Evaluaţi acest articol
(19 voturi)
7 comentarii

Cu o parcare, două parcuri şi câteva garaje demolate nu se face primăvară, cel mai bun exemplu în acest sens fiind cartierul Ţiglina 2, care suferă la modul acut de lipsa implicării edilitare. Trotuare ciuruite şi neasfaltate de nu se mai ştie când, gropi, baterii de garaje sortite să reziste în detrimentul unei lipse acute de locuri de parcare. Totul îngropat într-o imensă mare de vegetaţie, nu doar inestetică, dar şi periculoasă. 

Ar fi lipsit de sens să reiterăm ce înseamnă cartierul Ţiglina 2 în geografia Galaţiului. Cartier cu pretenţii, situat în zona centrală, una dintre zonele vechi şi cuminţi ale urbei. Implicit, aglomerată şi cu necesităţi mari de a fi ţinută din scurt când vine vorba de îngrijire din partea societăţilor edilitare, fie că e vorba de spaţii verzi, de gunoi, de străzi şi parcări. Toate par însă să fi îngheţat într-o bulă a timpului, căci un simplu periplu prin cartier, într-o zi oarecare a săptămânii, arată clar că pe aici rar se mai trece. Sau deloc, în unele privinţe. Peisajul apocaliptic din zona Oficiului Poştal, spre exemplu, de pe bulevardul George Coşbuc, sau în spatele blocului M2, în zona blocurilor C, pe strada Crizantemelor, fac lejer de ruşine cartierul cu pretenţii în faţa mărginaşului, să spunem, Micro 39. Şi asta nu ar fi tot, pentru că realitatea care poate fi constatată de oricine trece prin zonă sau, cu atăt mai mult, de cei care locuiesc în Ţiglina 2 şi plătesc impozite aferente zonei centrale contrastează izbitor cu planurile măreţe promovate de municipalitate acum câţiva ani în ceea ce priveşte intenţiile de resistematizare. Planurile au vizat însă o mică parte a cartierului şi sunt departe de a-i fi rezolvat problemele.

Ce s-a făcut 

S-a făcut mult promovata parcare cu 122 de locuri în spatele Liceului Pedagogic, fiind astfel satisfăcute revendicările şoferilor care sunt în tranzit în zonă şi care nu aveau efectiv unde să îşi lase maşinile, dar şi ofurile militanţilor împotriva garajelor, dispărute unul câte unul. S-a făcut un parc, aferent blocului E 6, vizavi de parcare, care, pentru că a "mâncat" aproape tot spaţiul verde, a stârnit mai multe controverse decât aprecieri. Oamenii care locuiesc în acel imobil au protestat vehement împotriva iniţiativei despre care susţineau că le va fura liniştea şi spaţiul şi că îi va îngrădi efectiv ca la puşcărie. Primăria dădea atunci asigurări că proiectul parcului, prevăzut cu băncuţe, nu cuprindea împrejmuirea cu un gard, dar, se pare, schiţele au fost revizuite, iar parcul este înconjurat pe tot perimerul cu o mândreţe de gard cam de 1,70 metri înălţime, care trece inclusiv prin faţa ferestrelor locatarilor de la parterul blocului aferent. S-a mai făcut un părculeţ vizavi de Grădiniţia nr. 9, binevenit pentru mămici şi pitici, dar care, încet încet, în toată prospeţimea lui, începe să dea semne de paragină, din cauza buruienilor ce tind să formeze un gărduţ viu pe lângă cel deja existent.

Ce a rămas

Au rămas baterii de garaje care rezistă în zone despre care actuala administraţie a oraşului a promis că vor face obiectul altor planuri de sistematizare. Când şi cum, nu se ştie, cert este că, deocamdată, locurile dintre construcţiile care adăpostesc maşini sau sunt transformate în magazii ori paravane pentru beciuri te trimit cu gândul la o zonă recent bombardată din Beirut. Printe garaje pândesc gropi adânci, nu se ştie dacă sunt rezultatul unor surpări ori a unor lucrări de demolare făcute fără simţ de răspundere, unde poate cădea lejer un om sau roata unei maşini. Acolo unde au fost demolate garaje şi nu s-a trecut la sistematizarea zonei, ruinele au rămas pe poziţii, cu gropile din fundaţii "la vedere", parţial năpădite de buruieni şi la "discreţia" oricărui copil sau animal. Au rămas alei ciunţite de vreme sau de roţile maşinilor parcate care pe unde a apucat proprietarul, pentru că locurile sunt puţine, iar un trotuar, o alee sau un spaţiu verde constituie alternativele unice, deşi necivilizate, de a putea staţiona. Vechile zone de agrement dintre blocuri, unde odată erau bănci, mese de tenis, într-un cuvând spaţii de recreere pentru tineri şi copii, au rămas pete cenuşii, neluate în seamă de zeci de ani, degradate şi devenite simple locuri de tranzit. Au rămas, în interiorul cartierului, gardurile de sârmă veche, în contrast cu cele noi, amplasate la stradă, în Constructorilor spre exemplu, şi care dau impresia, împletite fiind cu vegetaţie crescută necontrolat, că pe acolo nu a mai trrecut demult nimeni căruia să-i pese. Şi nici nu trece decât atunci când urgenţa vreunui plan de sistematizare devine iminentă sub presiuni care nu au nicio legătură cu interesul general al oamenilor dn Ţiglina 2.

Înotul prin bălării, proba de anduranţă

Nici Ţiglina 2, la fel ca toate celelalte cartiere ale oraşului, nu a fost scutită de uitare. Uitare la capitolul igienizare a spaţiilor verzi, rămase în acest an aşa cum a dat Dumnezeu, de la răsăritul primul fir de iarbă. Bălăriile au invadat tot ce înseamnă spaţiu verde, iar gardurile vii s-au transformat în bariere stufoase, groteşti, care dau inclusiv blocurilor o uşoară tentă de imobile bântuite. Cât au putut, acolo unde sunt grădini la parterele blocurilor, oamenii au mai ţinut fenomenul sub control, dar acolo unde ar fi trebuit să intervină motocoasele administraţiei, e jale. "Ţânţari, căpuşe şi cine ştie ce se mai ascunde prin buruienlile astea care cresc pe unde apucă. Nu ştim dacă vara asta o să arate cartierul, cap-coadă, cât de cât omeneşte. Nu e asfalt, nu sunt parcări, printre blocuri nu s-a mai amenajat nimic, dar măcar buruiana să o taie, că e atentat la sănătatea noastră", ne-a spus indignată o gălăţeancă care se chinuia să îşi scoată maşina pe jumătate ascunsă de boscheţi. Nici noile parcuri cu care a fost dotat cartierul în ultimii ani nu sunt scutite de buruieni, care au început să formeze, pe lângă gardul împrejmuitor, o centură trainică şi deloc estetică.

Gunoaie aruncate şi...uitate

Este trist pentru un cartier central ca Ţiglina 2 să se spună despre el că suferă la capitolul curăţenie dar, din păcate, realitatea îl surclasează în faţa suratelor mai mărginaşe. La primele ore ale dimineţii unele ghene sunt deja pline, ceea ce deranjează cel mai mult ochiul fiind faptul că mizeria "aterizează" nepermis în jurul pubelelor, ori din neglijenţa gălăţenilor grăbiţi să se debaraseze de saci, ori din jurul celor care strâng guoniul şi lasă resturi în urmă. Cea mai cruntă privelişte am găsit-o, în dimineaţa vizitei noastre în cartier, în zona ghenelor amplasate între blocurule G3 şi G4. Pe lângă faptul că pubelele erau pline ochi, acestea erau "asezonate" cu materiale de construcţii, probabil aruncate de vreun proprietar care îşi renovează locuinţa. Vălătuci de vată de sticlă stăteau morman peste deşeuri, iar alături, "bomboana de pe colivă", o stivă uriaşă de crengi uscate, probabil lăsate de ei de la ADP după ce au tăiat vreun copac din zonă. Gradul de uscăciune al crengilor arătau că şedeau acolo de câteva zile bune.

Locurile de parcare, insuficiente

Noua parcare din spatele Colegiului Naţional "C. Negri", cu 122 de locuri, şi vechile spaţii destinate maşinilor din preajma blocurilor sunt insuficiente pentru numărul de maşini existente în Ţiglina 2. Lupta pentru un loc unde să îţi laşi maşina în condiţii cât se cât sigure este mare şi nu de puţine ori întâlneşti autoturismele staţionate fie pe străduţele înguste din cartier, obturând traficul, fie pe spaţiile verzi, printre bălării.

Joi, venim în cartierul "Dimitrie Cantemir"

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 11 iulie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în staţia din cartierul "Dimitrie Cantemir", pentru a ne spune care sunt neplăcerile pe care le întâmpinaţi în cartierul dumneavoastră şi ce pot face autorităţile pentru a le remedia. Cei care nu pot ajunge la întâlnire, ne pot trimite sesizările pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 6695 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Iulie 2019 10:56

7 comentarii

 • postat de Luminita Luni, 08 Iulie 2019 18:42 82.137.9.*** Link la comentariu
  0
  12

  Administratia actuala a Galatiului angajeaza firme care taie copacii valorosi, pun borduri, trei dale de proasta calitate, apoi parasesc santierul, din lipsa se fonduri. Astia au fonduri numai sa ne lase fara copaci, brazi, trandafiri... Administratia actuala e malefica, altfel de ce ne-ar lasa fara vegetatie de calitate in tot orasul? Ne lasa fara aer de calitate de fapt, parcuri oricum sunt putine. Ne omoara incet. Rusine! Aah! Sa mai adaug ceva: scriu asta pt ca sunt platita de Soros!

  Raportează
 • postat de mariana Luni, 08 Iulie 2019 13:39 109.103.134.*** Link la comentariu
  9
  10

  Pentru domnu "Parcare Fara Plata - Luni, 08 Iulie 2019 03:18 - 77.111.246.***"
  Cei care isi cumpara motociclete, autoturisme, vapoare, avioane, etc. platesc impozite, taxe, chestii si alte socoteli pe care cei care nu au asa ceva nu platesc nimic. Iar cei care au 2-3-4 masini sunt cei cu bani care platesc si alte impozite pe care nici nu le gandesti.
  Iar democratia este exact asa cum ai definit-o in ultima fraza! :)

  Raportează
 • postat de dana Luni, 08 Iulie 2019 09:15 5.13.181.*** Link la comentariu
  2
  22

  doar tiglina 2? galitiul arata jalnic incepand cu primarul care e cel mai slab de dupa revolutie

  Raportează
 • postat de Vasile Luni, 08 Iulie 2019 08:44 89.122.10.*** Link la comentariu
  0
  18

  Si totusi... mai bine verdeata decat betoane! Tiglina 2 ar putea fi un cartier intr-un crang!

  Raportează
 • postat de G-Man Luni, 08 Iulie 2019 08:41 5.2.209.*** Link la comentariu
  1
  19

  Simplu! N-ai cu cine, n-ai cu ce!

  Raportează
 • postat de platitor de taxe si impozite Luni, 08 Iulie 2019 04:15 92.114.82.*** Link la comentariu
  0
  23

  parca niciodata nu au fost balariile asa mari si mizerie in acest cartier. trotuarele cartierului nu au fost reparate niciodata. e mare jalea.......

  Raportează
 • postat de Parcare Fara Plata Luni, 08 Iulie 2019 03:18 77.111.246.*** Link la comentariu
  5
  22

  Exista o propaganda obsesiv-compulsiva pentru transformarea Galatiului intr-un oras-parcare...
  In cazul in care, peste cativa ani, se va dubla numarul actual de autoturisme, ce se va intampla, se vor demola blocurile ca sa se amenajeze parcari ?!
  Nu inteleg de ce trebuie sa suporte, din punct de vedere social si material, cetateanul obisnuit al orasului, ideea fixa a unora de a-si cumpara 2-3-4 autoturisme de fiecare familie dupa care, acestia au pretentia de a le fi asigurate (DIN BANII TUTUROR SI PE DOMENIUL PUBLIC) locuri de parcare...gratuite ?! Ce se va intampla atunci cand unii vor dori sa isi cumpere avioane...?! Asa cum unii cetatenti doresc si au dreptul sa isi cumpere cat mai multe autoturisme...altii vor dori sa isi cumpere avioane, e normal si logic ... Ce se va intampla, se vor ridica cu pretentii la Primarie ca sa le fie construite aeroporturi din banii publici ?!
  In momentul in care cineva isi cumpara un bun, isi asuma acest gest si nu face presiuni pe societate ca sa ii fie sustinuta alegerea sa.
  Este inadmisibil ca o primarie sa satisfaca , din bani publici...AI TUTUROR...mofturile doar a unei parti a contribuabililor !!!
  Prioritati pentru Primarie sunt :
  - Rezolvarea problemei grave a surparilor care apar pe toata suprafata orasului...
  - Rezolvarea problemelor grave de curatenie...
  - Rezolvarea problemelor de renovare si modernizare a spitalelor si scolilor si cladirilor publice
  - Rezolvarea problemelor cu diverse lucrari de reparatii pe domeniul public care treneaza inexplicabil cu anii, indisponibilizand astfel domeniul public ...
  - Impunerea respectarii Regulamentului de Circulatie pe Drumurile Publice...
  Acestea sunt cateva dintre problemele concrete, de care se lovesc TOTI cetatenii orasului si nu mofturile unora sau a altora care isi cumpara cate 2-3 masini de persoana dupa care vin cu pretentia ca Primaria Galati sa le amenajeze lor, locuri de parcare, chiar sub geamul apartamentului...

  Democratia inseamna sa faci ceea ce vrei atat timp cit nu impiedici pe altul sa faca ceea ce vrea asa ca...AVIZ !

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.