unei empatii bine instalate în codul meu genetic. Golul s-a adâncit, devenind un hău din care cu greu am reuşit să ies, chiar şi după încheierea vizitei dureroase.

Aveam senzaţia că din blocurile cenuşii, fără geamuri sau uşi, ne pândesc fantome, care-şi au culcuş în spaţiile goale care au adăpostit cândva familii.

Am păşit într-un apartament a cărui uşă de la intrare lipsea cu desăvârşire, ca o invitaţie către un bizar platou de filmare, nicidecum către un loc în care s-a desfăşurat, odinioară, viaţa. O viaţă normală, a unei familii obişnuite. Am încercat să realcătuiesc, în minte, modul în care erau orânduite, cândva, camerele. Două dormitoare, o sufragerie, o baie şi o bucătărie în care mai existau câteva piese de mobilier abandonate.

Oamenii-poveste, locuitori ai unui Galați ascuns de ochii lumii

Prinsă cu desăvârşire în atmosfera tabloului înfiorător, am avut senzaţia că inima mi s-a oprit la auzul vocilor de jos.

Coborând în goană scările, am întâlnit, în faţa blocului, o mână de oameni, locuitori ai acestui loc, atât de impropriu unui trai civilizat.

Erau dornici să fie ascultaţi, dar, mai ales, ajutaţi. Trăiesc în condiţii mizere, fără apă, curent sau căldură. Printre ei, se află și Florin Ojog, tată a doi copii, care locuieşte însă aici doar cu soţia. Au fost nevoiţi să-şi trimită copiii pe la rude, pentru a-i feri, pe cât posibil, de traiul anevoios. O familie dezbinată de Agrogal, proprietarul spațiilor, care le cere evacuarea, fără ca nimeni să le ofere nimic la schimb. Nici măcar false promisiuni. Au încercat în fel și chip să se debaraseze de ei, ca de niște ghimpi care stau bine înfipţi în planurile lor de viitor. Au apelat la cele mai barbare metode, lipsindu-i de condiţiile elementare de trai.

Cei mai mulţi au plecat, rămânând cei lipsiţi de soluţie. În cazul acestora, au intervenit mascaţii, aşa cum ne-a declarat și o bătrână în vârstă de 93 de ani, care şi-a văzut agoniseala de-o viaţă aruncată pe geam. Mobilierul dânsei zace la câţiva metri de imobil, iar amintirile zac înăuntru. Le-a lăsat pe toate acolo și vine în vizite scurte și dese, care-i menţin mintea vie. S-a mutat la fiul dumneaei, într-o casă construită tot în cartierul-fantomă, asupra căreia planează, fireşte, aceeaşi frică teribilă a evacuării. A venit în 1960, acum 58 de ani, în Bădălan, cartier în care, cândva, se putea locui decent. Acum, îşi doreşte doar să trăiască până se va face dreptate, dacă tot nu a putut să moară în casa dumneaei, cum și-ar fi dorit.

O pâine pentru domnul primar

Nu voi intra aici în detaliile bătăliei legale care este în desfășurare. Vreau doar să îi vadă cititorii pe acești oameni, prin ochii mei. Fiindcă, deși cartierul e o fantomă, oamenii sunt vii. Și, în ciuda greutăților aproape incomensurabile peste care trebuie să treacă zilnic, nu și-au pierdut nici speranța, nici simțul umorului. Alăturându-se grupului cu care stăteam de vorbă, pensionarul Vasile Mălăiescu şi-a dorit să adauge o notă ironică discuţiei, transmițându-i un mesaj domnului primar. L-am imortalizat în timp ce îi întindea, în mod simbolic, un dar edilului nostru: "O pâine pentru domnul primar!". Semn că oamenii încă așteaptă un gest de sprijin din partea municipalității. Fiindcă, nu-i așa, Centenarul Unirii ar trebui să-i includă și pe ei, deși n-am văzut urmă de steag la fața locului.

Citit 14049 ori Ultima modificare Joi, 29 Noiembrie 2018 01:26

8 comentarii

 • postat de Sebi
  Luni, 10 Decembrie 2018 10:15
  86.127.209.***
  Orice om normal incearca sa-si cumpere o proprietate pana la 50 de ani. Acele blocuri trebuie demolate.
  Sunt case in mediul rural aproape gratis si au si 2000 mp curte.
  Nu sunt rau dar omul munceste ca sa scape de :
  - foame
  - frig
  - conditii improprii de locuit.
  Comunistii au promis ca rezolva aceste probleme si n-au reusit.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Daniela
  Miercuri, 28 Noiembrie 2018 20:51
  93.34.147.***
  Imi este scarba de asa primari si oameni cu puterea de-a schimba in bn populatia si orasul respectiv. Nu cred ca v-a veni vre un primar sa faca ceva bun,toti lupta doar pt functii,nicidecum pt bn populatii...pana la alegeri numai promisiuni,apoi nimic concret.
  Si pe str Garii,din casa in care am copilarit ne-au evacuat cine a luat-o,a cui apartine nu stim nimic,primaria adcunde,dar acum acea casa edte in paragina,este cuib pt prostituate(d-ml primar,nu crezi mergi si convingete cu ochii tai),apoi RADIO CLUB,cladirea imensa tot din aleea garii,este o paragina,aproape sa se darame,chiar inconjurata,,pericol de prabusire",chiar in fata acestei cladiri devastate sta un domn senator...dar nu ii pasa sa i-a masuri.
  Intr-un cuvant ,,NEPASARE"din partea primarilor..RUSINE!
  3
  4
  Raportează
 • postat de Suzana
  Miercuri, 28 Noiembrie 2018 19:15
  82.137.12.***
  E bine e foarte bine dar sa INTRODUS EUTANASIA? Domnul DRAGNEA știe ce faceți prin Galați?
  3
  0
  Raportează
 • postat de Maria
  Miercuri, 28 Noiembrie 2018 13:49
  195.135.251.***
  Eu am copilărit acolo , pentru mine a fost unul din cele mai frumoase locuri , aveam o școala extraordinar de frumosa , scola nr 3 , Biserica care este vecina cu școala era centrul de întîlnire între Toți noi vecini din Badalan duminica bunicii mei acolo au trăit aproape toată viața lor , acum sint fantome Si doar amintiri . De fiecare data cind revin acasă acolo ma trage inima , încerc sa regăsesc casa in care am crescut .... Nimic nu mai este la fel . Am reușit in Septiembre sa intru in vechea mea școala este o ruină ca tot in jurul ei :( . TRIST TRIST ....
  1
  21
  Raportează
 • postat de Ciprian2019
  Miercuri, 28 Noiembrie 2018 12:00
  90.95.114.***
  Pffff … De ce nu readuce la viata nimeni zona aia ? Cica sunt proiecte .. ? Pentru ce anume ? Nu se poate ocoli zona sau gasi alta pentru acestea ? De-a lungul cailor ferate nu s-a mai facut nimic de ani de zile .. Sunt atatea cocioabe de-a lungul ei .. Ca sa nu mai spun de cate gunoaie am vazut .. Trist .. Si iarna devine de-a dreptul deprimant .. Nu doar o zona din oras , ci tot orasul .. Doar luminitele de Craciun incearca sa mai arunce un pic de culoare , ca in rest e gri .
  5
  16
  Raportează
 • postat de Marius
  Miercuri, 28 Noiembrie 2018 11:44
  81.12.149.***
  Domnule Primar, aveţi consilieri locali care să rezolve aceste probleme sociale ale gălăţenilor?
  Domnule Primar, aţi fost vreodată în vizită prin acest cartier amărât al Galaţiului în mandatul dvs?
  Domnule Primar, nu credeţi că de 1 Decembrie ar trebui să vă faceţi o mea-culpa şi să vă daţi în mod onorabil DEMISIA?
  Nu de alta, dar sunt destule persoane care v-ar lua locul şi care s-ar apleca mai mult asupra cetăţenilor, ar avea grijă de ei, nu i-ar lăsa în frig toată iarna şi fără apă caldă (măcar aşa amărâtă cum era cea din Combinat)..
  10
  21
  Raportează
 • postat de Maxim
  Miercuri, 28 Noiembrie 2018 10:53
  5.13.184.***
  Sa ne fie rusine tuturor ca nu putem avea grija de semenii nostri mai putin norocosi (inclusiv prin votarea unor oameni incompetenti).

  Sa-i fie rusine primarului pentru ca este datoria lui sa fie atent la suferintele locuitorilor si sa le gaseasca rezolvare.
  8
  20
  Raportează
 • postat de Sandu
  Miercuri, 28 Noiembrie 2018 08:18
  90.95.63.***
  Daca ai merge in Egipt la Cairo un oras cu peste 20 miloane de locuitori ai vedea oameni care locuiesc in cimitire mai bine zis in cavouri .In capitala Braziliei sunt cartiere in care milioane de oameni traiesc in cocioabe de carton .In India foarte multi dorm pe strada.Chiar si in occident am vazut oameni saracui care dorm prin gari sau la metrou.Nicio societate nu a rezolvat problemele tuturor oamenilor.
  10
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.