În Arcaşilor - taxe de oraş, condiţii de ţară (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

În Arcaşilor - taxe de oraş, condiţii de ţară (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Bariera Traian este un cartier al contrastelor. De la străzi asfaltate, la drumuri de pământ pline de gropi, de la vile impunătoare, la case dărăpănate, de la garduri frumoase, la terenuri virane acoperite de bălării sau de la maşini luxoase, la căruţe, toate convieţuiesc în cartierul aflat la intrarea în oraşul Galaţi.

Situată pe partea dreaptă, cum ieşi din oraş, strada Tunelului face legătura cu centura de camioane, fiind o stradă frecventată de sute de camioane care vin sau pleacă din Galaţi. Strada Tunelului pare a fi raiul pe pământ atunci când ieşi de pe orice altă străduţă perpendiculară pe ea. Toţi cei care locuiesc în această zonă  pot spune că trăiesc la ţară şi nu la oraş. Toate străzile dintre case sunt de pământ, multe sunt pline de gropi şi denivelări, iar atunci când plouă noroiul este rege, aşa că cizmele de cauciuc nu trebuie să lipsească din dotarea nimănui. Oamenii s-au obişnuit cu asta şi nu prea mai au speranţe că se va schimba în viitorul apropiat.

Stradă Regală, drum comunal

Aceleaşi drumuri de pământ se pot întâlni şi pe străduţele perpendiculare pe strada Arcaşilor, acolo unde locuiesc zeci de personalităţi şi oameni de afaceri din Galaţi. Zona se extinde, iar lucrările de construcţie sunt în plină desfăşurare. Oamenii care îşi construiesc acum casele nu au însă privilegiul de a circula pe un drum asfaltat, ci pe unul de pământ, plin de denivelări. Aşa se întâmplă şi pe strada Aleea Regală, unde, ca o ironie a sorţii, „regalitatea” este una rurală, drumul fiind format în urma bătătorii şi nu a amenajării.

Pe lângă toate acestea, acolo unde au fost amenajate drumuri şi au şi fost asfaltate, circulaţia se desfăşoară cu foarte mare dificultate. Şi asta din cauza faptului că strada este extrem de îngustă, având loc doar o maşină mică. De o autoutilitară sau, şi mai grav, de o autospecială de pompieri nici nu poate fi vorba, acestea neavând spaţiu de manevră. Aşadar, în caz de incendiu la vreuna dintre vilele construite pe o astfel de alee, că stradă nu poate fi numită, intervenţia salvatorilor se va face cu foarte mare dificultate, în detrimentul celor care locuiesc în zonă.

Tot pe strada Arcaşilor mai poate fi observat un lucru, şi anume că, pe lângă casele impunătoare, şi-au găsit loc şi mormanele de gunoaie. Probabil că, peste ani, mormanele de gunoaie vor fi îndepărtate şi locul lor va fi luat de case. Până atunci însă estetica zonei, dar şi sănătatea locuitorilor au mult de suferit.

Cetăţenii cer semafoare pe strada Traian

Dinspre strada Traian spre DN26 circulaţia este foarte intensă. Sute sau poate mii de maşini trec, pe ambele sensuri, în fiecare zi. De o parte şi de alta a străzii sunt însă case, iar oamenii sunt nevoiţi să circule şi pe jos, nu doar cu maşina. Vrând, nevrând, localnicii de prin zonă sunt obligaţi, la un moment dat, să traverseze strada dintr-o parte în alta. De mai mulţi ani, oamenii au solicitat ca, la trecerile de pietoni, precum cea de lângă Automecanica sau cea din dreptul Spitalul de Boli Infecţioase, să fie montate semafoare, astfel încât să nu mai fie nevoiţi să aştepte minute în şir până când li se acordă prioritate. Mai mult, oamenii au explicat că un semafor cu buton ar uşura circulaţia pietonilor şi nu ar perturba traficul maşinilor. Asta nu s-a întâmplat, aşa că pietonii sunt încă nevoiţi să aştepte minute bune pentru a traversa strada, iar atunci când nu o fac îşi pun propria viaţă în pericol, deşi traversează pe trecerea de pietoni.

Pe stradă, mai puţin periculos decât pe trotuar

Marea majoritate a trotuarelor din cartierul bariera Traian nu pot fi numite aşa. Şi asta pentru că nu au mai fost reparate de foarte mult timp, iar circulaţia pietonilor pe ele poate fi considerată un sport extrem. Dacă mai ai şi un baston care să te ajute să te deplasezi sau dacă eşti într-un cărucior cu rotile, atunci este mult mai sigur să circuli pe carosabil, alături de autoturisme. Trebuie precizat că trotuarul din fotografie este chiar lângă Spitalul de Boli Infecţioase.

Citit 7302 ori Ultima modificare Marți, 26 Februarie 2019 10:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.